čtvrtek 31. března 2016

Elenka na vrcholu roztomilosti

Elenka bude mít brzy rok a půl a to je ten věk, kdy dítě všude vleze, všechno rozhází a nic nenechá na pokoji. Zárověň je ale tak ukrutně roztomilé, že jsou všechny prohřešky ihned zapomenuty.

S tou roztomilostí je to trochu komplikované. Každý rodič si myslí, že jeho dítě je nejroztomilejší na světě. Na tom by nebylo nic nepochopitelného. Potíž začíná, když to začne podsouvat i ostatním. Pravda je totiž taková, že ostatním se dítě roztomilé vůbec zdát nemusí. Naopak ho vidí spíš jako otravné a usnoplené. Takže když napíšu, že je Elenka roztomilá, pouštím se na tenký led, já vím, ale když ona je prostě nejroztomilejší :-) Její momentální roztomilosti si užíváme maximálně a hned ze dvou důvodů. Je to naše poslední dítě a už víme, že tohle období netrvá moc dlouho. V roce a půl je roztomilost na vrcholu a pak začne pozvolna klesat až se vytratí úplně. Vystřídá ji tvrdohlavost a sklony k anarchii. Proto je potřeba si tento krásný čas náležitě užít, aby jsme pak jednou mohli vzpomínat, jaká byla měkkoučká, jemňoučká, jak rozkošně dělala paci paci, dávala nám pusinky a objímala nás kolem krku.



K roztomilému dítěti patří i roztomilé věci. Z internetového obchodu prodeti.cz jsme dostali takové hned dvě. Polštářek s pandou a lahev na pití. Polštářek je jednoduše dokonalý. Je z příjemného materiálu, drží tvar a obrázek je opravdu povedený. Líbí se mi i ostatní polštářky s dinosaurem, vílou nebo zajícem. Do stylového dětského pokoje, který pro své děti plánuju, se budou určitě hodit. Cena 249 Kč za polštářek není nijak vysoká. Ve stejném designu se dá pořídit i povlečení, mrkněte zde.


Lahev na pití je od Skip Hop. Od této značky mám tašku na kočárek a jsem z ní pořád stejně nadšená, jako na začátku. Proto jsem předpokládala, že i lahev bude perfektní. Podobnou lahev s brčkem máme i od značky Avent. Je netekoucí a hůř se z ní pije, což není pro malé dítě moc dobré. Nemusí vypít dva litry denně, ale jedna deci je taky málo. Navíc se lahev od Aventu špatně myje. Lahev Skip Hop při otočení teče, nemá žádnou protitekoucí pojistku, ale zato se z ní pije snadno a pitný režim má tak dítě v pořádku. Lahev se myje docela dobře, až na to brčko, které se pořádně vymýt nedá, takže se v něm postupně může něco usazovat. Ale v balení bylo jedno náhradní, takže se dá vyměnit. Lahev má uzávěr a po zavření se nevyleje nic. Obrázek je pěkný, ale už je trochu poškrábaný. Lahev je tedy dobrá, jen není úplně vhodná pro malé dítě, které vylije všechno, co vylít jde. Objem lahve je 350 ml a stojí 169 Kč. Od značky Skip Hop jsou k dostání i další roztomilé dětské potřeby. Podívat se můžete tady.
zdroj
Oblékání, přebalování, jídlo, spánek a jiné legrace

V roce a půl už se snaží dítě dělat plno věcí samo, ale zároveň ještě nic dělat samo neumí, takže vše podle toho i vypadá. Elenka se naštěstí nechá obléknout bez protestů, jen občas se stane, že se jí to nelíbí a to pak začne, jak říká můj muž, protékat. Prostě tak nějak změkne a nedá se nijak uchopit, rodiče určitě znají. Naštěstí to nebývá často, spíš s oblékáním pomáhá i ostatním. Nosí všem jejich oblečení a boty. Paráda. 

U oblékání sice neprotestuje, ale u přebalování jo. Otočí se na břicho a vystrčí na mě zadek, čímž dá jasně najevo, co si o tom všem myslí. Musím ji pak něčím zabavit, aby si nechala dát čistou plínku. Plínky pořád používám látkové a vypadá to, že už u nich zůstanu až do konce. Konec plánuju někdy na léto, kdy se snad naučí chodit na nočník a od praní plenek bude pokoj.

