sobota 5. dubna 2014

Jak mě děti přinutily naskočit na ekologickou vlnu

Asi jsem nikdy nebyla typ "po mně potopa", když mě po přistěhování do Brna šokovalo, že se tady netřídí plasty, ale přiznám se, že jsem nad životním prostředím, složením kosmetiky a potravin nijak detailně nedumala. Až do jisté doby.

A teď sledujte ten vývoj!

Moje malé velké důvody přemýšlet, co kupujeme, čím se krmíme, mažeme a co vyhazujeme.

Při čekání na velký třesk (rozuměj porod) jsem žehlila dupačky, přemítala, co si s tím drobným stvořením vlastně počnu a mimo jiné přišla na řadu i nezajímavá otázka "Do čeho budu ten malý zadeček přebalovat?" Zmasírovaná okolím a reklamou moje ruka zalovila automaticky v regálu s jednorázovkami. Záhy jsem zjistila, že jsem pořídila igelit s vatou napumpovanou chemickým gelem, který smrdí jako ropa. Taky představa, že po mém děcku zůstane tuna odpadu, se mi zdála jakási podivná. Měkká prdelka se tedy začala balit do měkkých bavlněných a bambusových látkových plenek. Dělá se s nimi skoro jako s jednorázovkama, s tím rozdílem, že se nehází do koše, ale do pračky. A světe div se, nežehlí se.


"A v čem to budu prát?" jsem taky řešila. Klasické prášky se nedoporučují ani na praní dětského oblečení. Prací gely pro děti se mi zdály pořád dost chemické, takže jsem pořídila mýdlové ořechy a prací gely značky Yellow&Blue a Ulrich, které jsou v přírodě snadno rozložitelné. Dokonce jsem se vybičovala a vyrobila vlastní prášek z pracího mýdla a sody, který opravdu pere.

Mému bystrému oku neušlo, že existují i eko čističe. Takže jsem logicky došla k úvaze "Když už peru ekologicky, nebudu přece čistit chemicky!" Objevily se u nás tedy nádobky s čistícími prostředky, které nejdou ani proti zdraví, ani proti přírodě. Taky jsem přišla na to, že se dá hodně umýt jen vodou a utěrkou z mikrovlákna. A opět jsem se odvážně pustila do DIY a několik čističů, třeba na vodní kámen, jsem spíchla sama doma. Pokud na to máte taky chuť, kupu receptů, i na domácí kosmetiku, najdete na webu www.home-made.cz.

Další metou byla kosmetika. Dočetla jsem se, že kůže miminka je jemná, nemá vytvořenou hroší ochrannou vrstvu a vstřebává do sebe všechno jako sliznice. "Tak to nemůžu mazat nějakými syntetickými drijáky!" A tak jsem objevila přírodní dětskou bio kosmetiku (např. Eone, Saloos nebo Weleda) a začala jsem dávat přednost přírodním kosmetickým přípravkům i u sebe. I když si pořád kupuju i tu klasickou, přírodní je prostě mému srdci a kůži mnohem blíž.

Změna se dotkla i našeho stravování. "Čím to moje dítě nakrmím?" První lžičky se nesly v duchu bio. My dospělí jsme se začli vyhýbat polotovarům, potravinám se zvýrazňovači chuti, zahušťovadly a všemožnými éčky. Teď dáváme přednost českým výrobků, na kvalitních potravinách nešetříme a kupujeme jen tolik, kolik sníme.

Pak přišlo období her. Snažili jsme se nezavalit se hračkami a kupovat výrobky dřevěné nebo ty z kvalitních plastů, jako je třeba Lego, které vydrží do další generace. Ale dostávaly se k nám, jako dobře míněné dárky, hračky, které jsou ve skutečnosti dost děsivé. Třeba jako to autíčko minule. Rozpadalo se, už když se na něj člověk podíval a smrdělo formaldehydem na sto honů. "A s tím si mají děti opravdu hrát?" Cesta autíčka k nám byla velmi dlouhá, chudák jelo až z daleké Číny, ale moc dlouho se u nás neohřálo, poslala jsem ho na další cestu v popelářském voze. A kdyby se v Brně odpad nespaloval, leželo by na skládce a vsakovalo by se do spodních vod ještě stovku let.

