čtvrtek 26. září 2013

Tajemství (The Secret) - zákon přitažlivosti úspěchu a štěstí

Věříte, že můžete přilákat štěstí? Že je možné splnit si všechna svá přání a dokázat vše, co si přejete? Někteří ano a já tak trochu taky. Ale nejdřív musím napsat, jak jsem se k tomuto tématu dostala.

Kamarádka mi před časem povídala, že četla knihu Tajemství, která je takovým návodem, jak naplnit svá přání. Já jsem před pár dny vyhrála soutěž na blogu u Ceady (hurá!!!), která na konci článku napsala - stačí, když si budete věřit, podívejte se na dokument Tajemství. A já jsem si fakt věřila a vyšlo to. Taky moje babička mi vždy říkala, že nejdůležitější je pozitivní myšlení. Takže jak to tedy všechno je? Mají naše myšlenky a přání schopnost měnit se ve skutečnost?


Moc podvědomí od Josepha Murphyho

Než se dostanu k tomu Tajemství, musím zmínit knížku Moc podvědomí od Josepha Murphy, která by měla být na podobném principu. Četla jsem ji před lety, ve svém ne zrovna šťastném životním období a čekala jsem, že mi pomůže. Vždyť to byl světový bestseller. Ale nepomohla vůbec.

Kniha mluví ke všem, kteří chtějí změnit svůj život k lepšímu, dosáhnout úspěchu nebo získat lásku. Na konkrétních příkladech ukazuje, kolik lidí touto metodou dosáhlo svých cílů. Principem je dokola si opakovat, to co chci a jak se chci cítit. Takže já jsem byla nešťastná a skleslá a měla jsem si pořád říkat: "Jsem šťastná a spokojená." Mělo to jediný efekt - byla jsem díky tomu navíc ještě naštvaná. Protože jsem tomu něvěřila a nefungovalo to. Některé věci si člověk musí prostě odžít, získat nějaké zkušenosti a musí vědět, proč se cítil špatně. Odříkávání prázdných vět moc nepomůže.

A teď už k Tajemství!

Celosvětově úspěšnou knihu Tajemství od australské autorky Rhondy Byrne jsem nečetla a zatím se nechystám (ke stažení jsem ji našla zde). Podívala jsem se ale na devadesáti minutový dokument/film, který z knihy vychází. Dobrou myšlenku popisuje podle mého názoru trochu nešťastným, až teatrálním způsobem, který může plno lidí spíš odradit. V dokumentu se mluví o vesmíru, který je přirovnáván ke katalogu, ze kterého si můžete vybrat vše, co si přejete. Popisují zázračná uzdravení a splnění všech přání. To na mě působí trochu nedůvěryhodně. Ale věřím, že podstata Tajemství smysl má. A co je tedy tím Tajemstvím? Jednoduše řečeno, slovy autorky, jde o zákon přitažlivosti myšlenek a věcí. Když se budete soustředit na věci, které chcete, zákon přitažlivosti vám je dá. Přitahuje a uskutečňuje to, na co myslíte.

Nejde vlastně o žádnou novinku. Každý už slyšel o síle pozitivního myšlení, o talismanech štěstí, které pomáhají lidem věřit ve změnu k lepšímu nebo o placebo efektu, který uzdravuje bez léků, jen vírou v léčbu.

Abyste Tajemství správně pochopili, musíte se podívat na dokument nebo přečíst knížku. Nerada bych vám váš názor zkreslila mým vyložením. Pro názornost jsem vypsala několik vět, které se mi v dokumentu líbily, souhlasím s nimi a myslím, že podstatu vystihují.
Stáváte se tím, na co myslíte.
Zaměřte se na to, co chcete, ne na to, co nechcete. 
Představujte si to, co chcete a zkuste si při tom cítít tak, jako byste to už měli.

Bohatství je postoj. Je to jen o tom, jak přemýšlíte. 
Vytvářejte si seznam věcí, za které jste vděčni a ze kterých máte dobrý pocit. Sepisujte si své cíle.
Když máte ispirující myšlenku, musíte ji věřit a jednat podle ní.
Myšlenky musí doprovázet pozitivní příjemné pocity.

Když se soustředíte na věci, které nechcete, tak je přivoláváte.


Máte-li negativní přístup, přitahujete negativní věci.

