pondělí 12. srpna 2013

Dortík pro opravdové čokoholiky

Představte si, jak se vám každé sousto rozplývá na jazyku a spolu s ním se rozplýváte i vy. A pomyslíte si, že pro tohle stojí za to žít. Milovníci čokolády a všecho čokoládového mě určitě chápou.

Jmenuje se Eva a jsem závislá na čokoládě. Naštěstí svou vášeň držím dobře pod kontrolou, takže  moje váha zasažena není. Spíš než na kvantitu si potrpím na kvalitu. Ale když dostanu dobrou bonboniéru, tak ji jsem schopna za dva dny sníst. Jinak si čokoládu raději moc často nekupuju. Když to však na mě přijde a doma není nic čokoládového, jsem schopná udělat nemožné, abych si svou dávku opatřila. Občas si upeču tento skvělý dortík a dělím se o něj s těžkým srdcem. Chutnal zatím všem, dospělým i dětem. Je božský, i když vypadá obyčejně.



Recept jsem našla na nějakém blogu a vytiskla jsem si ho a už nevím, kde to bylo. Snad nebudu obviněna z plagiátorství.

 Ingredience:
  • 150 g cukru krupice nebo krystal
  • 50 g hladké mouky
  • 150 g hodně měkkého másla
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 2 x 100 g hořké čokolády/čokolády na vaření - čím vyšší bude mít čokoláda obsah kakaa, tím bude dortík lepší

Postup:

Celá vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme mouku a měkké máslo a opět šleháme. (Máslo si můžete trochu rozpustit třeba i v mikrovlnce, aby nebylo tuhé, to se pak hodně špatně rozmíchává.) Nalámané čokolády se třemi lžícemi vody rozpustíme ve vodní lázni. (Pozor, ať čokoládu nepřipálíte.) Vše pak smícháme a nalejeme do vymazané a vysypané formy. (Já mám klasickou rozevírací dortovou formu o průměru 25 cm. Možná by byla vhodnější nějaká o pár centimetrů menší, aby byl dortík trochu vyšší.) Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Já ale čas moc nesleduju. Prostě až se na povrchu vytvoří krusta, dortík je hotový. Můžete jej při podávání ozdobit šlehačkou.

Dortík je krásně vláčný. Není to žádná buchta, ze které byste se pořádně najedli. Je to spíš pochoutka ke kávě. Takové polechtání smyslů. Určitě jej vyzkoušejte.

Taky milujete čokoládu? Znáte takový dortík?


4 komentáře:

  1. Och, čokoláda. A ten koláč :3
    Asi som práve dostala chuť na niečo dobré. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to dobře. Skočím pro čokoládu a vyzkouším :D mňami ♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...