neděle 27. dubna 2014

První nezdary ze Zajíců - bezlepkový chléb a brownies

Když jsem v minulém článku odhalila obsah dubnové krabičky Zajíci v krabici, napsala jsem, že se s vámi podělím o to, co z toho vznikne, a to i tehdy, když se dílo nepodaří. A hned tu máme dva takové případy.

Musím předeslat, že já dokážu pokazit i to, o čem ostatní zarytě tvrdí, že se pokazit prostě nedá. Ale taky jsou případy, kdy upeču opravdu něco dobrého. A peču celkem často. Takže to jen abyste věděli, jaký typ pekařky jsem a brali tento můj výsledek s rezervou. Mě by právě zajímalo, jestli se to někomu podařilo líp a co jsem udělala špatně. Nebo to v těchto případech líp vyjít nemohlo?

Bezlepkový chléb ze směsi

Jako první jsem otevřela směs na bezlepkový chléb talián s amarantem. Postup jsem dodržela do puntíku. Přidala jsem jen čerstvé droždí a vodu. Pekárnu nemáme, proto jsem postupovala podle návodu k přípravě v klasické troubě. Nemáme ani hnětač, takže nevím, jestli jsem správně hnětla střední rychlostí nebo při malých otáčkách:-) Ale makala jsem tak, že mi málem ruce upadly a těsto lupalo, tak jak to prý u správného hnětení má být. Kynutí v troubě taky proběhlo dobře. Problém byl při vytvarování do bochníku, protože těsto bylo hodně lepivé a bochník se z toho udělat nedal. Přišlo mi i dost řídké. Takže jsem to plácla na plech a děj se vůle boží. Možná jsem ho měla dát raději do nějaké formy, protože se chleba roztekl a byla z něj placka. Výrobce to možná tušil, protože se v návodě píše, je je lepší dát těsto do formy. Myslím tedy, že je směs vhodná spíš do té pekárny nebo alespoň do formy. Nicméně bez ohledu na výsledný tvar, chleba mi vůbec nechutnal. Byl příliš aromatický, díky bazalce a měl podivnou pachuť, jako bych jedla omítku. Prostě pro nikoho z rodiny nepoživatelný a zkončil bohužel v koši. Na Facebooku Zajíců někdo psal, že tyto bezlepkové směsi nejsou chutné a že by bylo lepší je do krabiček nedávat. Zajímalo by mě, co je na tom pravdy. Já totiž s bezlepkovými potravinami zkušenosti vůbec nemám. Pokud opravdu dobré nejsou, tak je mi celiaků upřímně líto.

Návod, jak na to.

Chutná stějně, jako vypadá:-)

Brownies s kakaovým máslem

Druhý pokus padl na brownies. Příprava šla dobře, použila jsem 100 g kakaového másla a 74 % ní čokoládu. Bílou čokoládu jsem neměla, tak jsem dala mléčnou. Těsto jsem ochutnala a zdálo se mi moc hořké, takže jsem přidala čtyři lžíce cukru.

Vzhledově jsou moje brownies stejné, jako na receptu od Zajíců.

Pečení proběhlo dobře. Problém byl při prvním ochutnání, konkrétně u krájení. Prostě se to rozsypává, na talířek to jde přendat v úhledném tvaru jen pomocí obracečky a při krájení vidličkou se to úplně drolí. Nevím, jestli je to tím, že jsem přidala cukr nebo tím, že je to tak nizoučké, že to nedrží pohromadě. Co se týká chuti, tak je na mě až moc hořká a na jazyku zůstává trpkost, a to i s tím přidaným cukrem. Mám ráda 70%ní čokoládu, mléčnou si nekupuju, ale 80%ní už mi nechutná. V těchto brownies jsou ještě navíc kakaové boby, které jsou hořkost sama a kakao taky není z nejsladších. Řekla bych, že tenhle recept je jen pro opravdové fajnšmekry a fandy super hořké čokolády a nepřátele sladké chuti. Já občas dělám tento čokoládový dortík, na kterém si opravdu pochutnám, což se o Zaječích brownies bohužel říct nedá. Narazila jsem na tyto brownies (s cukrem a moukou), které mám chuť vyzkoušet.

