středa 25. března 2015

Jak jsem byla okradena na Facebooku

V dnešním článku se s vámi podělím o to, jak jsem se setkala s internetovou kriminalitou. Byla jsem přímo její obětí. Nebojte. Vše se nakonec v dobré obrátilo, ale zkušenost je to dobrá. 

To bylo tak. Jednoho pondělního rána jsem si říkala, jak krásný víkend jsem prožila, jen samá pozitiva a sociální jistoty. A napadlo mě mrknout se na bankovní účet, jestli na něm náhodou něco nepřibylo nebo spíš neubylo. A ono fakt. Ubylo a hodně! Bohužel bez mého vědomí a přičinění. Necelých třináct tísíc. Zbylé peníze jsem hned převedla na manželův účet, aby byly v bezpečí. Přes počínající infarkt volám do banky, o co jako že jde. Dozvídám se, že šlo o online platby mou bankovní kartou. Kartu mi hned blokli, a informovali mě, že platby můžu reklamovat a ať podám trestní oznámení na policii. Tak si říkám proč ne, policie je kousek, vezmu to procházkou s kočárkem. Trestní oznámení jsem ještě nikdy nepodávala a mohla by to být zajímavá zkušenost. 


Ještě jsem trochu pátrala. U plateb bylo napsáno FACEBK, což mě privedlo na geniální myšlenku, že by to mohlo mít něco společného s Facebookem. Hned mi docvaklo, že se na mém profilu před pár dny dělo něco podivného. Nějaká cizí osoba se mi dostala do přátel a pozvala mě do nějaké skupiny účtů. Ale znáte to, prostě jsem tomu nevěnovala pozornost, z přátel ji odstranila a víc se tím nezabývala. Jednoduše mě nenapadlo, že se může dít něco nekalého. Já, taková poctivka, nečekám za vším podvod.

Pátrala jsem dál a zjistila jsem, že si někdo na mám profilu vytvořil reklamy, za které jsem já zaplatila. Asi si říkáte, jak je to možné. Já sama jsem v minulosti nějaké reklamy vytvářela (pro můj eshop). Platby za reklamy si Facebook strhává sám z platební karty, kterou jsem měla v administraci reklam navedenou. Ještě ten den jsem Facebooku nahlásila zneužití (Pomocí formuláře, ke kterému se dostanete kliknutím na malou šipku napravo v horní modré liště. Dole je Nahlásit problém.)

Na policejní stanici byl klid a pohoda. Malá spala v kočárku. Pán policista byl příjemný, ale trochu ho zklamalo, že jsem nepřišla skrz ukradené auto nebo neplacení výživného, ale jdu na něj s Facebookem. A že on ani profil na Facebooku nemá, ale že to nějak sepíšem. Vše šlo docela rychle. Chvílema jsem si říkala, že se pan policajt minul povoláním, protože z mých třech vět vytvořil výpověď na dvě strany a tudíž by mohl být velmi úspěšným blogerem, ne-li spisovatelem. Odcházela jsem s tím, že celou věc předají specializovanému oddělení a ti že se mi ozvou.

I přes varování několika mých přátel, že Facebook se mnou komunikovat nebude a peníze zpět neuvidím, druhý den mi přišel z Facebooku email, že opravdu došlo k napadení mého profilu a peníze mi vrátí. Chvíli mi bylo trapně, že jsem do toho zatáhla policii, ale pak jsem si řekla, že brzy přijde doba, kdy budou všichni jen sedět doma u počítaču, tabletů a chytrých telefonů, ven nikdo chodit nebude a většina zločinů se bude odehrávat ve virtuálu a ať se tedy pánové trénujou. Tak.

