úterý 17. prosince 2013

Vánoční pečení - tak to na mě nakonec přišlo

Už se zdálo, že tento rok opět péct nebudu, ale nakonec pár druhů mám. K tomu vánoční štolu. Vše je podle dobrých osvědčených receptů, o které se s vámi podělím.

Minulé tři roky jsem nic nepekla, protože péct s miminama, to raději spáchám harakiri. Tento rok jsem si řekla, že už by to šlo a jdu do toho. Cukroví mám ráda a péct mě baví. Bohužel jsem byla první půlku adventu nemocná, tak už jsem to vzdávala, ale nakonec antibiotika zabrala, nějak to na mě přišlo a přistihla jsem se, jak odvažuju mouku.




























Recepty píšu co nejdetailněji, skoro jako pro úplně blbé začátečníky, ale i já to mám tak ráda. Nesnáším, když není jasné, jaký cukr se má použít, jestli se peče na papíře nebo na vymazaném plechu nebo jaká je teplota pečení.


Londýnské štangle (někdo zná jako španělské řezy)

Na tento recept jsem narazila nedávno a zaujal mě tím, že je prý velmi dobrý a přitom jednoduchý. Já souhlasím - hodně dobré chuti za relativně málo práce.

Ingredience:

Těsto:
250 g polohrubé mouky
140 g másla
100 g cukru moučka
4 žloutky
1/4 prášku do pečiva

Ořechový sníh:
4 bílky
200 g cukru krupice
140 g mletých vlašských ořechů (nebo kokosu, pokud nemáte ořechy)

linecká marmeláda

Postup:

Ze všech surovin na těsto vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále pomoučeným válečkem vyválíme placku o velikosti plechu. Namotáme ji na váleček a přeneseme na vymazaný plech. Na plechu ještě dotvarujeme a opravíme případné trhliny. Celou plochu potřeme tenkou vrstvou marmelády. Bílky šleháme, přidáváme cukr, až vznikne tuhý sníh, do kterého zamícháme mleté ořechy. Ořechový sníh natřeme na marmeládu. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C, dokud povrch nezrůžoví a těsto nejde od plechu dobře odloupnout. Za tepla nebo za studena krájíme čtverečky nebo obdelníčky. Povrch se nejméně lámal, když jsem krájela jen špičkou nože, který jsem držela kolmo a pohybobala jím nahoru a dolů.


Slepované linecké cukroví podle receptu manželovy babičky

Vánoční klasika, výhodná v tom, že vznikne mnoho ruzných tvarů a cukroví je rozmanitější. A chutná skvěle.

Ingredience:

300 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
200 g másla
2 žloutky
1 vanilkový cukr
trochu citrónové kůry (sušené)

Postup:

Vypracujeme hladké těsto a dáme stuhnout do chladničky (můžeme péct až druhý den). Na pomoučeném vále pomoučeným válečkem vyválíme asi 3 mm vysokou placku. Vykrajujeme tvary, které pokládáme na máslem vymazaný plech. Při pečení se těsto nezvětšuje, takže stačí menší rozestupy. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi deset minut, dokud nechytnou pěknou béžovou barvu. Tvary slepujeme lineckou marmeládou. Můžeme i krémem, ale to až těsně před Vánocema, aby se nezkazil. Někdo hotové kousky ještě celé pocukruje, ale to já nedělám, zbytečný cukr navíc. Pokud budete slepovat jen plné tvary, můžete je potřít čokoládovou polevou a přilepit mandli nebo půlkou oříšku.

Pekla jsem z poloviční dávky, protože manžel cukroví nejí a sebe, děti a návštěvy přecpávat nechci. Hotových kousků mám opravdu málo, příště udělám z dávky celé.


Kokosky, které mám už mnohokrát vyzkoušené

Tento recept skvěle doplňuje linecké, protože se tak využijí zbylé bílky. Já jsem pekla z poloviční dávky (dvou bílků), kokosky jsem dělala menší a množství mi vyšlo na jeden a půl plechu.

