čtvrtek 30. ledna 2014

Tmavý celozrnný chléb z pekáče

Před časem jsem psala o svém historicky prvním doma upečeném chlebu.  Od té doby jsem vyzkoušela pár dalších receptů, ale žádné zázraky jsem neobjevila. Až minulý týden se mi  podařil docela zajímavý chlebík, který stojí za zmínku.

Použila jsem stejný recept, jako u prvního chlebu, jen jsem trochu zaimprovizovala s moukou a způsobem pečení.

Před pečením jsem chleba poprášila moukou, jen pro vizuální efekt:-)

Ingredience:
  • 1 hrnek (250 ml) žitné celozrnné mouky (koupila jsem Alnaturu v DM)
  • 2 hrnky pšeničné celozrnné mouky (z obchodu se zdravou výživou)
  • 1/2 lžičky instantního droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 1 lžíce slunečnicových semínek

Postup:

Všechny ingredience smícháme v míse, překryjeme potravinovou fólií a necháme 12 hodin  vykynout. Pak se má těsto vyválet do placky, párkrát přeložit a vytvarovat do bochníku. Přesný postup najdete tady (klik). Já jsem ale tentokrát nic neválela, protože jsem opět byla moc přechytřelá, těsto se mí zdálo moc husté a tak jsem do něj přilila více vody. Vykynuté těsto bylo  tedy moc řídké a válet se nedalo. Naštěstí si většinou poradím a mou blbost umím přebít vynalézavostí. Vzpoměla jsem si, že mi kámoška říkala, že těsto neválí, ale po vykynutí ho z mísy stěrkou přendá do vyhřátého skleněného  pekáčku. Rychlá čistá práce bez patlání. Tak jsem to zkusila taky. Chleba jsem pekla hodinu a výsledek už vidíte sami. Chlebík mi moc chutnal. Byl vlhčí a hutnější, tak jako žitný celozrnný chleba bývá. Kůrčičku měl vypečenou. Skvěle chutnal s lučinou, ale i jen tak samotný.

Pořád ale budu zkoušet další recepty. Další v pořadí bude asi tento (klik).

Jak se vám můj chlebík líbí? Pečete taky doma?


10 komentářů:

  1. Mamka taky peče domácí chleba je vynikající :))

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá úžasně, musím ho určitě upéct. :) <a href="http://miraculousstyle.blogspot.cz/2014/01/lampwork-giveaway.html”> DVOJITÁ GIVEAWAY</a>

    OdpovědětVymazat
  3. to zní super, hlavně bez toho hnětení, to jsi mě nalákala :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ach jo! Fotky jídel po 8 hodině bych neměla vidět. Dala bych si jej hned, jen nebýt tak zhnilá a upéct si ho!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) promiň. Tenhle chleba je fakt snadný, opravdu.

      Vymazat
  5. Taky bych ho už konečně mohla doma ozkoušet upéct. Odhodlávám se k tomu tak dlouho, akorát nakonec vždy upeču úplně něco jiného :D

    OdpovědětVymazat
  6. se mi sebehly vsechy sliny! Asi se taky vrhnu na chleba, ty hruzy z obchodu se nedaji konzumovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Vypada uzasne. Ja mam s instantnim drozdim spatne zkusenosti. nekolikrat mi testo nevykynulo...nevim.kde delam chybu :-( radeji mam kvasek.

    OdpovědětVymazat
  8. Super, vypadá naprosto skvěle. Moc díky za recept, zatím tedy nakupujeme z tohoto internetového pekařství: eshop.vasepekarna.cz a jsme tam dost spokojeni, ale člověk by měl neustále zkoušet nové věci!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...