čtvrtek 8. ledna 2015

Moje živá (raw) snídaně

Už delší dobu mě láká živá syrová strava nebo-li raw food. Asi proto, že mám ráda ovoce, oříšky a vaření mi často případá jako ztráta času, aniž bych věděla, že jde vlastně o ztrátu enzymů.





Co je to vlastně živá strava?

"Strava, jenž neprošla tepelnou úpravou (zahřátím nad 45°C) a je tedy plná aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a kvalitních živin. Je vědecky dokázáno, že jakákoli tepelná úprava potravin nad 45°C ničí jejich nutriční hodnoty a enzymatickou aktivitu (enzymy = život), a mění jejich molekulární strukturu - ze syrových zásadotvorných potravin se po tepelné úpravě stanou bez výjimky potraviny kyselinotvorné. Tepelně zpracované potraviny jsou tedy méně hodnotné a pro naše zdraví škodlivé. RAW food v praxi znamená stravování se především plody ovocných stromů a keřů, zeleninou, divokými bylinami, oříšky a semínky - syrovou rostlinnou stravou. Lidé, kteří se takto stravují, se nazývají vitariáni. " zdroj: www.rawsuperfood.cz.
 
Další stránky, na kterých můžete najít plno informací o raw food jsou například www.vitarian.cz nebo www.syrova-strava.cz.

Syrové potraviny se tedy nesmí vařit, péct a smažit, ale dají se krájet, strouhat, mixovat, namáčet i sušit a vznikají tak docela zajímavá jídla.

S živou stravou jsem zatím na samém začátku a nevím, jestli někdy dál pokročím. Přechod nejde udělat ze dne na den a jsem, tak jako valná většina lidí, zvyklá na klasické jídlo. Třeba sýry by mi hodně chyběly. Taky nevím, jestli bych odolala řízkům, kterým by se ládoval zbytek rodiny. Ale chtěla bych jednou vyzkoušet být určitou dobu jen na syrové stravě, abych viděla, jestli to se mnou něco udělá. Mimo zlepšení zdraví a vitality by mělo dojít i ke zpomalení stárnutí, zlepšení kvality vlasů a pleti. No nezní to lákavě?

Takže zkouším alespoň ráno a dopoledne zvládnout jíst syrové a jde to dobře. Cítím se dobře. A hledám způsob, jak syrový jídelníček dále rozšiřovat, abych neměla hlad a chutě.



























Raw pohanková kaše s banánem

Příprava je jednoduchá a chuť dobrá. Samotná pohanka se mi zdá skoro bez chuti. V kaši cítím hlavně chuť banánu. Když si připravím dostatečné množství, což znamená plnou misku, zasytí mě až do oběda. Na svačinu si dávám ještě ovoce.

Ingredience:
  • 1 hrnek pohanky (nejlépe Šmajstrlova pohanka nebo nějaká bio)
  • 1 zralý banán
  • 1 lžíce semínek chia
  • 1 lžíce goji (kustovnice čínská)
Postup:

Večer propláchneme pohanku v sítu studenou vodou. Dáme do misky, zalijeme studenou vodou (asi jeden centimetr nad) a necháme máčet do rána. Ráno rozmixujeme ponorným mixérem (můžeme udělat i větší množství a nechat si na druhý den). Přidáme nalámaný banán, který rozmačkáme vidličkou. Dále přidáme chia a goji a vše pořádně promícháme.

Do kaše můžeme vlastně přidat jakékoli ovoce a oříšky, co komu chutná. Dá se dosladit i medem.


A tady je moje momentálně nejoblíbenější ovoce kaki, které si dávám na svačinu.

























Máte zkušenosti s raw food? Víte, co si dát nejlépe k obědu nebo k večeři? Budu ráda za každý tip!

8 komentářů:

  1. No, upřímně, já si dovedu představit být vegetariánem, ale tohle bych asi nedala. Chybělo by mi teplý jídlo, hlavně teď v zimě.

    OdpovědětVymazat
  2. Nedokázala by som takto žiť, človek potrebuje predsa teplé jedlo a mäso pre svoje telo...neodcudzujem ľudí, ktorí sa takto stravujú ale príde mi to smiešne, o chvíľu budú žiť len zo vzduchu, ktorý sa po čase aj ten stane škodlivým pre ich telo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na syrové stravě je třeba modelka Helena Houdová a moc si to pochvaluje. A lidí, co prý nejedí, je na světě několik, říká se jim breathariáni:-) Takže i to je možné:-))

      Vymazat
  3. Já jsem raw snídala a svačila v létě a nebyla jsem tolik unavená :). Snídala jsem hlavně ovoce. Jen k těm chia semínkům bych dodala, že musí být pomleté, nebo rozmixované. Je totiž potřeba jim narušit obal, klidně i v hmoždíři, jinak projdou zažívacím traktem bez narušení obalu a nemají žádný efekt :). Je třeba dobré je přes noc nechat taky nabobtnat a pak rozmixovat.

    OdpovědětVymazat
  4. V tomhle směru jsem absolutně nepolíbená :D Příliš se v tom neorientuju a ani se o to zatím nijak více nezajímám, ačkoli si myslím, že pro tělo to může být velice užitečné!

    OdpovědětVymazat
  5. Mňamka :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Raw mam moc rada. A ty dezerty, namka :-). Plum foolery ma hezky video na you tube. Snad to nesmazala. Ja to pleskam jak se zachce. Ale je fakt ze kdyz mam vice zive stravy za den, jsem cilejsi. Kazdy si musi vyzkouset jak to na nej pusobi. Na 100%raw se dlouhodobe nedoporucuje. Je to strasne individualni. Mne vyhovuje obed a vecere normal, spise paleo a zbytek raw. Ale jasne ze si dam susenecku:-), nema cenu se trapit:-). Mej se Cikupka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...