Když si na něco stěžujete, jen to násobíte.
Vaše radost spočívá jen ve vás.
Jak použiju Tajemství já?

Přemýšlela jsem nad tím, co bych chtěla momentálně v mém životě vylepšit a s čím nejsem spokojená. Je to můj pocit z mých dětí. Uvědomila jsem si, že opravdu každý den řeším, jak mě zase zlobily a co provedly. Nejčastěji říkám: "Neber to, nekřič, neházej, neutíkej". Soustředím se hlavně na negativa a starosti. Takže podle teorie Tajemství je výsledek jasný - moje nepříjemné pocity a myšlenky jen vytvářejí další a další denodenní potíže s dětma. Pár dní tedy zkouším opačný postup a je to mnohem lepší. Myslím na to, jak jsou moje děti skvělé, tím mám mnohem lepší náladu a děti nakonec ani moc nezlobí. Vlastně jsem v jiné knížce četla, že malé děti ani negativní pokyn pochopit neumí, takže už jen pozitivně.

A moje vize do budoucna? 

Moje představa, která by mohla být splnitelná, je asi tato:
Sedím na terase našeho domečku a těším se z pohledu na zahradu, o kterou pečujeme s mým mužem. Zvoní telefon - volají děti, které jsou právě na stáži v Londýně. že máme za nimi přijet na víkend. To si můžeme klidně dovolit, peněz máme tak akorát dost. Mám vlastní firmu a práci, která je i mým koníčkem. Jsem spokojená a mám pohodový život.

Po shlédnutí Tajemství vidím, že moje přání jsou zbytečně skromná, takže to měním na:
Vyhřívám se na terase naší letní vily s výhledem na Azurové pobřeží. Před domem parkuje Aston Martin, který umím řídit(!). Za chvíli vyrážim v doprovodu mého muže do Paříže na autogramiádu mé nové knihy, která se opět stala světovým bestsellerem. Můj můž i v letech vypadá jako Johny Depp v nejlepších letech. Těšíme se, až přijedou na víkend naše děti, které studují v Cambridgi. Jsem šťastná.


Každý má jinou úroveň sebevědomí, důvěry ve vlastní schopnosti a v to, co je v jeho životě splnitelné. Pokud se podceňujeme, máme i nízké cíle a malá přání. I když si uvědomuju, že se mi plno mých přání v životě splnilo a stalo se to, co jsem moc chtěla, ohledně té letní vily jsem skeptická:-) Ale za zkoušku nic nedám a každý večer si ji budu před usnutím alespoň chvilku představovat.

A jedno testovací přání na závěr - ať má můj blog do Vánoc 500 čtenářů! Tak vesmíre - ukaž se!

Dokument Tajemství je na Youtube, třeba ZDE.

Teď jsem zvědavá, co vy na to? Je pro vás Tajemství novinkou nebo tímto způsobem přemýšlíte normálně? Plní se vám vaše přání? Máte svoje představy o vaší budoucnosti? Těším se na vaše komentáře.


29 komentářů:

  1. najviac sa mi páči tá koláž na záver.....čisto môj vkus :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, kniha je poněkud teatrální, o dokumentu ani nemluvím. Podobné věci řeší třeba i Pierre Franckh, kterého mám radši, je na civilnější úrovni. Je fajn, že jsi uvedla vlastní příklad "vize". Ale bacha, ne "ať má do Vánoc...", ale "jsou Vánoce 2013 a můj blog má 500 čtenářů". :-D ;-) Já tohle pozitivní myšlení občas zkouším, ale nikdy u toho dlouho nevydržím. Dík za připomenutí, zas se na to zaměřím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a upřesnění, jak má přání vypadat.

      Vymazat
    2. Ale to delší máš perfektní! Já jsem si kdysi nakreslila, jak bude vypadat moje budoucí pracoviště. Splnilo se mi všechno, přesně i ten strom za oknem, uspořádání pracovního stolu atd. :-O Zapomněla jsem si ale přát, aby mě ta práce bavila. ):-D Každopádně jsi mě nakopla, ať se k tomu zas vrátím. :-)