Ingredience:

4 bílky
200 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
250 g na jemno strouhaného kokosu

Postup:

Z bílků a špetky soli (můžeme přidat i pár kapek šťávy z citronu) vyšleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáváme cukry a šleháme, dokud nemáme hladký bílý krém. Do něj pak lžící vmícháme kokos. Z tuhé hmoty pomocí dvou čajových lžiček odebíráme kousky a pokládáme na pečícím papírem vyložený plech. Dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 130 °C. Pečeme, dokud se spodní strana kokosek nezatáhne a nejde od papíru pomocí nože dobře odloupnout. Kokosky po upečení z papíru hned sejmeme, aby se nepřilepily. 


A skoro bych zapoměla, ještě jsem pekla zázvorky. Recept je zde (klik). Měla bych chuť i na vanilkové rohlíčky nebo nepečené vosí hnízda, na které mám taky výborné recepty, ale to asi až příští rok.




























Tvarohová vánoční štola - potížistka, ale moc dobrá

Ingredience:

500 g hladké mouky
250 g tvarohu
150 g Hery nebo másla (nebo půl na půl)
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 vejce
100 g rozinek namočených v 5 lžících rumu (dala jsem jen hrst rozinek, nemáme je moc rádi)
50 g směsi sekaných oříšků nebo kandované ovoce (dala jsem jen krájené mandle)
špetka strouhané citronové kůry
měkké máslo na potření 

Postup:

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které rozprostřeme na vále na délku plechu a výšku asi 3 cm. Pak jeden konec přehneme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem (tak se píše v původním receptu). Potřeme máslem, dáme do vyhřáté trouby na teplotu 170 °C pečeme, dokud není povrch zlatavý a špejle po vytažení suchá. Během pečení minimálně 3x znovu potřeme máslem. Po upečení znovu potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkový cukrem. 

Já jsem štolu pekla na zkoušku první adventní víkend. Po upečení jsem ji necukrovala. Je výborná a brzy se snědla. Budu ji péct znovu tento víkend. Mám s ní ale jeden problém. Asi nějak špatně chápu to přeložení a nevím, jak to správně udělat. Snažila jsem se ji dát nějaký štole podobný tvar, ale na začátku pečení se začala celá roztékat, jako nanuk na slunci. Takže jsem dřevěnými prádelními kolíčky sepla pečící papír na dvou místech, díky čemuž si štola držela tvar až do konce pečení. Pokud máte radu, jak to udělat správně, bez takových pomůcek, prosím dejte vědět do komentářů.

Co vy a vánoční pečení? Pečete? Baví vás to? Nebo se bez toho obejdete?


9 komentářů:

  1. Těm řezům říkáme "cikánské" a jsou strašně dobré. :) Ségra nemůže oříšky, tak je dělá z buráků a taky je to ňamka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu jsou skvělé, ani jsem to nečekala:) Zajímalo by mě, jaké jsou s kokosem.

      Vymazat
    2. Určitě taky báječné, věřím tomu, kokos miluju. :) Ale kokosové mám nejradši přece jen kokosky nebo rafaello. :)

      Vymazat
  2. U nás se taky peče, nebo spíš už mám ty své tři druhy upečené, ale dostala jsem se do stavu kdy se mi vůbec nechce zdobit, tak nevím jak to dopadne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ještě dostala perníčky od mamky s tím, že si je mám nazdobit, ale taky se mi do toho nechce:) Vypadají hezky i tak, takové menší tvary.

      Vymazat
  3. Dostala jsem krabici od máti a 2 od babičky, manžel téměř vše snědl během týdne.
    Sama jsem spálila perníčky a přešla mě chuť cokoli dělat.
    Když ale vidím takový krásný mlsání a jednoduchý recepty, možná se ještě hecnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uff, no tak to je dobré tedy:-) Cukroví chutná nejvíc před Vánocema, já na to taky pořád chodím. Když nic, tak zkus ty štangle, jsou prostě výborné!

      Vymazat
  4. U nás se říká Londýnským štanglím Žloudkové řezy. Nevím, jestli je to to stejné, ale podle fotky a receptu to vypadá podobně. Zaujala mě Tvarohová vánoční štola, ale jestli je to taková potížistka, tak asi udělám zase jablečný koláč se skořicí dle Apetitu. Ten měl vloni úspěch.

    OdpovědětVymazat
  5. Štangle vypadají dobře.... sice cukroví hotové, ale láká mě to:-)) Ale štolu určitě vyzkouším, tu manža může:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...