čtvrtek 22. května 2014

Výchova manželů v Čechách

Opravdu by mě zajímal váš názor na tohle téma. Nedávno jsem narazila na diskusi, kde se řešilo, jak se manželé (ne)podílejí na péči o domácnost a děti. Četla jsem se zaujetím a nakonec jsem se i velmi zasmála.

Většinu diskutujících tvořily zoufalé manželky, jejich manželé považují chození do zaměstnání a přinášení výplaty za maximum a domácí práce i starost o děti do svých povinností nezahrnují. Menší skupinou v diskusi byly provokativně se chlubící manželky, jejich manželé hned po návratu z práce radostně uklízí a kdyby měli mléčné žlázy, tak v noci nejen k dětem vstávají, ale i kojí. V zanedbatelné menšině byly ty ženy, které mají sice na starosti samy celou domácnost a děti, ale vyhovuje jim to. A u komentáře jedné z nich jsem musela přestat číst, protože se mi oči zalily slzami, smíchem. "Já jsem svou roli přijala dobře. Nevím, co bych si myslela, kdyby začal mýt nádobí. To by se u mě asi shodil." Já naopak manželovi říkám, od té doby, co máme děti, že mě nejvíc vzruší, když ho vidím uklízet:-) Mírná nadsázka, ale v jádru velká pravda. Množství síly není nekonečné a čím víc toho zastane on, tím víc mě zůstane energie na další věci.

Ideál


Je jasné, že na roli muže v domácnosti se názory různí stát od státu a hlavně od rodiny k rodině. Naštěstí v dnešní době už je docela běžné, že se muž podílí na úklidu. Ale v některých rodinách se pořád pěstuje ten zastaralý koncept, že muž je živitel, nemusí doma nic dělat a žena patří do kuchyně. Jako takhle. Pokud nejsou děti, tak, co si pamatuju, ta domácnost moc nevyžaduje. Ale s dětma, obzvláště těma velmi aktivníma a nespavýma, se vše mění. I když myslím, že na mateřské to pořád jde, aby byla valná většina domácích prací na ženě. Odhaduju, že nejkritičtější musí být návrat ženy do práce. Což by při nezapojení muže znamenalo po dni v práci nastoupit druhou směnu s dětma a domácností. A to už se vážně nedá. Jak se říká, sterého psa novým kouskům nenaučíš, takže jediná možnost je vychovávat dobré manžely už od dětství. Nepusluhovat, mamahotel zavřít co nejdříve a naučit, že domácí práce jsou úplně běžné činnosti, jako třeba čištění zubů. Někde jsem četla, že hlavním úkolem muže je to, aby jeho žena byla šťastná. Což si myslím, že je úplně geniální poučka. Muži se totiž tahle snaha pak několikanásobně vrátí. A jsou šťastní všichni.

Realita:-)

Teď mych měla prásknout, jak to funguje u nás. Někdy líp, někdy hůř, ale řekla bych, že jsme se naučili sladit, a můj a manželův podíl na domácnosti a péči o děti do sebe zapadá jako puzzle a tvoří tak uspokojivý celek. Nejvíc jsme bojovali na poli brzkého ranního vstávání s dětmi. Nevyhrála jsem, ale vynahradila jsem si to zase jinde. Moc oceňuju, že manžel umí vařit, líp než já, takže o víkendu se většinou ke sporáku staví on. A myslím, že je to navíc i velmi výchovné pro děti, když vidí, že tatínek uvaří a maminka jen sedí a čaká, až ji jídlo přistane na talíři.

A jak to vidíte vy, milé čtenářky? Díváte se při výběru budoucího manžela i na to, jaký má názor na úlohu muže a ženy v domácnosti a v budoucí rodině? Řekla bych, že je to sakra důležité kritérium.


23 komentářů:

  1. Když jsme se s přítelem k sobě sestěhovali, jasně jsem mu řekla, že mu nebudu dělat uklízečku a maminku. Chvíli jsme spolu tak nějak bojovali, ale dnes je to super. Vaří, meje nádobí, nakupuje.. Znám spoustu kamarádek, které jsou ztrhané z toho, jak svým chlapům podstrojují, uklízejí jejich povalující se oblečení.. To já bych nedokázala. Ano, pokud chlap vydělává a ženská do práce nechodí, je starost o domácnost její práce. V dnešní době to však už funguje jinak a pokud oba chodí do zaměstnání, měli by se na domácnosti podílet spolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nechápu, proč by měl někdo druhému uklízet špinavé oblečení a další, věci, které si má každý dospělý obstarat sám. Pokud je žena doma a má celý den čas na úklid, tak to beru, že je to její záležitost, ale moc takových neznám. Když jsou doma, tak s dětma, a s těma se uklízí trochu blbě, takže tam je potřeba zapojit muže, alespoň nárazově.

      Vymazat
    2. Jojo, ten můj příklad byl pro bezdětnou ženskou, která nemá nic na práci. S dětmi je to zase o něčem jiným. Tam to toho chlapa chce aspoň trochu zapojit.

