úterý 13. května 2014

Guest post: Smoothie inspirace od Moniky

Na blog poslední dobou píšu opravdu málo. Kamarádka Monika se na to už nemohla dívat a rozhodla se mi trochu píchnout. Ne, kecám. Prostě jen souhlasila, že se s námi podělí o pár svých oblíbených receptů a čtenáře tímto zázrakem nepolíbené se smoothie trochu seznámí.

Já na její popud už pár týdnů mixuju. Zasekla jsem se zatím na variantách z banánů, hrušek, jablek a jahod. Na špenátové lístky jsem se zatím jen dívala v obchodě, což ale beru jako první krok k zeleninové verzi. Do smoothie jsem se úplně zamilovala. Není potřeba žádný speciální odšťavňovač, jen obyčejný mixér, dužina s vlákninou se nevyhazuje a dá se vytvářet nespočet různých kombinací ovoce a zeleniny. Vznikne vám tak chutná a vydatná svačinka, ne-li oběd nebo večeře, plná vitamínů a výživných látek, které byste do sebe dostávali normální cestou třeba jen ztěží.

Takže mixování zdar a jdeme rovnou na fotky a text od Moniky!


Zelené Smoothie 

Porce: 2
Čas přípravy: 5 minut

Toto jednoduché smoothie je ideální jako snídaně v teplejších jarních, či letních dnech. Možná vás překvapí ono použití špenátu v kombinaci s ovocem. Jeho chuť ve smoothie skoro nepocítíte a přitom dodáte do těla zdravou zeleninu, která působí na náš organizmus silně zásadotvorně. (O významu zásadité stravy versus kyselinotvorné stravy se dočtete více zde.)

Ingredience:
  • 1 pomeranč (oloupaný, rozdělený na dílky)
  • ½ velkého banánu nakrájeného na kolečka (můžete použít i na kolečka nakrájený, zmrazený banán, docílíte tak větší hutnosti smoothie)
  • 6 velkých jahod
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 4 polévkové lžíce řeckého jogurtu (nebo podobného o husté konsistenci)
  • 1 hrst ledu (nebo stačí také trocha studené vody) 

Omyjeme jahody a špenát. Všechny ingredience vložíme do mixéru a vše krásně promícháme a našleháme. Alternativou je použití nějaké vysoké nádoby, do které vložíte ingredience a využití tyčového mixéru. Pozor ovšem v případě, když budete používat led, tam je potřeba použít mixér, u kterého jste si jistí, že si s ním poradí. 



Borůvkové Smoothie

Porce: 2
Čas přípravy: 5 minut 

Velice chutná kombinace borůvek, banánu, mandlového mléka a másla, představuje vynikající zdroj hořčíku, vápníku a dalších vitaminů a minerálů. Ideální ke snídani. 

Ingredience:
  • 2 hrsti zmražených nebo čerstvých borůvek (použitím zmražených si připravíte více osvěžující variantu nápoje)
  • 1 zmražený banán (banán si připravte předem, a to tak, že si jej nakrájíte na kolečka a dáte do mražáku, použitím zmraženého banánu docílíte větší hustoty nápoje)
  • 400 ml mandlového mléka (můžete zakoupit hotové, nebo si jej připravit sami*, což je určitě levnější alternativa)
  • 1 polévková lžíce mandlového másla
  • 2 polévkové lžíce sušeného goji
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu 

Všechny ingredience dáme do mixéru a máme hotovo! 

*příprava mandlového mléka - 100 g oloupaných na jemno rozmixovaných mandlí necháte cca 3 hodiny máčet v necelém litru vody a pak opět vše důkladně rozmixujete. Mléko se dá uchovávat v lednici asi dva dny. 



Jablečné Smoothie

Porce: 2
Čas přípravy: 10 minut 

Toto smoothie doporučuji spíše na dopolední, či odpolední svačinu. Je díky jablku skvělým zdrojem vlákniny. 

Ingredience:
  • 3 malá nebo 2 velká zelená jablka (můžete použít se slupkou, nebo bez slupky)
  • 1 polévková lžíce šťávy ze zázvoru (šťávu si připravíte tak, že oloupete přiměřené množství zázvoru, nakrájíte, hodíte do mixéru a z takto rozmělněného zázvoru rukou vymačkáte šťávu)
  • Šťáva z 1 limetky
  • 3 hrsti rukoly
  • 200 ml vody 

Jablka omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Omyjeme rukolu. Následně všechny ingredience vložíme do mixéru a připravíme hladký, ale hustý nápoj. 

........................................................................................................................

Doufám, že se vám dnešní článek líbil a bude pro vás inspirací, tak jako pro mě. A mé milé kamarádce Monice moc děkuji!

Připravujete si doma smoothie? Jaká je vaše nejoblíbenější varianta?


5 komentářů:

  1. Špenátu se neboj, ve smoothie je fakt super (já jsem takhle během týdne sklidila veškerou úrodu ze zahrádky - naštěstí to zas po týdnu dorostlo, tak můžu záhon plenit dál :-)

    OdpovědětVymazat
  2. já se furt chystám to vyzkoušet už konečně, ale zatím na to jen chodím do Fruitisima :D ale v létě se snad odhodlám, díky za tipy!

    OdpovědětVymazat
  3. Libi se mi ten prvni. Ten mi prijde nejdostupnejsi. Ostatni uz maji suroviny slozite na shaneni. Spenat bych si chtela pestovat sama. Tak uvidime. Zatim zkousime rajcata.

    OdpovědětVymazat
  4. mnam! ráda uchutnám všechny tři, děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  5. Smoothie jsem si doma ještě nepřipravovala, ale po tom borůvkovém se mi zbíhají sliny! Musím vyzkoušet

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...