úterý 19. ledna 2016

Pravda o mateřské "dovolené"

Všimla jsem si, že se u nás rozmohla taková pověra, řekla bych až přímo konspirační teorie, proti které už je potřeba vystoupit. Jsou totiž lidé, kteří této nepravdě skutečně věří.

Jedná se o pohled na období v životě ženy, kterým je mateřská dovolená. Říká se, že na mateřské dovolené je pohoda, plno volného času nebo přímo nuda. Je zřejmé, že tohle může prohlásit jen ten, kdo na mateřské zatím nebyl nebo už dávno zapomněl, jaké to bylo. Z názvu mateřská dovolená, bych proto doporučila odstranit zavádějící slovo "dovolená". Proti žádné dovolené nemám nic ani v nejmenším, natož pak takové, která může trvat i tři roky. V případě mateřské dovolené ale dovolenkové radovánky kazí jedna věc a tou je dítě. Mateřství bez dítěte lze dosáhnou jen stěží. Takže abyste mohli být na mateřské, dítě je prostě potřeba. Avšak vše, do čeho je zapojeno dítě, nemůže být dovolenou. Určitě jste taky už slyšeli od rodičů, kteří vyrazili na rodinnou dovolenou s dětmi, že to bylo fajn, ale nebyla to dovolená, protože jsou strhaní jak borůvky. Takže spojení mateřská a dovolená je prostě nesmysl, který postrádá jakoukoli logiku. To je asi jako nemocenská dovolená. Nerada bych tady přirovnávala dítě k nemoci, chraň bůh, děti jsou okouzlující stvoření, vnášející do našich životů klid a harmonii, ale určitá podobnost tady je. S dítětem, stejně jako s nemocí, nemůžete dělat co chcete kdy chcete a podřizujete svůj život nastalé situaci. Dovolená je podle mě o tom, lecco si dovolit, ale na mateřské si dovolíte tak akorát jít sami na záchod a to vám většinou stejně nevyjde.

První půl rok s dítětem to ještě jde. To malé neviňátko nic neříká, nikam neleze a nic nedemoluje. Pokud nebudete stresovat kvůli kojení, tak si to můžete opravdu užívat. Čím více se dítě začne pohybovat, mluvit a méně spát, začíná se vše komplikovat a musíte být víc a víc ve střehu. I v tomto divokém období si jde mateřskou užít. Pokud si vše perfektně naplánujete a zorganizujete, zapojíte myčku, sušičku, manžela i babičky na plný výkon. Pak si stihnete i umýt vlasy, vypít kafe, uklidit, vyspat se nebo zajít do fitka. Budete si připadat jako dokonalá matka, trénující na výkonnou top managerku. Ale pořád ... s dovolenou to nebude mít nic společného.

Až se vrátím do práce, tak budu určitě na mateřskou "dovolenou" ještě nostalgicky vzpomínat. A to proto, že děti už nikdy nebudou tak roztomilé, jako jsou první tři roky a budu ráda, že jsem s nimi byla každou chvilku, ale hlavně proto, že skloubit práci a děti bude teprve ten pravý oříšek.

Jak se díváte na mateřskou dovolenou vy?


26 komentářů:

  1. Supr článek a souhlasím se vším: mateřská není dovolená ! :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ja tedy s timhle nesouhlasim. Sice vlastni deti nemam, ale delam chuvu a soucasne dite mam jiz od miminka naprosto cely den, i nekdy noc a rozhodne to pohoda je. I kdyz mluvim s mamcou, tak take nechape, ze matky resi, jak materska neni dovolena, ptitom to byla pohoda. I kdyz byl male miminko, zvladala jsem s nim naprosto vse a to je vlastne cizi dite, s vlastnim to musi byt jeste lepsi. Takze opravdu s nazory, ze materska neni dovolena se neztotoznuji.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny děti nejsou hodné :-) Kor když má matka 2-3-4 děti a všechny malé, tak si myslím, že to prča fakt není.

      Vymazat
    2. Samozrejme, ze nejsou, ale zrovna u maleho ditete to jde i lehce ovlivnit vychovou a proste zorganizovat, udat rezim. Take z nich jsem nekdy na nervy, maji dny, ale za me to proste dovolena je. Nemela jsem jen jedno male, hodne dite, i aktivnejsi dvojcata. O nedovolene nikomu nazor neberu, ale ja se s nim proste neztotoznuji.