Na policejním pátrání je potřeba se aktivně podílet a doplňovat nové skutečnosti. Volala jsem tedy, že mi Facebook peníze vrátí a tím to tedy jako pro mě končí. Načež mi bylo oznámeno, že pro policii to jako nekončí. Končit to bude až nalezením pachatele. Dostala jsem za úkol stáhnout celou svou dosavadní aktivitu na Facebooku, kde jdou vidět i přístroje, ze kterých byl FB používán a IP adresy. Pokud by to někoho zajímalo, tak se to dá jednoduše udělat tak, že v té horní modré liště kliknete na malou šipku vpravo a z rozbalených možností vyberete Nastavení. Pod řádky dole kliknete na Stáhněte si soubor. Stopy vedly do mezinárodních vod, neznámo kam, naše policie nedisponuje agenty, které by mohla vyslat na druhý konec zeměkoule a proto byl případ uzavřen.

Mám zpátky peníze, novou kartu a poučení pro příště. Limity pro platby přes internet jsem stáhla na nulu a příště si dám sakra pozor, co s mou kartou udělám. Uznávám, že jsem si za to tak trochu mohla sama.

A jaká je pointa? Proč to tady píšu? Ne proto, abych se pochlubila, jaké nepříjemnosti se mi dějí, ale abyste si dali pozor a na internetu byli ostražití. Nikdy nevíte, kdo může zneužít vaše data a údaje o vás, dostat se do profilů, vypůjčit si vaše fotky nebo vám ukrást peníze z účtu. Případů internetové kriminality přibývá a hackeři nikdy nespí.

Máte nějakou podobnou zkušenost?


25 komentářů:

  1. No tak to je síla. Nenapadlo by mě, že se něco takového může stát. Hlavně že to dobře dopadlo a peníze máš zpátky.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě teda internetová kriminalita ještě nikdy neobjala....

    OdpovědětVymazat
  3. som rada teda že sa ti penaize vratili a všetko dobre dopadlo, to som veru ešte nepočula niečo podobne, ale tymi vyrtualnymi zločinmy maš pravdu nech si policajti začnu zvykať, mne vždy doma hovoria aby som nikde nič nezadavala žiadne udaje ani nič podobne ba dokonca ani aby som zo sebou v peňaženke nenosila bankomatovu kartu keď netreba tak sa snažim počuvať dúfam že sa nikomu nič podobne nestane, ale vdaka za take trochu varovanie:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opatrnosti není nikdy dost. Kartu nikomu nedávat, neztratit a když tak hned volat do banky a blokovat:-)

      Vymazat
  4. Je fajn, že to dobře dopadlo :-)
    PS. ... ale co to objetí? řekla bych, že ses s nikým neobjímala, ale bylas oběť ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění! To jsem těžce přehlédla:)

      Vymazat
  5. Týý jo, masakr! Ještě že ti je vrátili, to by bylo docela bolestivé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to mi povídej, už jsem se v duchu loučila s plánovanými nákupy:-)

      Vymazat
  6. Ufff...ale poklona těm, kteří se postarali o vrácení peněz...člověk by řekl, že už se s nimi mohl rozloučit :-( A já to manželovi říkám stále...neplať kartou na internetu...a tu to máme. Jde vidět, že okrást nás můžou už kdekoliv a jakkoliv :-/
    ...ale líbí se mi jak s lehkostí si to popsala :) Já bych asi používala vulgarismy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dovětek...říkám mu to stále a najednou včera večer mu začnou chodit sms o platbách, které nerealizoval...během 3 minut bylo 300 eur v....(víš kde :D), takže rychlé volání do banky a blokování karty. Byla jsem klidná, protože po tvém článku jsem věděla, že to jde vyřešit a že nám to vrátí :D...tak to i bude, jen to potrvá zhruba měsíc...už prý NIKDY nebude platit kartou na netu :D a dal mi za pravdu...juch :D

      Vymazat
    2. Wau tak to je síla. Já jsem se taky zařekla, že kartou na netu už nee.

