neděle 23. června 2013

Jahody, kam se podíváš (recepty)

Dnes jsem původně chtěla psát o něčem jiném, ale poslední dny se u nás nesou ve znamení jahod, dělám z nich všechno možné, takže se na věnovat článek i jim.  

Nějaké jahody jsem koupila, další dostala od kámošky a pak ještě mísu od ségry přímo ze zahrady. A protože jahody nevydrží pěkné moc dlouho, je potřeba je nějak zpracovat, když už je nejde jen tak sníst. Takže co s nimi?

Neplněné tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou (dnešní oběd)

Ingredience: 
Knedlíčky - 250 g tvarohu, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 lžíce cukru krystal, půl lžičky prášku do pečiva, špetka soli. 
Jahody, cukr na posypání, plátek másla.

Postup: Ingredience na knedlíčky jsem smíchala a rukou zpracovala. Můžete na vále vytvořit šišku a nakrájet na stejné kousky. Já vál nemám, takže jsem malou lžičkou odebírala těsto a dělala kuličky. Když se mi těsto začalo lepit, tak jsem si trochu pomoučila dlaň. Kuličky děláme spíš menší, protože se vařením zvětší. Vyšlo mi přesně třicet kousků. Pak s nimi šup do vroucí vody a vařit, dokud nevyskočí napovrch. Jahodovou omáčku jsem udělala tak, že jsem jahody rozkrájela na menší kousky, v hrnci trochu povařila a rozmačkala. Na talíři jsem ještě vše trochu pocukrovala a nechala rozpustit tenký plátek másla. Najedla jsem se z dvanácti knedlíčků a zbylé si zamrazím na příště.

Tvarohové knedlíky plněné

Pokud máte knedlíčky rádi, ale jedině plněné, tak mrkněte na recept na blogu mé kamarádky Katky (zde). Já jsem na to plnění zatím líná, ale vy se do toho pusťte.


Jahodová bublanina s mandlemi

Tuto bublaninu jsem ochutnala díky Katce, o které píšu výše. A byla tak výborná, že jsem ji musela zkusit taky. Pekla jsem ji včera a povedla se. Není to jen tak obyčejná bublanina, je prostě luxusní. Jen je jí o něco méně, než té klasické. Tahle se dělá v pekáčku o rozměrech 20 x 30 cm. Já mám naštěstí přesně takto velký plech. Tady je fotka mého díla plus recept ofocený z kuchařky.

Jahodová marmeláda

Marmelády a džemy moc často nejím, ale občas se hodí, třeba na palačinky. Koupila jsem si želírující přípravek Gelfix 3 v 1 a rozdělila ho napůl, abych mohla udělat marmeládu jen z půl kila jahod. Výroba je jednoduchá a rychlá, postup je napsán na obalu, takže ho tady nebudu opisovat. Z té půlky kila mi vyšly tři malé skleničky.


Nepečené moučníky

Já dělám často jednoduchý dortík, o kterém jsem na blogu psala nedávno (zde). Ale od včerejška tento spadl z lopatky a díky ségře jsem objevila mnohem lepší. Bohužel jím rychleji, než fotím, takže obrázek dortu nemám. Ale alespoň přibližně vím, jak ho připravit. Pro piškotový základ našla ségra inspiraci v tomto receptu (zde). Krém připravila z jednoho tvarohu, jednoho pomazánkového másla, vyšlehané šlehačky a cukru (podle chuti). Krém prokládala jahodami. Protože doma neměla želatinu, na povrch nalila vanilkový pudink, připravený bez mléka. Dort byl jedním slovem výborný.


Tak to je snad všechno a na nic jahodového jsem nezapoměla. O jahodovém koktejlu nebo dřeni tady psát nemusím, to zná každý. Mě jahody chutnají nejvíce jen tak bez ničeho, ale i ty se přejí.

Co vy a jahody? Taky máte teď jahodové hody? Co dalšího z jahod doporučujete?


2 komentáře:

  1. Mňam, mňam, mňam! Kdo by tomuhle odolal? :)

    > Na mém blogu probíhá giveaway, budu ráda když se zapojíš :-)
    http://chi-c-oco.blogspot.cz/2013/06/attention-summer-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám v plánu dneska dělat ty něplněné knedlíky s jahodami i když trošku jinak než je děláš ty. Včera jsem byla u babičky tak mě dala nějaké jahody, tak konečně už i já z nich můžu něco udělat:)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...