Postupem času z našeho života začaly mizet výrobky na jedno použití. Začalo to už zmíněnými plenkami, jednorázové přebalovací podložky se u nás taky neujaly, vlhčené ubrousky jen na cesty, na nákupy máme látkové ekotašky, igelitové sáčky při kupování zeleniny a ovoce nahradily látkové síťky, balenou vodu nekupujeme vůbec, na cesty plníme Zdravou lahev a já mám dokonce menstruační kalíšek. Jen na praní látkových menstruačních vložek jsem zatím odvahu nenašla :-)


"V jakém světě budou žít?" přemýšlím pokaždé, když mě zastihnou zprávy o plovoucím kontinentu z odpadků v Tichém oceánu, velkém jako Evropa, o průmyslovém znečištění v Číně a v Indii, o zvyšujícím se výskytu rakovinových nádorů u nás nebo o nárustu emisí uhlíku. Tohle všechno mě docela děsí a bude to horší a horší, pokud nezačneme přemýšlet o vlivu našeho chování na přírodu, nepřestaneme nakupovat více, než sami dokážeme spotřebovat,  bude nám jedno, co vypouštíme do vody a do vzduchu a nezačneme se zajímat, kde končí naše odpadky.  

A proč to tady vlastně píšu?  Zapojila jsem se do projektu LOHAS blogger roku 2014, který má za cíl dostat do povědomí téma udržitelného životního stylu a to je příležitost se o své názory podělit a taky se o mě v tomto článku můžete zase dozvědět něco víc. Projektu se účastní 30 blogerek, které publikují svůj originální článek mezi 21. 3. - 20. 4. 2014. Články si můžete prohlédnout na FB magazínu LOHAS. Třeštničkou na dortu tohoto projektu je soutěž o tři balíčky produktů značek, které projekt podpořily (viz. foto dole) a jejichž produkce se nese právě v duchu udržitelného životního stylu. První a druhé místo bude vybírat porota a pro výherce třetí ceny se bude od 20. 4. hlasovat na Facebooku.

A co přesně znamená LOHAS? Je to zkratka z Lifestyle of Health and Sustainability - zdravý a udržitelný životní styl. Jde o hnutí lidí a firem, pro které je udržitelný životní styl zásadní. Poselství LOHAS mluví za vše: „Žijte zdravě, užívejte s mírou, myslete na planetu a na lidi. Buďte upřímní k sobě i svému okolí, žijte na rovinu a natolik udržitelně, abyste se za své jednání nemuseli stydět. Přemýšlejte nad vším, co děláte, co doma jíte, jaký odpad za sebou zanecháváte, v čem perete, čím jezdíte, jak mluvíte s lidmi a co předáváte vašim dětem. ŽIJTE LOHAS!"
Značky, které věnovaly výhry do soutěže.






Co vy a udržitelný životní styl, přírodní produkty, eko výrobky a starost o životní prostředí? Taky jdete tímto směrem nebo vás tahle cesta zatím míjí? Jak se vám zamlouvá LOHAS?


20 komentářů:

  1. Není nutné prát vložky, kalíšek je stejně hygieničtější a vydrží léta. Jen ty první tři měsíce, než se s ním člověk naučí zacházet, jsou zlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo máš pravdu, kalíšek je super vynález. Taky jsem ze začátku zápasila:-)

      Vymazat
  2. Úžasný článek. Mám ke spoustě věcí nakročeno, ale okolí je tak "stádo-ovcové" že na spoustu věcí slýchám negativní komentáře. Ale já se nedám a až přijde miminko, tak do toho už kvůli němu také půjdu na plno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, já jsem si vyslechla už plno různých komenžářů typu "To se nesmí prát tak vážně s tou ekologií", "A to já bych na to čas neměla", "Jeden člověk ještě nic nemůže" atd. Dříve jsem diskutovala, ale přišla jsem na to, že to nemá moc cenu, člověk musí chtít sám a nedá se nikoho nutit.

      Vymazat
  3. Perfektní článek. Snažíme se taky žít eko, třídíme, teď najíždím na přírodní kosmetiku a úklidové prostředky, prací prášky teprve přijdou :) Klidně víc takových projektů, udržitelný rozvoj považuju za zásadní věc. Jo a o jídle ani nemluvím, lidi se naštěstí zas vrací k pěstování na zahrádkách a k farmářským trhům místo chemických lahůdek ze supermarketů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:-) Ano, je to teď docela trend, vracet se k přírodě, snad to vydrží a bude takových lidí vic a víc! Já se třeba těším, až si jednou na své zahradě vypěstuju vlastní jabka a brambory a budu mít kompost:-)

      Vymazat
    2. tak držím palce, toho zahradnického trendu se držíme u nás v rodině už snad odjakživa a teď tím spíš :)

