čtvrtek 3. července 2014

Lahve na vodu - jakou vybrat?

Léto je tady. Měnící se teploty mě překvapují každý den, ale v jedné věci být zaskočena nemůžu a tou je pitný režim. Moje sbírka lahví na vodu zaručuje, že žízní nepojdu. A řekla jsem si, že je pro vás pořádně zhodnotím.

Asi nemusím psát, proč je důležité, nejen v létě, pravidelně pít. Prostě když pít nebudete, tak vám vyschnou ledviny i mozek, tedy alespoň já se tak cítím, když na mě jde žízeň:-) Takže jdeme rovnou na věc - jakou lahev bych vám, milí čtenáři ne/doporučila a proč? Hodnocení (hlavně bodové) je čistě moje subjektivní a další členové rodiny by to asi viděli jinak, ale o tom všem se dočtete níže.




1. Nerezová lahev Aqua spring (na první fotce je špatný název, sorry:-) Envirosax - 4/7

Tato lahev je u nás už těžko k sehnání, ale přesto myslím, že může být užitečné, abych napsala, co se mi na ni líbí a nelíbí. Vybrala jsem si ji, asi tušíte, z důvodu designu. No není krásná? Ale to je více méně její jediná kladná vlastnost. Nějak jsem nedomyslela, že 350 ml je dost málo, když se chce člověk pořádně svlažit. Fakt málo, pořizovat tak malou lahev je blbost, to už vím. Další věc, která mi vadí - přes zátku se špatně pije, voda se z ní musí v podstatě sosat, což dělá divný zvuk. Zátka se časem zašpiní, zanese vodním kamenem a nedá se pořádně vyčistit.  Abych ji úplně nezhanila, tak oceňuju pevný nerozbitný kov a to, že uzávěr je k lahvi připevněn a nedá se tak ztratit. Navíc kryje zátku, což je hygienické.

Materiál: nerez
Objem: 350 ml
Výška 17 cm, průměr 6 cm
Cena: něco přes 300 Kč
vyhledávání na Heurece
 
Výhody:
  • pevný materiál, nepoškrábe se, nerozbije, nepohlcuje pachy
  • uzávěr je napevno přichycen k lahvi a hygienicky kryje zátku
  • krásný design
  • nádoba lahve se dobře vymývá, díky odšroubovatelnému víčku
  • vhodná i pro menší děti
 
Nevýhody:
  • velmi malý objem
  • zátka se špatně čistí, časem se zanese vodním kamenem a nečistotami 
  • přes zátku se špatně pije

Zátka s krytem se dá odšroubovat.

Tady se zanáší nečistoty, které se špatně čistí.


  
2. Nerezová lahev Aqua skinny Envirosax - 4/7

Bohužel tuto lahev už pravděpodobně neseženete, ale samozřejmě existují lahve podobné, například lahve Lifeventure nebo Onya. Známé jsou i lahve Sigg, ale ty jsou hliníkové, což je materiál, od kterého se u lahví prý upouští, tak nevím.

Tato lahev byla moje úplně první a vybrala jsem si ji opět díky designu. Ale neoblíbila jsem si ji, protože je díky většímu objemu a kovovému materiálu těžší. Taky mě irituje ta šroubovací zátka. Ale co jednomu nesedí, druhému padle jako prdel na hrnec (dosud jsem nepochopila, proč se toto říká) a lahev si zamiloval můj muž. Vozí ji v autě na služebky a bere si ji i na padák. Nechápu, že mu to šroubování nevadí, ale budiž. Asi jako chlap oceňuje nerozbitný materiál, dostatečný objem a jednoduchý design. Je s podivem, že i když má láhev úzké hrdlo, stačí ji vypláchnout prostředkem na nádobí a vypadá i voní čistě, prostě na kov se špína nelepí.

Materiál: nerez
Objem: 600 ml
Výška 24 cm, průměr 6,5 cm
Není vhodná do myčky, mikrovlnky a mrazničky.
Cena: něco přes 300 Kč
vyhledávání na Heurece

Výhody:
  • dostatečný objem
  • nerozbitný materiál, nepohlcuje pachy
  • špína se nemá kde usazovat

Nevýhody:
  • větší váha
  • šroubovací zátka, která není přichycena k lahvi
 
Jednoduchý šroubovací uzávěr. Jen dávat pozor, ať se neztratí.

