středa 12. června 2013

Rozhovor o běhání: Můj nejdelší běh byl 30 km


V článku o běhání (zde) jsem psala, že chystám rozhovor s kamarádem Mirou o jeho běžeckých zkušenostech. Rozhovor je na světě.  Doufám, že pro vás bude poučný a motivující, tak jako pro mě.


Jak dlouho běháš, co se ti na běhání líbí a co ti přináší?

Běhám pravidelně už přes 3 roky. Důvodem byly moje problémy se zády, kdy jsem musel spoustu jiných sportovních aktivit ukončit a běh byl jeden z mála sportů, který mi žádné problémy nezpůsoboval a navíc přispíval ke zlepšení mého zdravotního stavu.

Jaká je nejdelší vzdálenost, kterou jsi uběhl?

Nejdelší tréninkový i závodní běh byl 30km.

Běháš každý den nebo si dáváš pauzy?

Snažím se běhat 4x týdně 6-10km a o víkendu obvykle zařazuji nějaký „delší“ výběh 15-20 km plus jeden den jinou sportovní aktivitu (kolo, spinning, badminton). 

Jak je dobré s během začít? Jak se dostat do kondice?

Chtěl bych zdůraznit, že nikdy není pozdě! V každém věku se dá začít. Do kondice se dostaneš pravidelným tréninkem, ale pozor! Je třeba i odpočívat, aby tělo hlavně ze začátku nebylo přetížené.   

Co jsou časté chyby začátečníků?

Chyb může být hned několik, většinou si všímám, že jsou běžci hodně oblečení, je třeba nezapomenout na protáhnutí po běhu a doplňování tekutin především v letních měsících.   

Záleží na botech? Jaké doporučuješ?

Existuje spousta druhů běžeckých bot, záleží, kde a na jakém povrchu budeš běhat. Existují i specializované běžecké prodejny (například Triexpert v Brně), kde provádějí diagnostiku běhu a vyberou vhodnou obuv.

Používáš při běhu nějaké vychytávky, například na měření kroků?

Požívám pouze sporttestr (hodinky) na měření rychlosti a vzdálenosti a někdy si vezmu i MP3 přehrávač, především na dlouhé treninky.

Dá se běhat i za deště nebo v zimě?

Na běhu je krásné, že se dá běhat za jakéhokoliv počasí a v jakoukoliv dobu. Jenom je potřeba myslet na vhodné oblečení, hlavně v zimě, aby nedošlo k prochlazení.

Nosíš s sebou vodu? Kde ji máš?

Vodu (iontové nápoje) sebou nosím vždy při dlouhém výběhu, které jsou delší než 1 hodina. Samozřejmě vše záleží na počasí. Vodu nosím hlavně v láhvi v ledvince, ale existují i další varianty, jako batohy s camelbagem (pozn. lehký batoh s vodním rezervoárem).

Kde nejraději běháš? Jaký terén je nejvhodnější?

Jak je známo, nejvhodnější povrch je lesní nebo travnatá cestička, ale ne každý má les za domem. Já nejraději běhám v lese pokud možno hřebenovky, běhat stále nahoru a dolů, měnit tempo je zábavnější, něž běžet delší rovnou trať po asfaltu, ale samozřejmě i tomuto se nevyhnu.

Jak je to se spalováním tuků? Je potřeba běžen určitou dobu a v určitém tempu, aby se něco spálilo?

Tato otázka je spíše pro nějakého odborníka, ale doporučuje se sportovat minimálně 30 minut, ale samozřejmě čím déle tím lépe.

Účastníš se závodů? Jak to na nich probíhá? Jaká je atmosféra?

Musím říct, že než jsem se zúčastnil prvního závodu, tak to docela trvalo. Měl jsem určitý ostych, jak to probíhá a jak to zvládnu. Dnes vím, že se není čeho bát a navíc vám to dá další motivaci proč běhat a zlepšovat se.  

Každý závod probíhá v podstatě stejně, zaregistruješ se, vyzvedneš si startovní číslo a čip, rozběháš se, postavíš se na start, zažiješ trochu nervozity, výstřel a běžíš. Po doběhu do cíle tě čeká občerstvení, protažení, a to nejlepší na závěr – vyplavené endorfiny.

Brňákům bych dopručil letní běžecký seriál s názvem Triexpert cup, který se koná každou středu od 18:00 v Brně a okolí.

Co je to ten pověstný druhý dech?

Je to pocit nebo stav, když se ti, po několika těžkých a únavných kilometrech zdá, že jsi právě vyběhla. Bohužel, tento pocit se ne vždy dostaví a pak se většinou protrápíš až do cíle.

Je možné se při běhu nějak zranit? Pro koho není běh vhodný?

Zranit se může kdokoliv a při čemkoliv, teda i při běhu. Zranění si můžeš způsobit špatnou volbou bot, přetěžováním tzn. nedostatečný odpočinek a disbalancí. Myslím si, že běh je vhodný pro každého, pokud nemá nějaké vážné zdravotní problémy.

Máš nějaký běžecký cíl?

Cíl mám jen jeden, byt zdravý a mít z běhu stále radost a krásný pocit.

Máš tip na nějaký web o běhání, který je dobré sledovat?

Navštěvuji stránky www.behej.com a www.bezvabeh.cz, kde určitě najdeš vše, co potřebuješ - rady tipy, výsledky, termínovky atd.

Na závěr bych chtěl říci, že každá položená otázka je na větší samostatné téma. Moje odpovědi jsou jen mým osobním pohledem, ne nějakým obecným doporučením.

Jak se vám rozhovor líbil? Poučili jste se nějak? Je něco, co byste se ještě chtěli o běhání dozvědět?


2 komentáře:

  1. páni... 30 km bych neuběhla ani za týden! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Taky běhám, je to skvělý relax. Ale 30 km asi nikdy nedám:-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...