úterý 28. května 2013

Narozeninová oslava aneb Jak pejsek a kočička pekli dort

U nás by se ta pohádka jmenovala Jak pejsek, kočička a koťátko plácali dort pro štěňátko. Dostala jsem totiž takový supr nápad, že dort nebudu objednávat, ale udělám ho sama. To přece nemůže být nic těžkého, myslela jsem si. Poptala jsem se u pár lidí, co dorty pečou, jak na to, mrkla do kuchařky a hurá do toho! Rozhodla jsem se všechny ty rady zkombinovat. Bohužel, mám tu úžasnou schopnost vybrat si z každého receptu jen to nejblbější.

Dort pro dvouletého chlapáka


Tohle berte spíš jako takový antirecept. No takže dort jsem vyráběla den před oslavou, aby mohl v lednici krém pěkně ztuhnout. Po poledni jsem začala korpusem, který má před mazáním krémem vychladnout. 

Suroviny na korpus:
6 vajec
300 g cukru krystal
6 lžic horké vody
300 g polohrubé mouky prosáté

Z bílků jsem vyšlehala sníh. Žloutky jsem umíchala s cukrem, přidala mouku a pak vmíchala ten sníh. Na vodu jsem nějak zapoměla. Tento postup byl tedy celý nějak špatně, protože korpus byl hodně tuhý, nízký a vyboulený do kopce. Moc dobrý pocit jsem z toho neměla, ale co už se dalo dělat. Takže další krok byl krém. Rozhodla jsem se pro pudinkový, protože vyloženě nesnáším tučné máslové krémy.

Suroviny na krém - pudinkový:
2 vanilkové pudinky
600 ml mléka
neurčené množství cukru moučka
150 g másla

Nejdřív jsem uvařila hustý pudink v mléce a jednou lžící cukru a nechala chladnout pod pokličkou. Pudink a máslo má být totiž ve stejné pokojové teplotě. Máslo jsem šlehala metličkami a pak přidala puding, který byl takový nějaký rosolovitý. Celé to bylo podivně hrudkovité a do krému to mělo daleko. Můj muž se na to nemohl dívat, tak na to vzal ponorný mixér a podařilo se mu z toho krém fakt udělat. Už ani nevím, jestli jsme přidávali cukr, ale nakonec byl krém dobrý.

Takže jsem korpus dlouhým nožem rozřízla napůl a chystala jsem se mazat krém. Ale vnitřní hlas mi říkal: "Musíš to něčím vylepšit!" Naštěstí byla doma konzerva ananasu. Takže jsem ještě korpus pokapala ananasovou šťávou. Natřela vrstvou krému, pokladla na drobno nařezaným ananasem a natřela další vrstvu krému. Celé jsem to přiklopila druhou půlkou korpusu, kterou jsem ještě z té ukrojené strany taky pokapala ananasovou šťávou. Dort jsem po bocích a zhora potřela krémem. Po bocích jsem nalepila koupené mandlové plátky. Vršek ozdobila lentilkami, jahůdkami Haribo, koupenými autíčky (kus za 20 Kč) a kytičkami.

Přes noc krém perfektně ztuhnul a dort vypadal pěkně, to mi stačilo. Chvíle, kdy se bude krájet a ochutnávat, jsem se trochu bála, i když mi to celé už připadalo spíš legrační. No ale nakonec všem chutnal, každý snědl velký kus a brzy zbyly z celého dortu jen drobečky. Ten ananas uvnitř byl výborný. Takže úkol byl splněn. A nejdůležitější věc, že oslavenci se líbil!

Toto jsou speciální silvestrovské chlebíčky, které dělá můj muž. Jsou dost pracné, tak jsem byla ráda, že se do nich pustil. Přesný recept na pomazánku nevím. Dávají se tam vařené brambory, mrkev, celer, majonéza - takový skoro mixovaný bramborový salát. Já se po nich můžu ne utlouct, ale přímo umlátit!


A aby toho na stole nebylo náhodou málo, tak jsem ještě upekla jednoduché slané tyčinky z listového těsta. Listové těsto se rozpůlí na dvě části. Z každé části se vyválí placka tak nějak do tvaru obdelníku a položí přímo na suchý plech. Potře se rozšlehaným vajíčkem, posolí a pokmínuje. Kulatým rádýlkem se přímo na tom plechu těsto nařeže na malé obdélníčky a dá do 190° C rozpálené trouby. Peče se krátce, dokud nejsou na povrchu zlatavé.

Takže do příštích narozenin si dávám úkol pořádně zjistit, jak se peče dortový korpus a už neimprovizovat. Ale chtěla jsem vás hlavně inspirovat k domácímu pečení dortu. Můžete dort ozdobit, čím vás napadne a dát tak do něj něco ze sebe.

Pekli jste někdy doma dort? Nebo si dorty raději objednáváte?


16 komentářů:

  1. Bože mňamí, všetko to vyzerá chutne ! :O Už nech je október, aby sa takéto hody mohli podávať aj na tej mojej oslave ! :3 ♥ Torty som ešte nepiekla :/ Bojím sa toho trošku :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se bála, sice moje obavy se trochu potvrdily, ale stojí za to se to začít učit:-)

      Vymazat
  2. GA :) → http://blog-de-la-licorne.blogspot.sk/2013/05/giveaway-with-httpswwwsilverag.html

    OdpovědětVymazat
  3. Všechno vypadá dobře a článek mě i pobavil:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dorty peču pravidelně, hlavně čokoládové. V podstatě na tom nic není, chce to jen dobrý recept a správnou teplotu v troubě ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc roztomilý dort! Já jsem v pečení dortů celkem dobrá, peču skoro každému známému na narozeniny, docela mě to baví. Většinou se pouštím do pařížského dortu, a pokud mi dotyčný zadá objednávku v létě, je to speciální odlehčený dort - piškot, pudinkový krém, sezónní ovoce, želatina a nějaká ta čokoláda na ozdobu. A docela mám úspěch. Pěkný článek, vtipně vypracovaný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi dobrá! Právě teď zjišťuju recept na ten sezóní. Tak pokud to není tvoje výrobní tajemství, tak recept pošli:-)

      Vymazat
  6. wow, náhodou vypadá ten dort dost parádně.

    OdpovědětVymazat
  7. Já taky peču dorty, tak dbakrát do roka, jednou pro mamku a jednou pro Božsýho a když to mám za sebou, jsem vždycky ráda, že mě to nenapadne častěji, protože je to vždycky na zblbnutí, posledně jsem se přitom popálila karamelem, tak jsem to pečení probrečela:-D

    Tvůj dort vypadá moc krásně!!

    OdpovědětVymazat
  8. Dort je krásný! Vše nej malému oslavenci:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Evi, jelikož by to u nás vypadalo podobně, tak mi dorty peče kamarádka :) Pobavila mě estetika vašich chlebíčků (tímto zdravím kuchaře :)), u nás vypadají totiž dosti podobně :) Takže mě to potěšilo. Mějte se pěkně a zdravíme celou rodinu!!! Jankurovi

    OdpovědětVymazat
  10. Teda to vypadá skvěle, neměla bys nějaký recept na cheesecake? Slyšela jsem, že se dělá i falešný bez sýra philadelphia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Recept na cheesecake bohužel nemám, ale chci co nejdříve nějaký vyzkoušet.

      Vymazat
  11. Dort vypadá moc pěkně! Ale já jsem na to slaný, takže jsem se rozplývala nad dalšími fotkami. :-D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...