 

3. Plastová lahev Voděnka Tupperware - 5/7

 
Lahev od Tupperware jsem si koupila, protože se mi líbilo, že je lehká, má velký objem a jednuduchý design. Vypadala jako ideální rodinná lahev. Nevzpomínám si, že bych do lahve lila něco jiného, než je voda, ale na dně se udělala nehezká usazenina, na kterou přes úzké hrdlo kartáčem z Ikey nedosáhnu. Takže lahev čeká, až koupím nějaký delší kartáč a zkusím ji vyčistit. Snad to půjde. Protože se z ní pije dobře. I víčko je fajn.
 
Materiál: měkčí plast
Objem: 800 ml
Může se mýt v myčce. Doporučuje se plnit jen studenými nápoji.
Cenu si už nepamatuju.
www.tupperware.cz

Výhody:
  • velký objem
  • malá hmotnost
  • jednoduché víčko uchycené k lahvi

Nevýhody:
  • úzké hrdlo - špatně se čistí

Uzavíratelné víčko, přes které se dobře pije.

Usazeniny na dně lahve, které se mi nedaří díky úzkému hrdlu vyčistit. Musím koupit dlouhý kartáč.


 

4. Plastová lahev Ecozz aqua - 7/7 

 

A teď se dostávám k mé nejoblíbenější lahvi. Mám ji sice kratší dobu, jen několik měsíců, což však stačí, abych si udělala názor. Můžete hádat, proč jsem si ji vybrala - ano opět design. Tyrkysové jsem nemohla odolat. A taky jsem chtěla vyzkoušet, jak bude fungovat materiál tritan. Lahev je dostatečně objemná, lehká a dobře se z ní pije. Materiál se zdá být velmi odolný a pevný. Čištění je bezproblémové. Jen mi trochu vadí, že víčko není připevněno k lahvi, už jsem ho jednou málem ztratila a to by byl průšvih. Taky jsem nepochopila funkci látkového poutka, protože je krátké a nedá se ani navléknout na zápěstí. Kdyby se dalo alespoň odepnout a zase připnout například ke kočárku. Ale to jsou detaily, které můj pozitivní dojem z lahve nekazí.

Materiál: plast Tritan
Objem: 600 ml
Výška: 21 cm, průměr: 7 cm
Cena: 259 Kč
www.ecobag.cz

Výhody:
  • dostatečný objem
  • pevný materiál
  • dobře se čistí
  • nízká hmotnost

Nevýhody:
  • víčko není přichyceno k lahvi



 

5. Plastová Zdravá lahev - 6/7


Zdravé lahve jsou u nás používány dětmi, pro které se mi zdají opravdu velmi vhodné. Ale já sama jsem k nim vztah nenašla. Jde o český výrobek, k dostání jsou nejen o objemu 500 ml, ale taky 750 ml a 1000 ml. Vyrobeny jsou z materiálu, který byl vyvinut pro lékařské a farmaceutické účely. Vzory lahví jsou různé, spíš hodně barevné. Tahle žlutá ponorka je naše třetí dětská Zdravá lahev. Je lehká a zdá se nerozbitná, takže opravdu ideální pro děti nebo na sport. Vrchní víčko jde celé odšroubovat, proto se vnitřek lahve dobře myje. Otevírá a zavírá se povytahováním zátky (klidně i zuby). Víčko i zátku můžete koupit náhradní, když je potřeba. Zátka a víčko má ale dost záhybů, ve kterých se usazuje špína (to byste se asi fakt divili, jaké usazeniny můžou z čisté vody vzniknout) a ani kartáčkem, ani v myčce to nejde dokonale umýt. Občas se mi stalo, že jsem nechala stát bez povšimnutí lahev plnou vody pár dní a v zátce se vytvořil škaredý černý povlak, který smrděl plísní. Což byla moje chyba, protože tak jako každá lahev, i ta se má po použití vylít, vymýt a nechat vyschnout. Každopádně jsem pak mohla jen zátku vyhodit. Taky se mi zdá, že po častějším mytí v myčce a kartáčem se vnitřek lahve poškodí, tvoří se rýhy, ve kterých se usazují nečistoty. Bylo to dobře vidět na první lahvi, kterou jsme měli - byla bílá. Další nevýhodou může být, že zátka nemá žádný kryt, což je nehygienické. Ale dá se dokoupit krytka zátky, která problém hygieny řeší. 

