sobota 4. května 2013

Kam bych se chtěla znovu podívat: New York city

Jedním z míst, kam bych se ráda někdy znovu vydala, je New York. Je už to několik let nazpátek, kdy jsem Big Apple navštívila, ale zážitky byly tak silné, ži si je pamatuju doteď. Tohle město mě úplně okouzlilo. New York je místo, kde můžete zažít a vidět úplně všechno! Nejen, že vás plynule přenáší mezi různýma kulturama, ale jako by se v některých ulicích zastavil čas nebo se naopak posunul do budoucnosti. Atmosféra je nepopsatelná, to se musí zažít!

Když mi kámarádka řekla, že plánuje zůstat v New Yorku poslední týden z jejího pracovního pobytu ve Státech, neváhala jsem. Takovou příležitost nešlo nevyužít, a tak jsem rozbila prasátko a doletěla za ní. Už jen příjezd z letiště do města byl zážitkem. Čím víc jsem se přibližovala mrakodrapům, tím jsem byla nadšenější. Ocitla jsem se úplně v jiném světě. Tohle město září i ve dne.

Zažila jsem i malý adrenalin. Smluvené setkání s kámoškou na nádraží Grand central na 42. ulici v centru Manhattanu neklaplo, protože mi přestal fungovat mobil. Už jsem se viděla, jak pobývám s bezdomovcema u hořících barelů. Nakonec jsme se, a byl to asi zásah z hůry, sešly a super týden mohl začít. 

Za tu, na New York, krátku dobu jsme chtěly vidět všechno! Naštěstí orientace v ulicích je jednoduchá, jsou očíslované a rovnoběžné. I metro je celkem snadno pochopitelné. Jen naše nohy na konci každého dne brečely bolestí.



Většinu večerů jsme trávily na Times Square, což je křižovatka mezi Brodwayí a Sedmou Avenue. Nemohly jsme se vynadívat, je to nejosvětlenější místo ve městě.

Nádherným zážitkem byl Empire State Building na 34. ulici. Měří 381 metrů a nabízí vyhlídku na město. Je to šílená výška! Ale výhled překrásný. Byly jsme nahoře celé odpoledne, až do setmění. Na fotce v pravo nahoře je pohled na dolní Manhattan. Vlevo dole na fotce je Chrysler building, ta bílá špička.


Na videu se můžete podívat na tu betovou džungli.

Mrakodrapy jsou tak vysoké a natěsnané, že na zem skoro ani slunce nedosvitne.

Skoro povinností byla návštěva Sochy Svobody. Stojí na malém ostrově a jede se tam lodí. Socha měří i s podstavcem 93 metrů. Nevím jak je to teď, ale tehdy se dalo dostat jen na vyhlídku na vršku podstavce a dívat se tak soše pod sukni. No a opět skvělý pohled na Manhattan.

Vlastně jediné místo, kde se dalo trochu vydechnout, byl Central park. Dá se tam ležet na trávě nebo se procházet kolem jezírek. Fakt úžasné místo. Taková oáza klidu.


Skvělá byla návštěva Přírodovědného muzea u Central parku. Na fotce je vstupní hala s kostrou dinosaura. Nejsem nějaký fanda muzeí, ale tam se prostě musí líbit každému. Expozice jsou prostě perfektní. No kde třeba můžete vidět vorvaně v životní velikosti, stádo slonů nebo partu neandrtálců. Návštěva určitě stojí za to. Jestli znáte film Noc v muzeu, tak to je ono.

Byly jsme snad všude, kromě Bronxu. Prošly jsme čínskou i italskou čtvrť, Soho, Greenwich Village, East side, Wall street, Baterry park, Rockefellerovo centrum, Finanční centrum, Lincolnovo centrum, Brooklynský most, Brooklyn ... Všechna místa stojí za to vidět. Zašly jsme i na bleší trh, nakoukly do mrakodrapu Donalda Trumpa a mnoha dalších. No prostě jsme New York prolezly křížem krážem. A taky obchody, kapitola sama pro sebe:-)

Tady jsme bydlely, tedy spíš jen přespávaly. Černošská čtvrť Harlem. Jedno z nejlevnějších ubytování v NY. Pod postel jsem se raději nedívala, ale jinak v pohodě.






















Našla jsem pěkný obrázek, kde je vidět celé město. Jen ty dvojčata tam nejsou.



A tady ještě jeden obrázek, kde je popsáno, kde co je.


New York si připomínám třeba touhle písničkou. Nebo seriálem Sex ve městě. Třeba bude zase někdy příležitost a znovu se tam vypravím.

Líbila se vám tato malá prohlídka New Yorku? Jak se vám New York líbí? Jsem unešená jen já nebo tak působí na každého?


4 komentáře:

  1. Páni, ty se máš, že jsi tam už byla. Je to můj sen. Asi se mi to splní tento rok))

    OdpovědětVymazat
  2. To je můj sen. Schválně si jej šetřím, protože jiné dálavy mě vlastně ani nelákají. Až tam přijedu, tak si lehnu na zem a budu nasávat atmosféru a energii, to vím už teď. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, tak na mě tak magicky NY nepůsobil, asi nemám ráda ty betonové, přelidněné místa. Asi nejvíc se mi líbil večerní výhled na downtown z mého dočasného bydliště Hoboken (je to už New Jersey, ale hned na druhé straně Hudsonu), toto místo jsem měla možná radši než celý NY a nedaleko je obří nákupní centrum:) Monika B.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...