      Vymazat
  3. Ten film som videla a pri jeho vizuálnom spracovaní som doslova trpela. Moje oči krvácali. Avšak nakoniec som si povedala, že to vyskúšam a myslela som na to, že pijem kávu. A myslela som na to tak intenzívne, že som fakt vstala a tú kávu si uvarila!!! Funguje to!!!
    Teraz vážne, určite to niečo do seba má, človek si nesmie znepríjemňovať život večnou nasranosťou, pretože potom aj seba ochudobňuje o príjemné chvíľky. A keď je človek viac spokojný so svojim vlastným životom, tak sa to určite odzkadlí aj na jeho vplyve na okolie. A už to je zmena k lepšiemu. Toť moj názor. Takže nahodiť úsmev a netrápiť sa zbytočnosťami. (a pritom intenzívne myslieť na tie topánky od Louboutina a šatku od Hermesa)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku jsem četla a myslím si, že film je jen kratší a zjednodušenější verzí knihy. Asi pro ty, kteří neradi čtou :) Mě kdysi knížka pomohla, ale vždycky když přestane tajemství fungovat si řeknu, že je to asi mnou, že málo věřím a mám v podvědomí zažrané pochybnosti. Takže je to pěkně fikaný. Knížka vám to tak vsugeruje, že když se vám něco nepovede, tak si řeknete, že to není chyba té filozofie ale vás. Myslím si ale, že na víře jsou postavené snad všechny principy úspěšného života. Hodně splněných snů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj ty pochybnosti, přesně vím, co myslíš. Tobě taky přeji hodně splněných přání!

      Vymazat
  5. Obě knihy jsem četla a taky velkou spoustu podobných :) já jsem věčný optimista, ale díky těmhle knihám jsem se naučila věřit! Věřit v to, že se může splnit i to, co mi třeba někdy přišlo nesplnitelné :) veškeré své cíle, které jsem až doposud měla (a že opravdu nebyly skromné ani malé) se mi do puntíku splnily a ani nechápu jak. Člověk musí projevit snahu a pak tomu věřit. Krom toho mě hrozně baví hledat na všem to hezké a pozitivní, i když je to leckdy velmi těžké - člověka to nabíjí a dává další sílu :) ať se ti daří a čtenářů stále přibývá k 500 :))

    OdpovědětVymazat
  6. V sílu pozitivního myšlení určitě věřím (ač sama v tom pokulhávám). Dokument Tajemvství jsem taky viděla, ale na mě je to moc kýčové a afektované, spíš je to natočené pro americkou "mentalitu".

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som si verila ked som robila vodičak lebo som vedela že to viem tak som sa ani nebála ani som nestresovala a vyšlo to:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji k řidičáku a přeju šťastnou jízdu:-)

      Vymazat
  8. Já už se podle toho řídím zhruba rok, maličkosti se mi také začali projevovat prakticky hned, ale ty větší věci, se začali dít až teď po roce. Konečně jsem si mohla dovolit pořídit pejska... dostala jsem se do taneční skupiny které jsem chtěla... a to jsou jen dvě přání, věřím že jednou dostanu všechno co si přeji a chci mít :-)
    Jsem ráda že jsem na tu knihu narazila, protože můj život změnila a to jen k dobrému.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní hodně dobře. Ať se ti splní i další přání!

      Vymazat
    2. To je povzbudivé. Moc ti to přeju.

      Vymazat
  9. knižku jsem nečela a v úmyslu to nemám, právě proto, že tyhle vypsaný pravidla už jsem u různých recenzí viděla - a nejsou vůbec nic nového pod sluncem ;) když si koupíš jakoukoli knížku magie pro začátečníky, tak přesně tohle se tam dočteš - jak něčeho docílit - představovat si, vizualizovat, co nejsilněji, to co chceš, jako bys už byla ve fázi, kdy jsi toho dosáhla (tedy níkoli představovat si, jak toho dosahuješ), v magii samozřejměmůžeš dále podpořit rituály (to tady asi není)
    každopádně vážně míněnou knihu o magii by si asi hned tak nikdo nekoupil - Tajemství je tím pádem taková lidovější verze jejích základů, mainstremová .)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, proto taky v článku zmiňuju talismany štěstí. Myslím, že pořád jde jen o jedno - nastavení mozku. Má to jen různé názvy - magie, moc podvědomí, Tajemství atd atd. Existují silné osobnosti, které věří ve svou vlastní sílu (šamani, léčitelé, světoví vůdci, inovátoři, Herry Potter:-) a pak méně silné, které si pomáhají talismany, nápoji lásky a nevím čím vším - v každé době něčím jiným. Ta vizualizace podle mě funguje tak, že se opět mozek nastaví, aby pak fungoval jako takový radar, zachytával příležitosti a možnosti (které kolem nás běžně plynou) a dovedl nás ke splnění naší představy. Pořád je to jen o nás a našich schopnostech, které jsou obrovské a záleží, jak v ně věříme a využíváme je. To jsem se nějak rozepsala:-)