      Vymazat
    3. To je fajn, že ti to s dětmi tak jde a hlídáš tak hodné dítko. No každé dítě tak pohodové není. Třeba s mým synem jsem celý rok cvičila 4x denně vojtovku (svléknout, s křikem zacvičit, nakojit), do tří let v noci špatně spal a teprve nedávno přestal vstávat v 5 ráno, je hyperaktivní. Někdo má zase děti často nemocné nebo bojuje s kojením ... prostě co znám od sebe a ze svého okolí, tak těch úplně pohodových matařských je spíš méně. A říkat tomu obecně dovolená mi příjde vlastně jako znevážení těch probdělých nocí, strachu a úsilí, které občas péče a výchova dítka obnáší :-)

      Vymazat
    4. Charmedka, jen dotaz - si jen chuva, nebo pomahas i v domacnosti? Je rozdil hlidat jen miminko a je rozdil snazit se sesouladit celou domacnost, nakoupit, uvarit, uklidit, vyprat, vyzehlit a zaroven vychovavat, krmit, kojit a uspavat...pokud, ale pomahas i s timto, tak klobouk dolu, pro tebe nebude materstvi problem ;-)
      K.

      Vymazat
    5. Je krásné, že si myslíš, že u malého dítěte lze všechno ovlivnit výchovou :) Docela bych brala si s tebou popovídat až budeš mít opravdu svoje vlastní dítě :)

      Vymazat
  3. Ja osobne nemám deti, no myslím si že to záleží aj od výchovy. Napr. moja mamina nám už od malinka zaviedla režím spánku atď. a tak s tým nebol žiadny problém. Je pravda, že bol problém ak sme museli byť dlhšie hore alebo niečo, ale inak vôbec žiadny. Ale nakoľko nemám deti, tak nemôžem konštatovať. Ale myslím si, že niekedy je to dieťa nadhlavu a žena so potrebuje oddýchnuť .... :)

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou lepší i hořší dny :-) A ani výchovou se vše ovlivnit nedá, např. temperament dítěte, potřeba spánku atd. My jsme se třeba spánkový režim u syna snažili nastavovat všelijak, ale více jak osm hodin za noc nedal (od dvou do čtyř let). Někdy spal i méně, ale vždy se vzbudil v 5 ráno :-)

      Vymazat
  4. Já si myslím, že fakt záleží na dítěti/na dětech. Třeba ségra má 3 roční holčičku, která jako malá byla strašně hodná a i nyní se zabaví naprosto sama, a pokud nebudou výčitky typu "musím se jí věnovat", tak o ní třeba fakt pár hodin vůbec nevíš.. Takže ségra v podstatě pracovala z domova v podstatě od chvíle, co byla doma z porodnice :)) Ale mám zase kamarádku, která má dost hyperaktivního syna, už v dětství v podstatě nespal, ve třech letech nevěděla, co dřív... Takže já tiše sním o hodných dětech, kteří se sami zabaví :DD Ale uvidíme, co bude ;)

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to má ségra štěstí:-) To jsem právě nikdy nezažila, až když byli větší, tak se zabavili i sami. My máme taky hyperaktivního, uff. Ti kluci jsou na výchovu těžší, jak to tak pozoruju, i z okolí. Mít tři takové kluky, tak mě odvezou :-)

      Vymazat
    2. no, ja troch chlapcov mam, nastastie najmensi ma len necele 4 mesiace a najstarsi je uz tretiak, takze mi da zabrat len ten stredny a dcera je v skolke ... :-). Stazovat sa ale nemozem a ani nechcem, sama som si to, ze budem doma s detmi vybrala a som za nich vsetkych vdacna, dieta je dar...
      Pobavila ma charmedka, rovnako ako vsetky moje zatial bezdetne kamosky - tym hovorim, ze sa budeme bavit o detoch az ked nejake budu mat :-))) ono sa to podoba debate s cerstvou mladomanzelkou, ktoras sa vratila zo svadobnej cesty a zenou v 10 rocnom manzelstve (vydate mozno pochopia...hehe). Ale vsetkym prajem uzasne a spokojne deti a nech im ta vychova dopadne tak ako si to predstavuju... Skusenejsie uz vedia, ze niekedy nepomoze ani doktorat z vychovavatelstva... Kazdopadne nazvat to dovolenka je fakt blbost...:-)))))

      Vymazat
    3. Díky za krásný komentář :-)Máš úplnou pravdu. Já si také nechci stěžovat, každé ze tří dětí jsem si přála a nevyměnila bych je za nic na světě, ale bylo a je to občas tak náročné, že nazvat to obecně dovolenou prostě nejde :-))

      Vymazat
    4. Ještě bych si troufla nadhodit, že je hezké, že se dítě dokáže zabavit samo, ale mateřská není jen o domácnosti a zvládnutí zkladních potřeb dětí. Taky je to o tom se dětem věnovat, spoustu věcí je naučit, vysvvětlovat a hrát si s nima. Sama mám dvě, staršího jsem nedala do školky, tak jsem s nimi celé dny sama a babičky nemám. Je to úvazek 24/7.

