pondělí 21. prosince 2015

Nejlepší vosí hnízda a ořechové lupínky

Do Vánoc zbývá pořád dost času na to, abyste ještě stihli vyzkoušet dva recepty na moje oblíbené cukroví. Vosí hnízda u nás zmizí jako první a ořechové lupínky bych mohla chroupat pořád.


Vosí hnízda (asi 40 kousků)

Receptů na vosí hnízda je plno a ne všechny, které jsem za svůj život ochutnala, byly skutečně dobré. Tento recept mám od jedné staré paní, která je zkušená cukrářka. Tyhle vosí hnízda jsou pro mě absoloutně nejlepší a jiné už zkoušet nechci. Pokud bych měla dělat na Vánoce jen jeden druh cukroví, tak to budou právě hnízda.

Ingredience:

  • 200 g vlašských ořechů (nebo lískových)
  • 170 g cukru moučka
  • 1 bílek 

Na krém:
  • 1 dcl mléka
  • 50 g hořké čokolády
  • 180 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • (rum) 
 
  • piškoty nebo linecká kolečka

Postup:

Namleté ořechy, cukr a bílek smícháme a pomocí formičky (je dobré formičku trochu vysypat cukrem) tvoříme hnízda. Necháme je do druhého dne vyschnout a pak plníme krémem a lepíme na piškoty nebo linecká kolečka. Krém uděláme tak, že v mléce povaříme čokoládu, do zhoustnutí a necháme vychladit. Mezitím smícháme máslo s cukrem (můžeme přidat i trochu rumu) a pak smícháme s čokoládou.



Ořechové lupínky

Tohle cukroví jsem ochutnala už několikrát, ale sama jsem ho dělala poprvé. Bála jsem se, že se mi nepovede, ale není se čeho bát, šlo to dobře. Jen jsem ho trochu přesušila, na to si dám příště pozor.

Ingredience:
  • 100 g mandlí nebo vlašských nebo lískových ořechů (nebo mix)
  • 120 g hladké mouky
  • 100 - 120 g cukru moučka (méně nebo víc sladké)
  • 4 bílky

Postup:

Z bílků vyšleháme sníž (na metličkách se po vytaření tvoří špičky), zašleháme cukr a mouku a vmícháme ořechy. Těsto nalijeme do máslem vymazané formy srnčí hřbet a pečeme v předehřáté troubě na 150 °C, dokud shora nezačne těsto růžovět. Můžeme zkusit zapíchnout špejli, musí být po vytažení suchá. Až je dopečeno, stačí vyklopit a počkat na vychladnutí. Pak už jen ostrým nožem krájíme tenké plátky. Ty je ještě potřeba dosušit na plechu - jen tak na vzduchu asi den nebo v troubě na 50 ° asi 30 minut. Jen pozor, ať plátky nepřesušíte. Mě se to tentokrát podařilo. Takře raději kontrolovat.

Bílkový tip! Zjistila jsem, že se dají bílky zmrazit. Poprvné jsem to vyzkoušela. Vyšlehat šly stejně dobře, jako čerstvé.

Ať se vám pečení povede! Pečete? Kolik máte druhů?

11 komentářů:

  1. Hnizda jsou u nas hodne oblibena a me zatim nejvice chutnaji ty moje :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás jsou tak oblíbené, že minulý rok zbyl na Štedrý den poslední jeden kousek :-)

      Vymazat
  2. Aj ked to mám veľmi rada, my tieto veci iba kupujeme. Asi ale vyskúšam už aj ja

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju vianočnú GIVEAWAY o kozmetiku, šperky ale aj knihy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej, není to nic těžkého :)

      Vymazat
  3. Pěkná hnízda, u nás nesmí chybět rohlíčky a rumové kuličky, jinak až budu hotová, budu mít 4 druhy, momentálně nestíhám :)
    A navíc u nás jdou na odbyt hlavně samotné oříšky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rohlíčky u nás taky mizí rychle, já budu mít tento rok 5 druhů. Vzhledem k tomu, že manžel cukroví moc nemusí, je to až dost :)

      Vymazat
  4. Trochu rumu? Mně tam vždycky nějakým záhadným způsobem padne celá flaška :D Po mých hnízdech se holt nesmí řídit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ho spíš upíjíš ne? :-))

      Vymazat
    2. No být to opravdu rum, tak upíjím a ráda, ale tuzemák opravdu jen do cukroví. Dřív jsem poctivě přilévala po troškách a po každé ochutnávala, ale teď už opravdu naklopim flašku a nechám jen trošku do krému. Budiž mi omluvou, že je to na 4 balíky piškotů (3 do těsta, 1 na spodky)...jsme hnízdožrouti :D

      Vymazat
  5. Já mám tohle cukroví moc ráda, ale štve mě, že ho doma neděláme :/ Jinak my letos máme napečeno kolem 11 druhů :)

    Christmas Prague 2015

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 11 druhů je tedy hodně. Moje sousedka, paní v důchodu, má tento rok 24 druhů. Nechápu :-)

      Vymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...