      Vymazat
  7. Ahoj Evi,
    jsem rád, že to dobře dopadlo.
    Doporučuji si nastavit dvojstupňové přihlašování, jak na FB tak na Gmail atd. Funguje to tak, že pokud se někdo přihlašuje z jiného prohlížeče nebo mobilu, tak je vyžadován k standardnímu heslu ještě kontrolní kód. Jednoduché a přitom to zvýší bezpečnost účtu...
    Měj se krásně a pozdravuj doma
    Peťa K.

    OdpovědětVymazat
  8. Ve FB je to pod: Nastavení > Zabezpečení > Schválení přihlášení
    Na Google: https://www.google.com/landing/2step/index.html
    Ahoj
    PK

    OdpovědětVymazat
  9. Som rada, že som si tento príspevok prečítala. V dnešnej dobe človek nikdy nevie, kedy sa mu niekto nabúra do účtov...

    OdpovědětVymazat
  10. Teda to je docela šoking čtení! Ale hlavní věc, že to dobře dopadlo, Evi!
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  11. Vieš čo úprimne ja facebooku od začiatku príliš nedôverujem, aj z toho dôvodu ani svoj blog nechcem viesť touto cestou, hoci viem, že to automaticky znamená omnoho ťažšiu cestu k získaniu čitateľov a všetkého možného, pretože skrátka facebook je dnes nevyhnutnosť a hýbe svetom, ale ja mu proste neverím. Viem, že aj iné média nemusia byť najspoľahlivejšie, ale u mňa čo sa nedôverčivosti týka panuje jednoznačne facebook. A úprimne trochu nechápem rodičov, že vešajú fotky svojich detí práve tam, o prípradoch zneužitia detských fotografií som už toho počula dosť.

    OdpovědětVymazat
  12. Teda, ještě že to dobře napadlo...
    Nedávno jsem přemýšlela, jestli jsem na internetu opravdu obezřetná a došla jsem na to, že moc ne... A když vidím ty nástrahy...

    OdpovědětVymazat
  13. Hlavně, že se peníze vrátily. Mě jednou dokonce někdo vybíral peníze přes bankomat (bez karty), ale bylo jich nějak moc, tak mě z banky hned volali, že tu kartu (co jsem měla pořád u sebe) blokují.

    OdpovědětVymazat
  14. ...mě před měsícem. Pro jistotu už FCB žádný soubor o přihlášeních stahnout nedovolí. Zajímavé je, že přes účet mi proběhlo asi 5 plateb, ale já je NEplatil. Platby byly placeny kartami, které nevlastním(!). Dalších asi 5 bylo s pomocí Hannah Fejzbůkové zrušeno. Nikdy jsem žádnou reklamu nenastavoval. Zrušit definitivně reklamní FCB-sračky ale nemohu, ani s pomocí Hannah - dlužím prý necelých 10,-USD a to musím nejprve uhradit. V platební metodě je ale zavedena karta, která není moje. Tak, babo, raď! :) (facebook přebujel v katastrofu) Zdraví Petr

    OdpovědětVymazat
  15. ...ještě upřesňuji, že těch 5 plateb proběhlo přes můj FCB-REKLAMNÍ účet, nikoliv přes bankovní. Kdo je platil? Ptal jsem se Hannah, ale její IQ je na to příliš nízké. Žádnou platební kartu jsem nikdy fejzbůkovcům naštěstí nesdělil. Přesto se těm hackerům podařilo aspoň zaseknout místo mě malou sekeru, která teď brání použít jakékoliv "delete".

    OdpovědětVymazat
  16. Právě mě odešlo z účtu 18500 snad budu mít také štěstí a vrátí mi to. Jinak jsme doma v háji. Už nikdy nebudu nic platit na fb ani balíček bonusu do hry!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, jak jste dopadl? Ja dnes to same. 27.000,-, napsano ted na FB a uvidime co se bude dit.
      Inzerovat na FB se opravdu "vyplati" a dost me zarazi jejich zabezpeceni. Vubec netusim jak se tam nekdo mohl dostat, na nic nikde jsem neklikal apod.

      Vymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...