      Vymazat
  5. No určitě záleží na tom, jaké to dítě je. Třeba náš malej od narození přes den skoro vůbec nespal a stále se dožadoval pozornosti. Takže já občas pořádně ani nestíhám si uvařit jídlo a jako "dovolenou" beru to, když manžel přijde večer z práce, vezme si ho a já si můžu na půl hodiny svobodně zacvičit :D ... no nicméně můj gynekolog tvrdí, že ženský na mateřský se doma válej a nic nedělaj, tak asi to ví nejlíp...

    OdpovědětVymazat
  6. Devcata nehadejte se :))) Sice jsem porad na materske, ale kdyz se na to pokusim podivat trochu z nadhledu (i kdyz nevim, zda to vubec lze), tak u me osobne, to je hodne i o povaze, prioritach a nastaveni maminky, tatinka... Znam holky, co nemaji zadne osobni cile, doma pusti detem na cely den telku a stejne nadavaji, jak je to narocne. Pak jsou maminky, ktere se detem venuji cele dny, do skolky je nedavaji ani na cely tyden, pokud maji doma druhe, a jsou stastne a spokojene. Nektere jsou na tom tak dobre, ze odpoledne predaji deti babicce ci manzelovi a jdou za svymi konicky.
    Pokud se kouknu na sebe, tak jsem si hodnekrat rikala, ze me mrzi, ze si materskou neuzivam tak, jak bych chtela. Přitom je to velky paradox, protoze jsem se na deti strasne tesila. Ale kdyz si dam ruku na srdce, tak ja proste nejsem typ, co bude sedet na koberci a skladat kosticky cele hodiny. Potrebuju proste vic! Takze je to i o tom se zamyslet nad tim, jake jsme a co chceme a potrebujeme.
    A jak jste na tom vy? Myslim, ze pokud pisete blog a nebo je aspon ctete, mate potrebu mit, delat, vedet... neco vic nez jen "hami, ee, gaga"... a pak se stane, ze to s detma proste delat nejde a stejne jako ja chodite ven neucesane, nenamalovane, hladove, nevyspane, unavene a nebo dokonce v backorach. Musite se rozdavat a neni nikde prostor pro sebe a sve JA, ktere zeny tak hodne potrebuji, aby byly spokojene.
    krasny den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asi o tom napisu samostatny clanek na svuj blog :) Kreativne s Ladybird :)

      Vymazat
    2. S hodně věcmi souhlasím. Sice jsem doma s dítětem teprve 3 měsíce, ale už toho mám plné zuby. Nikdy jsem děti nechtěla, respektive spíše jako nějaká mlhavá možnost někdy v budoucnu, kolikrát jsem si říkala, že by mi ani nevadilo, pokud bych je nemohla mít. Nejvíce mi chybí to, že nad ničím nepřemýšlím, nic netvořím jako v práci a pak osobní svoboda, že tam nemůžu jít, tohle nemůžu dělat. Nejvíc mě dokáže naštvat, když někdo tvrdí, jak s dítětem dělá vše a že to jde, že to je jen o tom jak si to rodiče nastaví. To fakt nechápu, jak ti lidé před dítětem žili...

      Jo a obecně k tématu ono ten názor také hodně ovlivňuje jakou kdo měl práci. Pokud měl někdo fajn práci, která ho bavila, tak určitě nebude o mateřské tvrdit, že je to pohoda. Naopak ten kdo dřel jako mezek nebo měl práci, která mu byla proti srsti, tak si polepšil.