Po překonání několika spánkových peripetií se podařilo zavést docela uspokojivý spánkový režim. Přes den na Elenku příjde únava často ještě před obědem a spí dvě až tři hodiny. Večer ji uspávám kolem půl osmé tak, že ji nakojím a pak si s ní v posteli ještě asi půl hodinu čtu. Tedy nečtu jí pohádku, čtu si knížku a ona vedlem mě leží a pomalu usíná. Pokud neusne, tak s uspáváním končím, odcházím a ona za mnou. Asi za hodinu pak zkusím druhé kolo a to už vyjde skoro stoprocentně. Spí s námi pořád v posteli, protože se v noci chce ještě pořád asi dvakrát kojit (a mě se zatím nechce jí to odnaučovat) a i proto, že jsme si na ni zvykli a spí se nám s ní dobře. Je to takový plyšový medvídek, který nám zahřívá peřiny. Takže u nás to není návyk dítěte, ale návyk rodičů.

S jídlem to není žádná velká sláva. Mám pocit, že toho sní málo, ale asi jí to stačí, protože hladově nevypadá, naopak je docela baculatá. Do jídla ji nenutím vůbec. Chceš, nechceš? Sní někdo jiný :-) Roste asi z kojení, kterého se nehodlá vzdát ani náhodou. Když příjde čas kojení, začne mi plácat na hruď a naznačovat, o co jí jde. Být to na mě, tak na kojení zapomenu, ale ona si to moc dobře hlídá. Naštěstí je napitá rychle, takže mi to nevadí a nemám důvod s kojením končit.

A už mluví? No, zatím moc ne. První dvě děti už v tuto dobu mluvily až moc a nechápala jsem, k čemu je znakování batolat. My už máte taky pár znaků, které zavedla Elenka sama. Domluvíme se na všem, přikyvuje, ukazuje, naznačuje. Umí říkat NE, TATA, TO TO, PAPA (znamená jíst a ahoj).

Co nás čeká dál?

Pomalu se blíží doba, kdy by Elenka měla projevit svou pravou osobnost a dát nám to náležitě najevo. Takzvané období vzdoru. Nebo období dětského negativismu se tomu odborně říká. Už jsem si tím prošla dvakrát a ve srovnání s dětmi z našeho okolí to u nás bylo v té horší míře, takže věřím, že mě už nic nepřekvapí a nerozhodí. Navíc je Elenka o poznání klidnější a pohodovější, než její starší sourozenci.

zdroj
Jak už jsem psala, dětská roztomilost je krátkodobá záležitost a jednou zmizí, jako pára nad hrncem. Ale občas se ukážou její záblesky a vy zjistíte, že tam i u těch větších dětí pořád někde je. Třeba když šestiletá holčička nadšeně vypráví mladšímu bráchovi, že jednou vyroste na pána a najde si ženu, přitom trochu šišlá, protože ji před pár dny vypadl zub, on se tomu šibalsky směje a na pravé tváři se mu vyznačí maličký důlek.

Co vy a roztomilé děti? Je takové jen to vaše nebo se vám zdají roztomilé všechny?


7 komentářů:

  1. Souhlasím :) Jde vidět, že máme přibližně stejně staré děti - mám taky pocit, že teď je ultra mega roztomilá. Ale naše Sandra i tím, že si už dost začíná žvatlat a má nějakou svojí řeč a tak komentuje svět kolem sebe. Nově nemůžeme přijít na to, co znamená "abugííí" :D
    Závidím oblékání v pohodě - my to máme doma ve smyslu "chyť mě když to dokážeš" a zkus mě obléct :D Katastrofa někdy :)
    S jídlem tomu taky moc nedá...i když jak kdy. Některý den nic moc, pak se nemůže zastavit :D
    Usínání taky závidím - u nás je to skákání na posteli a tak trošku "boj", který trvá od 45 min. do dvou hodin :D Kdybych si tam vzala knihu, tak jí rozcupuje na kousíčky :D
    ...a když vidím, jak už si teď dokáže rozkazovat a vztekat se, tak se fakt "těším" na to období vzdoru :-/

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, jestli je to tím, že nemám holčičku, ale přijde mi, že moji kluci fázi roztomilosti nějak přeskočili nebo jsem ji rychle zapomněla :( Teď máme fázi řevu, vzteku, bojů a požadavků. Našla jsem si 2 šedivé vlasy...

    OdpovědětVymazat
  3. Elenka je k sežrání! A já se hlásím do klubu těch, které mají extra roztomilé děti. Jedno roztomilejší než druhé :-).
    PS: líbí se mi to společné spaní. U nás je tedy zatím na spaní postýlka, ale tak kolem 4. ráno se přelézá k nám a většinou přijde tou dobou i Adélka, takže tam bývá docela plno :_)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, SKIP HOP je dobra znacka. Ja od nich mam treba toto http://www.detske-kocarky.cz/skip-hop-hraci-deka-s-hrazdou-abc-zoo.html jinak super blog, pridavam si do oblibenych ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Elenka je bobík. I to moje dítě je extra k sežrání, což je její největší ochrana před mou zlobou :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Ty polštářky vypadají skvěle! :)
    Ten poslední obrázek docela nahání hrůzu :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...