      Vymazat
  2. Mam trochu zastaraly nazor, muz je zivitel rodiny, zena matka, ktera se stara o deti a domacnost. S pritelem ani nebydlime, ale i tak si zvykl, ze vzdy umyju nadobi a nejspis by si hned zvykl na vse, kdyby nic nemusel:D On ale zas vari. Ja mam za to, ze kdyz budu doma s deckem, tak se postaram i o domacnost a manzel at se vecer s detma pomazli, pohraje. Samozrejme ale nikdy na nic nesahnout a nevedet, jak vypada lux, to by mi taky vadilo, alespon mala snaha je fajn:)
    Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží to na dohodě, aby fungovala nějaká spolupráce. Já jsem byla v nějhorší etapě mateřské ráda, když manžel přišel z práce a udělal večeři:-) Prostě musí to být tak, aby jeden neměl veget a druhý byl strhaný, to je pak na nic.

      Vymazat
  3. "...v mých očích by se shodil" :D:D:D Wow, tak to je dobrá palba. No já bych se teda s touhle rolí nikdy nesžila, asi jsem moc "feministka". Pokud je žena doma na mateřské nebo ji manžel/partner živí, tak to chápu a nic proti tomu nemá. Ale v dnešní době je to tak, že žena přijde z práce a uklízí. A chlap, otevře pivko a hledí na bednu. Naštěstí tenhle model se pomalu vytrácí a chlapi se začínají svých poloviček vážit a pomáhat jim :) A ano, i tohle bude kritérium při hledání partnera ;)

    OdpovědětVymazat
  4. My to máme rozdělené, sice ne půl na půl, ale nakupuje, vynáší smetí, pere, někdy vysává... Oba pracujeme, takže proč bych dělala všechno sama. Ale kdybych se nechala, nevadilo by mu to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máte fajn. Jako mě by taky nevadilo, kdyby manžel dělal všechno:-))

      Vymazat
  5. Naprosto souhlasím. Nevidím jediný důvod, proč by se o domácnost měl starat jen jeden, pokud pracují oba. Já svému příteli hned na začátku řekla, že služku mu v životě dělat nebudu, on že to by ani nechtěl a tak to taky je:) Zvládne v domácnosti naprosto vše. S chlapem, co doma nic neumí nebo nechce udělat bych rozhodně nebyla.

    OdpovědětVymazat
  6. Já sice zástávám většinu domácích prací (a když chce něco aktivně udělat přítel, tak mu stejně vynadám, že to udělal špatně), ale ne na úkor toho, že by přítel seděl u televize, ale naopak tráví většinu času v dílně či jinými pracemi kolem domu. A cokoliv si vymyslím, to vyrobí/udělá. Takže já si nemám na co stěžovat :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já teda nemůžu říct ani FŇ :) Manžel pomáhá téměř se vším, jak domácnost a kuchyně,tak i děti. Máme to docela rozdělené :) Jediné, co prý nikdy nebude dělat je žehlení, ale tak to ho zase chápu :) Tak snad naši dva synové budou jednou pomáhat i svým manželkám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je značka ideál a dobrý příklad pro kluky:-) U nás byl taky pokus o žehlení, ale když jsem viděla, jak se s tím pere, tak z toho sešlo:-) Ale žehlím jen to nezbytné, takže to ani moc neřeším.

      Vymazat
  8. Vidím, že to mají všichni podobně v dnešní době :D Nu, já jsem v tomhle dost vyhraněná a jedu spíše podle starých měřítek. Jako žena si doma vše obstarám sama, stejně tak s dětmi a ani nepotřebuju, aby byl muž především živitel nebo mi v domácnosti pomáhal. Nechci po něm ani, aby jako jediný vydělával nebo vydělával většinu, nedělá mi problém i na mateřské vydělat téměř tolik, co on a podělit se s ním tak o výdaje :) Domácí prace po něm nechci, jelikož jsem vyrostla v podobném duchu a především proto, že jsem nechutný perfekcionista a vše si stejně udělám nejlépe jen já sama :D Možná si tím házím klacky pod nohy, ale já vždy měla tak nějak problém s přemírou energie, takže i když vše zastanu doma, s dětmi i v práci, stále mám spoustu energie i na věnování se svému muži, takže si nestěžuji :) Ale jo, také to na mě někdy padne a potom padám doslova na hubu, v takovém případě sice nenastoupí na mé místo přítel, ale nevyžaduje ode mě žádné větší činnosti, takže si klidně odpočinu a jedu dál :) Jediné, co po něm požaduji, je věnování se dětem jako táta, což splňuje na sto procent a já jsem spokojená :) A akorát vynášení koše na něm nechávám, to je fakt, jinak má doma volno :) Naopak mu spíše ještě přebírám i mužské prace, o ně se obvykle podělíme, jelikož jsem chodila na stavebku a naučila se tam veškerou práci, co muži běžně obstarávají :D a ke všemu mě to dost baví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty jsi sen každého chlapa! Klobouk dolů. A teď prozraď, jaké drogy bereš! ;-) A opravdu by mě zajímalo, v jakém oboru se ti takto pracovně daří.

