středa 28. srpna 2013

Back to work: příprava na pohovor

V tomto období je aktuální spíš návrat do školy, ale na mě začal pomalu dotírat návrat do práce. Příští týden mě čeká pracovní pohovor - přemýšlím, co budu říkat a co si vezmu na sebe.

Na mateřské jsem už čtyři roky. Za tu dobu firma, ve které jsem pracovala a kde mi stále drží místo, stihla změnit vlastníka a přejmenovat se, přestěhovat a šéf mého oddělení se změnil taky. Před mým návratem mě chce poznat a zjistit, jak moc jsem doma zdegenerovala. Pojmeme to tedy jako příjmací pohovor, při kterém se mám představit a rozpovídat se o všem, co všechno jsem ve své práci prováděla - v angličtině. Musím si to předem trochu nacvičit, ať tam pak nevařím z vody, jak se říká. Mám pocit, že jsem všechno zapoměla a i ta moje angličtina je na horší úrovni. Několik let nemluvení udělá své. Zaměstnavatele by neměly zajímat děti, rodinný stav, vyznání a další intimnosti, jediné o co se má starat je to, jaký je kdo pracant. Takže budu povídat o svých pracovních zkušenostech a připravím si i pár otázek. Musím se přepnout z módu "děti a domácnost" do "pracující ženy". Nesmím říkat "jo" a "jasně", ale "ano" a "samozřejmně". Snadné to nebude.

































Důležité je udělat dobrý dojem nejen geniálním slovním projevem, dokonalou řečí těla, ale i celkovým vzhledem. Ještě nevím přesně, co si vezmu na sebe, ale určitě něco decentnějšího a hlavně abych se v tom cítila dobře. Make-up spíš jemnější a stáhnuté vlasy.

Do práce bych měla nastoupit až příští rok v květnu. Teď je to pro mě daleká budoucnost, mám pocit, že do té doby můžu ješpě porodit další tři děti, přestěhovat se na druhou stranu zeměkoule nebo rozjet prosperující firmu, ale čas letí a je dobré mít zadní vrátka v podobě teplého kancelářského místečka. Pracovat ve velké zahraniční firmě má výhody v podobě jisté práce, zajímavých zkušeností a zaměstnaneckých výhod. Na druhou stranu se očekává vysoké pracovní nasazení a přesčasy. Jak to skloubit se dvěmi malými dětmi, zatím nevím.

Vtipy u mě jdou jedním uchem tam, druhým ven, ale tyhle zaměstnanecké jsem si zapamatovala, protože prostě sedí:
Jeden ze zaměstnanců už třetí den přichází do práce v deset a odchází ve tři. Kolegům už je to divné a ptají se, co se děje. Odpovídá: "Čerpám dovolenou".
.........

"Šéfe, chtěl bych přidat." "Tak přidejte, přidejte."
 .........

Mladý a starý zaměstnanec jdou spolu do zaměstnání:
Mladý - kupa prezentací, notebook, dva mobily, iPod, tři čipové karty na krku, kufřík plný DVD, CD, USB atd. Starý - uvolněný, jen igelitka s jablkem a jogurtem.
Mladý říká s obdivem: "No, po tolika letech práce to máte všechno v hlavě, že?"
"Ne, pane kolego, u prdele." 


 Ať už se chystáte zpátky do školy nebo do práce, přeji vám šťastné vykročení!


13 komentářů:

  1. Ať ti vyjde práce, jakou si přeješ! Já jsem doma sedmý měsíc, pohovorů už jsem měla desítky, ale jaksi zatím nic...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc:-) Mám výhodu v tom, že zaměstnaná pořád jsem, ale oddělení se přeorganizovalo, takže kdo ví, jakou pozici mi navrhnou.

      Vymazat
  2. Jé, Evi, to jsme na tom stejně, taky by mě to TEORETICKY mělo v květnu čekat. (Stejně staré děti, viď?) Čeká na mě šíleně nudná kancelářská práce v nadnárodní korporaci na druhé straně republiky. Akorát mě potkalo štěstí v podobě rodinné firmy, takže začnu úplně jinde, úplně jinak a jsem na to moc zvědavá:) Akorát ty outfitky viz výše se na to moc hodit nebudou.

    OdpovědětVymazat
  3. Drzim palce pri pohovore! :) mna zas caka skola a uz teraz mam zimomriavky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Přeji šťastný začátek školního roku:-)

      Vymazat
  4. Me misto nikdo nedrzi.takze muzu rodit doaleluja :-) Firma existuje jen papirove.ale sef a vsichni zamestnanci presli jinam nebo "byli odejiti".Nastup do zamestnani me sice ceka az za par let.ale uz ted se toho desim.Pred par lety jsem chtela misto zmenit.Tusila jsem.ze firma neni stabilni.ale z 20ti zivotopisu jsem byla na jednom pohovoru.Hodne stesti!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No někdy to není snadné, najít nové nebo dobré místo. Ale teď máš důležitější věci na práci, tak to řešit nemusíš:-) I když čas letí jako šílený.

      Vymazat
    2. Nejraději bych rozjela vlstni projekt. Zrovna dneska jsem zjistila, ze muj napad ted rozjizdi pani z vedlejsiho mesta a ziskala na nej dokonce dotace, takze napad to opravdu dobry byl, a to mi ho manzel zkritizoval. Takze napady by byly, ale ta realizace vazne :(
      Ja ale nejsem ten rozjizdeci typ. Potřebovala bych nějakou podporu do zacatku :)

      Vymazat
  5. Hodně štěstí Evičko, budu na tebe myslet!:)

    OdpovědětVymazat
  6. Mě se nechce ani do jednoho:) Nějak jsem si na to volno zvykla:)

    OdpovědětVymazat
  7. ahoj zvu te na mou giveaway o krásné balerýnky od Ani Lublin, http://navesnici.blogspot.cz/2013/08/giveaway.html :-) hodně štestí!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...