úterý 3. prosince 2013

6 ověřených tipů, jak mít pohodový advent a Vánoce

Tři týdny do Vánoc! Během života se mi pozněmily žebříčky hodnot a vidění světa, ale vztah k Vánocům zůstává pevný a neměnný. Vánoce prostě miluju. A taky přípravy a těšení se na ně.

Tato vánoční láska vznikla za času mého dětství, a tady patří dík mým rodičům, babičkám a dědovi, protože Vánoce jsme mívali vždy krásné. Nemusela jsem do školy, sledovala jsem pohádky, jídlo a cukroví samo přistávalo na stole, Ježíšek donesl dárky - jaká idylka.



Od té doby, co mám vlastní rodinu, vidím, jaká je to šichta, všechno tak krásně přichystat. Pohádky sleduju jen jedním okem, práci Ježíška vykonávám sama, ale pořád mě to stejně baví. Vánoce jsou úžasné a je hřích si je něčím kazit. Podělím se s vámi o několik tipů, jak si vše užít a nestresovat.

Jeden druh cukroví stačí! Pokud vás pečení nebaví, nepečte. Alespoň nepřiberete. Pokud vás to baví, ale máte málo času, pusťte se do vašeho nejoblíbenějšího druhu. Jestli chcete ohromit návštěvy, vsaďte na linecké. Polovinu těsta můžete obarvit kakaem, upečené tvary slepovat marmeládou i krémy, polévat čokoládou, zdobit mandlí nebo lentilkou. Každký kousek může být jiný až budou oči přecházet. Ze zbylých bílků upečte kokosky. I ty se dají slepovat s lineckým a máte další druh navíc.

S dárky to nepřehánějte! Čím více dárků, tím více stresujícího běhání po obchodech. Z vašich nezřízených nákupů mají stejně největší radost šéfové velkých firem a nadnárodních korporací, tedy pokud nenakupujete na Fleru. Takže všeho s mírou.

Žádný vánoční úklid! Pokud uklízíte pravidelně, není potřeba pouštět se do velkého předvánočního gruntování. Naleštěte zrcadla, kohoutky, kachličky a kliky, ať se všechno blýská. Na švédskou utěrku kápněte vonný olej a přetřete nábytek, ať vše voní. A Vánoce můžou začít.

Zpívejte koledy! Hlasitým zpěvem koled se dájí přehlušit křičící děti, nerudný manžel i heavy metal od sousedů.

Jděte do kostela! I když nejste věřící, jsem si jistá, že tam na vás dýchne ten pravý duch Vánoc. Vždyť Vánoce jsou oslavou narozenin Ježíška. Nezapomínejme na to. 

Nejdůležitější věc na závěr - dobré víno! Pravidlo, které dodržuju už několik let. O Štedrém dni je dovoleno otevřít lahev už v poledne. Pak vám vánoční náladu nezkazí ani křivý stromek, přesolený salát nebo nevhodný dárek. Jen pozor, ať to nepřeženete a nemáte místo Ježíška pořádnou vánoční opičku.

Tady je ještě pár fotek z první adventní neděle na trzích v Brně na Svoboďáku. Nevím, ale zdá se mi, že trhy jsou každý rok jako přes kopírák. Stromek stejně nazdobený, stejné stánky, stejný betlém i vláček. Chtělo by to nějakou změnu. Lepší atmosféru pro mě má trh vedle na Zelňáku, i když je menší.
 
Krásný předvánoční čas všem drahým čtenářům přeje Eva:)


16 komentářů:

  1. Taky se mi víc líbí trhy na Zelňáku, příjde mi že na Svoboďáku je jen samé jídlo a pití...a taky mám radši vánoční punč se šlehačkou ze Zelňáku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přidávám se k těm, co mají v adventu raději Zelňák. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, jako skoro už tradičně mi mluvíš z duše.
    Taky miluju Vánoce, možná čím jsem starší tím víc, nebo spíš jinak
    Jako malá jsem se nejvíc těšila na dárky... teď mě přijde nejhezčí to čekání, Advent je zkrátka nejkrásnější období roku a Štědrý den to už je spíš taková sladká tečka.
    A hrozně se těším na jídlo a na sváteční večeři a na stromeček a na to jak se bude Adélka tvářit a taky na tohle a na tamto.... :-) vždyť to říkám, jsem jako malá.

    kdyzmamchut

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky miluju tu předvánoční dobu. A nejvíc se těším na náš nejlepší bramborový salát a až se budeme s dětmi schovávat v koupelně a jeden z nás půjde jako zkontrolovat, jestli ježíšek už dorazil a rychle rozsvítí stromek a šoupne pod něj dárky. Vrátí se, jako že tam ještě nic nebylo. Pak půjde další a objeví tu nadílku. To bude radosti:-) Večer si zaslouženě sednu s vínem a manželem k pohádce. Vánoce jsou krásné:)

      Vymazat
  4. Krásné a vtipné rady, a tak to má být. Proč se stresovat, vždyť jsou Vánoce...

    OdpovědětVymazat
  5. Líbí se mi ten postoj k vínu :) Souhlasím! Letos a asi ani příští rok si ho bohužel kvůli mimču tolik nedopřeju. U nás bývá nejvíce potřeba alkohol u příbuzných, abychom to přežili s nadhledem.
    Od té doby, co mám svoji rodinu mě nejvíc baví to chystání a vánoční "čančání" domu.
    Se Zelňákem souhlasím. Ale myslím si, že to je možná i záměr. Nevím jak letos, ale většinou tam nechávají jezdit šaliny, takže jako hlavní trh s atmosférou se bere Zelňák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez kapky vína by to nešlo:-) A je pravda, že jsou situace, které za střízliva vydržet nejdou:-))

      Vymazat
  6. Miluju tuhle předvánoční atmosféru. Samotný Štědrý den má samozřejmě své velké kouzlo, ale trvá jen jeden den, kdežto takhle předvánoční doba trvá déle a můžeme si jí užívat celé dny, vnímat jakési očekávání, které visí ve vzduchu a užívat si všeho, co nám přináší. Vánoční trhy, svařák a jiné horké nápoje, které v mrazivých dnech rozhodně zlepší náladu, světlýka, které zdobí vše co se nazdobit dá, až nasněží, bude to ještě krásnější. Letos si rozhodně postavím sněhuláka a půjdu sáňkovat :D

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkný seznam a rady, schovám si to, až budu mít děti :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Za prvé - znovu článek, který vypadá, jak kdybych psala já - doslova a do písmene :)
    Za druhé - ty jsi z Brna? To je jedno z měst, kde jsem častěji za rok... ;-)
    Za třetí - dnes jsem přemýšlela, že si dám na blog - padající sníh! :D a text Is the most wonderful time of the year...
    ...musím konat rychleji :D
    Krásný článek, který vystihuje vše...nestresovat se a užívat si rodinu :) (pokud není člověk na svátky/mezi svátky/na silvestra v práci, jako to čeká mě... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobré:-) Asi máme fakt stejné myšlení:) Škoda, že musíš být mezi svátky v práci.

      Vymazat
  9. Na tom Svoboďáku jsou vážně ty trhy nic moc...mám dojem, že loni jsem si tam nekoupila vůbec nic, ale na Zelňáku se dají opravdu pořídit moc pěkné věci.

    OdpovědětVymazat
  10. jeden druh cukroví stačí-s tím naprostý souhlas, stejně mám nejradši jen linecký :-)
    ChickWithKick and her life

    OdpovědětVymazat
  11. Hezký článek, i když ten poslední body bych nahradila horkou čokoládou :-)

    Stylová Giveaway

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...