      Vymazat
    2. Tak sen každého chlapa určitě nejsem :D Mám zase jiné mezery, které si jiní muži oceňují, ale tak každý máme něco, že :) Drogy neberu žádné, já jsem taková neposedná odjakživa :D I po celodenní lítačce nedokáži na večerní procházce chvilku v klidu posedět a ještě ve dvanáct večer poskakuju na místě, když s někým hovořím :D
      Co se týče práce, nedělám nic přeborného a je fakt, že se věnuji spíše několika věcem najednou :) Správcuji, snažím se psát, peču, trochu fušuji do práce kadeřnicím a momentálně se zajímám i o nehtovou modeláž a jinak si začínám pohrávat s myšlenkou na výrobu dětských domků pro panenky a podobné věcičky z překližky, se kterou se pomalu učím pracovat :) Prostě mám hodně zájmů a aktivit, takže se to nějak poskládá dohromady obvykle :D

      Vymazat
    3. Tvou energii ti skoro až závidím:-) Potvrzuješ mé uvažování - taky se snažím teď zaměřit na více menších věcí. Jsi moc šikovná, tedy vyrábět z překližky, na to bych neměla! Každopádně je to moc inspirativní. Ráda bych si přečetla článek o všem, co děláš a jak to zvládáš skoubit s rodinou.

      Vymazat
    4. Občas ta energie také chybí, ale většinou ne :) je to ale dobrý nápad na článek, třeba bude někoho zajímat :)

      Vymazat
  9. Můj manžel naštěstí nebyl zkažený svojí matkou a výchovou a tak žádný mamahotel doma neměl - tím, že jsou dva bráchové, prostě museli pomáhat i třeba s mytím oken, vařením ...:) Takže díky bohu vaří, dá věci do pračky i je vyndá (na žehlení jsem ho bohužel nenaučila :DD), umyje koupelnu, povysává, vytře...taky to není stále, ale vždy to pomůže (jak vztahu, tak partnerce, které se taky fakt stále nechce.. :D). Nesnesla bych chlapa, který by přišel z práce a jen si lehl na gauč a nechal se obskakovat :-/ Není to ideál, ale myslím, že to vlastně vůbec není špatný...teď připravuje k večeři řízky - hold těhotná dostala chuť :D

    OdpovědětVymazat
  10. Já myslím, že pokud to tomu páru funguje, tak je to ten "správný způsob" rozdělení povinností. Upřímně si sice klepu na čelo, jak se může chlap shodit mytím nádobí, ale pokud jim to funguje, tak prosím :D Myslím,že dřív to mělo smysl, protože ženy byly častěji doma, ale dnes to je už prostě jinak. Nedokážu si představit, když s partnerem stejně ráno do práce odcházíme a stejně se z práce zase vracíme, proč bych já měla najednou smejčit, vařit, uklízet a prát, zatímco on si půjde odfrknout s knížkou nebo tak:D

    OdpovědětVymazat
  11. Nemám sice děti.. Ale s pítelem spolu už nějakou dobu žijeme a musím říct, že taková ta zajetá klasika (chlap = práce, pivo, bedna; ženská = kuchyně, smeták, hadr) u nás ani zdaleka neprobíhá.
    O úklid v domácnosti se dělíme rovným dílem (ale to je jen můj názor ;o)). Pere u nás pračka ;o). Ale to prádlo do ní dává častěji přítel. Taky každý den myje nádobí. Chodí z práce domů dřív než já, tak proč by ne? Dokonce je to první chlap na světě, kterého jsem viděla vytírat.. A naopak od citované paní v mých očích si polepšil a vyskočil zase o pár příček výš.
    Protože je vidět, že se nebojí ničeho! Dokonce i když jsem měla ruku v sádře tak si vyžehlil! Ale pravidelně to po něm nechci, zrovna žehlení taky nesnáším, tak ho nebudu nutit ;o)

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělý článek a téma! :)) U nás to sice není fifty fifty, ale neleží všechno jen na mě. Je potřeba na tom ale POŘÁD pracovat :P ;))

    OdpovědětVymazat
  13. Super článok. Nedá mi nekomentovať. Takže ja som hneď na začiatku povedala, že ak budeme spolu bývať, tak všetko budeme robiť spoločne, nie som upratovačka, ani slúžka a preto asi ešte spolu nebývame :D mamahotel je najlepší, ale nie, tak napríklad môj chlap je šikovný navarí, uprace (pre info každý bývame s rodičmi a sme na striedačku u nich alebo u nás), ale treba ho k tomu dokopať, ale zase napríklad sme si robili srandu, že keby bolo mimi, tak on ostane na materskej, čo asi myslel aj vážne, ale prečo nie. Len to by musela lepšie zarábať žena ako chlap, aby toto bolo reálne. Myslím, že takéto veci sa majú vydiskutovať na začiatku a nie sa potom rozčuľovať, že čo to mám za chlapa. Lebo na dobre sa ľahko zvyká. Komu by sa nepáčilo nechať sa obsluhovať a žiť doma ako v hoteli? Mne teda určite áno :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...