Materiál: měkčí plast
Objem: 500 ml
Může se mýt v myčce, vhodné pro nápoje až do 100 C.
Cena (0,5 l): 189 Kč
www.zdravalahev.cz

Výhody:
  • odolný plast
  • malá váha
  • vyměnitelné části
  • snadné otevírání i zuby (vhodné na sport)
  • nádoba lahve se dobře vymývá

Nevýhody:
  • v zátce a víčku se usazují nečistoty, které jdou velmi špatně vymýt
  • zátka nemá uzávěr, který by ji hygienicky kryl
  • materiál je měkčí a časem se drsnějším mytím poškrábe

Víčko s vytahovatelnou zátkou, ...

... ve které se tvoří usazeniny a nejdou pořádně vyčistit.


























Až si budu zase někdy příště kupovat lahev na vodu, dám si pozor, aby byla dostatečně velká (minimálně půl litru), dala se dobře čistit a neměla žádné zákoutí pro usazování špíny a ideálně aby se zátka nedala ztratit. Taky aby nebyla těžká a materiál byl pevný.

Jak venku dodržujete pitný režim vy? Máte taky svou oblíbenou lahev?


12 komentářů:

  1. Ja mám fľašu Sigg a je skvelá.. Síce mi niekedy lezie na nervy to neustále šrubovanie, ale dá sa na to zvyknúť.. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem si v poslední době oblíbila Bobble. Je fakt, že uhlíkový filtr mě na ni nenalákal, co mě nalákalo bylo to, že se mi hrozně líbil design. A tak jsem si pořídila Bobble sport, která má objem 750ml, což je super, ale hodí se tak na kolo, nebo na brusle. Když jdu do města, v kabelce zabírá hodně místa. Takže plánuji pořídit menší 500ml kámošku. Nebo že by ecozz aqua? Docela mi tvůj článek zrovna bodl ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O lahvích Bobble vím, ale odrazuje mě tam ten filtr. Ale kdyby mi ji někdo věnoval, nenaštvu se?)

      Vymazat
  3. 4 flašu mám podobnú, od DOVE a tiež mám problém s uzáverom, ktorý neprilieha k hrdlu fľaše a tým pádom ju poriadne nezavrem a preteká. radšej mám kovové a tá červená je neskutočne krásna :)

    OdpovědětVymazat
  4. s mým pitným režimem je to hodně velká bída, do školy si beru láhve od Arizona čaje, protože mě baví jejich design a po čase jí prostě vyhodím a koupím novou, jelikož je to jen obyč petka. přemýšlela jsem o koupě bubble (divím se, že jí nevlastníš, protože tvoje sbírka je opravdu úctyhodná :D) ale přijde mi docela přepych měnit filtr za dvě kila co dva měsíce, tak možná zkusím něco z tvých doporučení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bobble mě nezaujala, ten filtr mi příjde zbytečný.

      Vymazat
  5. Ja mám najradšej sodastream :)
    Super článok! ;)

    OdpovědětVymazat
  6. já mám Bobble, spíš než že bych měla nějakou hrůzu z kohoutkové vody se mi líbil design :)

    OdpovědětVymazat
  7. Abych se přiznala, nikdy by mě nenapadlo, že je potřeba řešit takovou hloupost jako je flaška na vodu. Já s sebou nosím půllitrovku - je to dostatečné, abych neumřela cestou žízní a je to maximum, co snesu co do váhy, když je plná vody. Akorát nechápu, proč bych si měla kupovat nějaké drahé extra lahve, když si můžu koupit půl litru libovolné vody v petce, kterou vypiju a pak si do ní už jen dolívám vodu. Extra flaška na vodu mi přijde jako jedna z naprostých zbytečností, za které lidi vyhazují peníze, jen aby to dobře vypadalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Tak já třeba petky nekupuju skoro vůbec. Lahev na vodu mě tak vyjde finančně líp (i když to není to nejdůležitější) a můžu ji pořádně vymýt, což u petky nejde, po pár použitích je zatuchlá. Ale ať si pije každý z čeho chce ne? :)

      Vymazat
    2. Morgainne - nemysl to není, když se na to člověk podívá z hlediska životního prostředí a zamořování světa zbytečným odpadem. Když si koupíte eko láhev, nekupujete si ji jen kvůli pěknému obrázku (a že nevíte, co s penězi), ale nejspíše i proto, že nechcete neustále kupovat PET lahve. Eko láhev při troše štěstí a péče vydrží i rok, dva... Zkuste si spočítat, kolik plastových PET lahví byste za tu dobu spotřebovala. Předpokládám, že asi dost :)

      Vymazat
  8. Super recenze. Takove srovnavaci mam nejradeji. Jsou lepsi nez klasicke.kde se jen hodnoti.ale neni meritko.
    Ja mam Tupperware a kupovala jsem ji v akci myslim za 200,-

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...