      Vymazat
  4. Úplně parádní článek, klobouk dolů! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlas! My v mnoha případech podporujeme lokální výrobky i bio kvalitu a až přijde dítě rozhodně nebudeme bláznit se všema pampers apod., podle mě vyhazování peněz z okna! My koupime balenou vodu jen v nejkrajnejším případě, taky to nemám ráda, ale tady to všem přijde uplně divné, že si točím vodu z kohoutku, když si můžu ledničku vyskládat balenýma vodama. Lidi jsou fakt mimo někdy :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když teče z kohoutku dobrá voda, tak taky vůbec nechápu, proč se někdo vláčí s PETkama:-)

      Vymazat
  6. Senzační Evi, dlouho jsem u tebe na blogu nebyla akdyž se se dostanu, tak přesně něco pro mou dušinku :) opravdu super... se vším souhlasím, jen k tomu kalíšku jsem se ještě nedopracovala, ale už k němu mám silně nakročeno :)
    S pozdravem Gleys

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Gleys, to mě moc těší! Já mám kalíšek Lunette, který má stopku a někdy se špatně vytahuje. Do budoucna uvažuju o kalíšku MeLuna, protože má očko a tak by mohl jít vytáhnout líp. Ale ještě jsem nepátrala po recenzích, takže o něm moc nevím.

      Vymazat
    2. Tak jak pozjišťuješ informace, tak by si mohla sepsat nějaký článek, co si o tom myslíš atd., dost by mě to zajímalo, ačkoli myslím, že nejpozději do půl roku budu mít kalíšek taky :-D

      Vymazat
  7. tak já se musím přiznat, že když jsem na fb stránkách dm narazila na diskuzi jednorázové pleny vs látkové, tak mi naskočila husí kůže :D co s tou plenou pak, to se jako hodí do pračky k obyčejnému oblečení? fuj fuj fuj :D pak jsem si o tom přečetla trochu víc a musím říct, že to dává smysl. kolik špinavých jednorázovek pošle do světa jedno mimino je úplně šílené, takže i když mám ještě hromadu času, až k tomu jednou dojde, určitě půjdu spíš do těch látkových :) co se týče menstruačního kalíšku - taky jsem si prvně říkala, jak to musí být bleh, ale opět měním názor a ted s napětím čekám na článek IYF, která slíbila, že o něm napíše :) kosmetiku kupuji bio napůl, veškerou péči o obličej mám přírodní (a myslím přírodní, ne Yves Rocher styl alá, napíšeme, že je to přírodní a narveme to silikonama :D) ale sprchové gely a šampony, případně mazání na zbytek těla mám normálně z drogerky, nedokázala bych žít bez Balea sprchových gelů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi dobrá, že se už tak s předstihem zajímáš o plenky:-) S látkovýma plenkama je docela snadná a čístá práce. Dávají se do kýblu, ve kterém je ještě velká síťka na praní (bez bobku, ten se hází do záchodu i se speciálním papírem, který se dává do plenky) a jednou za dva až tři dny se síťka s plenkama přendá do pračky a na 60 se vypere. Na kalíšek jsem se taky dřív dívala skrz prsty. Jo, YR se za přírodní kosmetiku vydává velmi úspěšně:-D

      Vymazat
  8. Supr článek! :)) Ve spoustě věcí se shodneme, s mimi člověk řeší věci z jiného úhlu pohledu, taky mě to hodně ovlivnilo. A myslím že je to tak dobře ;) K*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ano je to tak, pro dítě chce člověk to nejlepší a vlastně začne přemýšlet, co je to to nejlepší:)

      Vymazat
  9. Moc krasne napsano.
    Ja uz se konecne musim dobrat k pouzivani eko drogerie. Pokazdy kdyz mi neco dojde tak koupime klasiku z tv reklamy.
    Kalisek mi prijde zvlastni.ale chci na nej prejit taky.mam porad nejake problemy.tak by kalisek treba take pomohl. Jsem zvedava na tvoji zkusenost.
    A uz jsi slysela o tom.ze kdyz se vycerpa ropa v nejakem morskem nalezisti.tak ze tu stanici pry normalne podriznou a nechaj potopit? Drsny :-(
    Kreatine s Ladybird.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojky Evi. Zuzča mi poslala odkaz na tvůj blog, a to proto, že taky zvažuji využít plenkové kalhotky (jsem teď v 22. týdnu). Přečetla jsem si už pár diskuzí, ale jsem ráda, že se můžu sezpat někoho známého. Prosím tě, mohla bys mi proslat pár tipů do začátku? co a kolik bys mi doporučila koupit, jaké značky máš osvědčené apod. Budu ráda za jakoukoliv radu. Moc děkuji. Mimochodem máš moc hezký blogg. Magda

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...