      Vymazat
  10. Viděla jsem dokument a četla i knihu. Mohu doporučit například také knihu "Miluj svůj život" od Louise Hay, ta mě také hodně ovlivnila. Byly doby, kdy se mi opravdu dařilo, kdy jsem dokázala myslet pozitivně, bohužel ty chvíle jsou ty tam. Měla bych se nad sebou zamyslet a zkusit být taková jako kdysi, momentálně to hodně potřebuji. :) Děkuji za článek, opravdu mi připomněl, že už se sebou (konkrétně mým smýšlením) musím zase začít něco dělat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju ti hodně nových úspěchů s pozitivním přístupem!:-)

      Vymazat
    2. ono je fajn si to často připomínat a vracet se k tomu. já když se necítím nejlépe, sáhnu po knížce a stačí mi pár stran ... :)

      Vymazat
  11. Evi, Tajemství a podobné jaknato knihy nejsou můj šálek kávy, ale každopádně jsem se u článku zasmála. Já mám taky výčitky, že to s dětma neumím, dělám to blbě atd. takže inspirace pro další článek pro nás s dětma jaká knížka nebo postřehy s touto tematikou :) a docela se už těším až mi budou volat z té Sorbony že mám přijet na víkend.
    A propo co říkáš na žlutou mastičku? Já ji používám denně a u mě velká spokojenost. Monika z R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moniko:-) Já taky knížky s všelijakýma radama moc nečtu, protože si poradit stejně nenechám:-) Ale ohledně článku o knížkách "jak na děti" jsi trefila do černého - článek o dvou knížkách, které mi snad opravdu i něco daly, mám v hlavě, jen ho napsat. Tak se budu snažit co nejdříve. Žlutá mastička je na cestě ke mě, takže zatím nevím, jsem na ni zvědavá.

      Vymazat
  12. k prvnímu odstavci: odříkání prázdných věc, to je vskutku nesmysl a je jasné, že ti to nepomohlo, protože když to, co si říkáš, necítíš ani trochu, tak to pak nemůže mít pozitivní efekt ... musíš si uvědomovat ty pozitiva, které na životě jsou a věci, za které jsi vděčná a pak to může k něčemu být. jasně že všechno má i negativa, nicméně je vždycky lepší vidět jen ty lepší stránky, pro naše vlastní dobro. pak je hnedka všechno na světě pěknější :)
    kniha Tajemství je taková moje bible, ke které se často vracím, třeba si jen pročíst pár stránek a připomenout si podstatu těch myšlenek. hodně mi to dává. když jsem po letech shlédla i dokument, upřímně ti povím: kdybych nečetla knížku a první viděla jen dokument, asi by to na mě taky působilo dosti nedůvěryhodně, ten projev Američanů mně připomněl teleshopping, kde vám za každou cenu zaručují, jak je výrobek skvělý a vy ho musíte mít! takový dojem to na mě udělalo. ta kniha má v sobě daleko více vážnosti než mluvený projev, i když to povídání je v podstatě skoro stejné, jako v dokumentu. někdy člověk může být skeptický nad něterými výroky, třebas to o tom katalogu, nicméně podstata knihy jako celek má rozhodně něco do sebe. to je to pozitivní myšlení, víra v to nejlepší, vděčnost a láska. upřímně říkám, že to jsou tak silné emoce, které dokážou opravdu přetvořit svět na tak krásný, jako nikdy předtím.

    OdpovědětVymazat
  13. Knížku si určitě pčečtu, já na takový věci strašně věřím. Věřím na to, že všechno začíná napřed v hlavě a když se člověk ke věci bude stavět hned odmítavě nikdy nemůže mít tak dobré výsledky.

    OdpovědětVymazat
  14. milujem knihu Tajomstvo a jej podobné. Mám strašne vela knih s pozitivnou tematikou a vždy sa snažím myslieť pozitivne.
    Tvoj blog sa mi veľmi páči, a preto ho oddnes sledujem :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...