      Vymazat
    3. Nechci se vás dotknout, ale nepramení ty vaše postoje z toho, že jste děti nechtěla?
      Já mám třeba 3 malé děti, jsem tisíce kilometrů od babiček, ale kupodivu mám na mateřské víc času na své koníčky, než jsem kdy měla. Měla jsem práci, která mě bavila, takže jsem rozhodně mateřskou nebrala jako únik za polepšením si. Taky mám někdy dny, kdy na mě jde deprese, že "netvořím hodnoty" (a jen uklízím neskutečný bordel pořád dokola), ale kdo je dnes skutečně tvoří?
      Asi o tom taky napíšu samostatný článek na svůj blog :) Adinajustina.blogspot.ch

      Vymazat
    4. Naopak si myslím, že tím, že jsem děti nechtěla, tak se pouze neupínám k dítěti a snažím se svůj život žít jako individualita a ne jako otrok dítěte a ono ejhle, moc mi to nejde. Ale pořád doufám, že se to nějak změní. Ono také zaleží jaké koníčky máte. Většina mých koníčků skutečně dělat s dítětem nejde, dětské sedačky na motorku se zatím nedělají, většina sportů je taky pasé (zvládáme snad jen tenis), cestování také nejde.
      Nejde mi ani tak o vytváření hodnot v práci jako takových, ale obecně o přemýšlení, plánování, řešení situací apod. Když jsem doma, tak prostě přemýšlím jen nad všedními věcmi.

      Vymazat
    5. Věřte mi, až bude dítě větší nebo jich budete mít víc, ono toho přemýšlení, plánování a řešení situací určitě přibude. Je to sice "rodinný management", ale myslím, že je někdy obtížnější než ten pracovní.
      Cestovat s dětmi rozhodně jde (i když ne na motorce), myslím, že právě naše rodina je toho důkazem, protože objevování nových míst, zvláště tady v našem novém domově, prostě milujeme :)

      Vymazat
  7. Ještě tu nepadl můj oblíbený vtip: Jaký je rozdíl mezi dovolenou a mateřskou dovolenou? Jako mezi křeslem a elektrickým křeslem :-D

    Myslím, že všechny máme horší a světlejší dny, ale mateřská teda nuda rozhodně není :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Jaká diskuze...:) Souhlasím, že mateřská rozhodně není dovolená...takto unavená, jako jsem v posledním roce a čtvrt, jsem nebyla ani nepamatuji...a ten tik v oku co mám, ten se mi asi snaží něco naznačit. Většinou je horší v okamžiku, kdy uspávám dítě přes 2 hodiny a ona tam skáče po posteli jak šílená...:D

    Každopádně mateřství mi dalo schopnost udělat většinu věcí rychleji, efektivněji a i schopnost přehlížet všudypřítomné hračky a roztahané věci a tvrdit i tak, že je doma uklizeno..ono totiž většinou je :) Stačí odkopnout hračky "na místo" a vrátit přenesené věci na původní místo...:D Jsem i poučená, díky mateřství, že uklízet když je doma dítě je absolutní nesmysl a zbytečnost :D

    OdpovědětVymazat
  9. Tak já přihodím svoí troškou do mlýna a trochu rozvířím vody :D Děti mám 3, 2 roky a za 2 měsíce novorozence. Manžela ani partnera nevedu, takže jsem "máma samoživitelka" a já můžu říct, že pro mě to dovolená zatím ještě pořád je :D
    Přitom jsou to malí hyper satani a ke všemu svůj přesný opak ve všem :D Takže doma je to většinou pořádný mazec :D
    Ale i přesto, že je vychovávám sama, chodím do práce, z domova mám ještě druhou práci, starám se o domácnost a zvířectvo, zvládám všechno, co potřebuji i chci. Člověk si to prostě jen musí ujasnit a dát tomu směr. Stíhám svoje koníčky, stíhám si odpočinout a odreagovat se, zvládám výlety i návštěvy a ještě postupně vlastními silami rekonstruuju byt a dávám do kupy zahrady. Beru to všechno prostě jako zábavu :D
    Taky mám občas den, že bych děti zamkla do sklepa nebo si zoufám, jak nic nezvládám, ale to mě většinou rychle přejde :D Naopak si říkám, že bych toho měla stíhat ještě mnohem více, ale do toho se mi prostě nějak nechce :D
    Jen by mě asi někdo obvinil z toho ,že se dětem "dostatečně nevěnuju". Jenomže co je dostatečně? Podle mého si tohle musí člověk určit sám, protože pro někoho je to hodin denně věnovaná dítěti, pro jiného půl dne, pro dalšího celý den. A myslím, že špatně není ani jedno, pokud je tak rodič i dítě v symbioze :)

    OdpovědětVymazat
  10. Máš pravdu, že mateřská dovolená je zároveň skvělá, no stejně tak se na ní dá najít plno negativních věcí. My jsme s manžílkem čekali Adámka v červenci 2018 a to jaro bylo pro mě opravdu za trest. Jsme zvyklí jezdit s mým milým každý červen pod stan a teď jsem si to nemohla dovolit.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...