pondělí 26. září 2016

Nové životní role a výzvy



V životě občas přicházejí situace, kdy se člověk dostává ze svých komfortních zón a pouští se do věcí, které dosud nikdy nedělal a ani netušil, že je dělat bude. Jednou takovou věcí je teď pro mě řízení auta. Ale o tom až příště.

Knihu Permakultura najdete v databázi knih zde.

Dnes vám chci napsat o další záležitosti, která je pro mě nová. Pomalu, ale jistě se chystám na mou novou budoucí roli a tou je zahradnice. Ano, budu se věnovat zahradničení. Jak už jsem zde na blogu zmiňovala, chystáme se stěhovat do nového domu. K domu patří i zahrada. Zahrada by se dala využít k opalování, ale byla by to trochu škoda, něco si nevypěstovat. Mít svou vlastní domácí bio farmářskou selskou organickou zeleninu a ovoce. Protože jsem od přírody líná, musím na to jít chytře. Proto mě oslovil přístup zahradničení, který má zajímavý název – permakultura

“Pojem permakultura je odvozen od anglického sousloví permanent agriculture (trvalé zemědělství) a permanent culture (trvalá kultura). Jedná se o přístup, který podporuje zahradničení v souladu s přírodou, nikoliv proti přírodě. “
“Prvním krokem v permakultuře je promyšlený zahradní design. Typické rozvržení rodinné zahrady se vyznačuje velkým trávníkem a malou zeleninovou zahrádkou v nejvzdálenějším konci pozemku. V permakultuře to tak není.”

Dobře založená permakulturní zahrada by po pár letech měla růst a starat se o sebe v podstatě sama. Vznikne ucelený ekosystém, který funguje sám o sobě bez potřeby větších zásahů. Abych mohla z terasy pozorovat, jak mi na zahrádce všechno krásně raší a nemusela vstávat od kávy, bude potřeba zapojit i ostatní členy rodiny. Jak už se teď snažím k domácím pracem vést děti, nasměruju je i k zahradničení. Dostanou malé konvičky a lopatičky a půjdou na to. Aby byla jejich motivace a nadšení ještě větší, měla bych jim pořídit nějaké pracovní oblečení. Pěkné dětské kalhoty s laclem mají v internetovém obchodě Engelbert Strauss. Mají tam i dobré holinky nebo vychytávky na ochranu kolem, kdybych musela přidat ruku k dílu :-)

Toto není můj muž, i když je mu docela podobný, ale manekýn z  Engelbert Strauss. Snad nás při práci čeká podobná idylka :-)

* článek obsahuje sponzorovaný odkaz
 
Jaké jsou vaše nové životní role? Zahradničíte? Jak se vám líbí pán na fotce?


1 komentář:

  1. Zajímavé, jsem zvědavá, jak se ti to povede, budu držet palce! Není nad domácí bio zeleninku a ovoce :)

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...