Toto je kakaové máslo v tuhém stavu. Po zahřátí se rozpustí jako klasické máslo.

Teď se chystám na čokoládové smoothie, na kterém snad nic zkazit nepůjde, i když ...

Pokud jste taky měli dubnové Zajíce a zkoušeli jste tyto recepty, prosím napiště mi, jak to dopadlo u vás. A jestli máte ověřený recept na brownies, tak sem s ním!


13 komentářů:

  1. Já ještě zajíce nevyzkoušela:(
    Teda ten chleba moc nedopadl, škoda:) Brownies peču už pár let a jsou vždy výborné, vevnitř musí být mazlavé, dávám čokoládu, kterou zrovna doma najdu a je to vždy super, držím se tohoto receptu, bez ořechů a jak říkám čokoláda, která je po ruce:

    http://www.pecenijeradost.cz/Recepty/Kategorie/Cookies/Brownies

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívám se, že na stejné množství čokolády je v tom tvém receptu daleko víc másla, vajec, mouka a toho cukru tedy požehnaně. Takže budou chutnat úplně jinak - dobře:-)

      Vymazat
    2. Jo, pravda, cukr trochu ubírám:) Ale Hera a smetana dělá hodně, pak je to uvnitř krásně mazlavé.

      Vymazat
  2. já jsem dala bezlepkovou směs spolubydlící (je celiak) a přes Velikonoce doma ten chleba s mamkou pekla, měli jsme variantu energy. nebyl špatný, ale měl takovou jinou konzistenci než klasický chleba, který je vláčný, tenhle se v puse tak jakoby hned rozsýpal. ale jinak mi chutnal :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem pekla brownies právě podle Lucie, a jsou opravdu výborné, určitě je vyzkoušej! Nejsou teda tak zdravé jako tyto, a musíš si dat pozor při pečení, aby nebyli úplně dopečené a i při zapíchnutí špejle se na ni stále lepilo těsto, ale výsledek za to určitě stojí! Celkově je její blog opravdu skvělý a už jsem toho vyzkoušela hodně a všechno bylo vynikající! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Chleba Talian jsem delala vcera ve dvou zapekacich miskach, povedl se a chutnal. Trochu se spis desim te dynove mouky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem udělala blbost, když jsem viděla, jakou má těsto konzistenci, že jsem to taky nedala do formy. Ale i tak by mi asi nechutnal. Té dýňové mouky už se děsím taky:-)

      Vymazat
  5. Těsto na chleba má být takové tekutější, a pak ho musíš překládat s moukou, aby vznikl normální bochník. Myslím si, že to že si ho upekla jako placku, může mít vliv i na tu výslednou chuť :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, i když až tak tekuté ne. Ale tohle byla bezlepková směs, takže dát na to normální mouku mi přišlo mimo. V návodu psali jen dát na plech nebo do formy. Takže nepředpokládali, že se to bude ještě zpracovávat pomocí mouky. No za mě tedy směsi už nikdy:-) Zůstanu u klasické pšeničné a žitné mouky.

      Vymazat
  6. Nezkoušela jsem nikdy pečivo pro celiaky, ale vím, že vypadá a konzistenčně je jiné od klasických, tudíž i chuť je odlišná. Jak moc chutné či nechutné je ale netuším :) A brownies nejsou špatné, ovšem hořká varianta nic pro mě.

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem dělala brownies podle Apetitu. Bomba!
    Chleba moc vábně nevypadá, kdyby ale chutnal dobře, tak mi vzhled ani nevadí, ale když píšeš, že ti nechutnal, tak to už nic nezachrání. Ani ta forma.
    Kreativně s Ladybird

    OdpovědětVymazat
  8. Zrovna ho připravuji (variantu energy) a těsto je strašně lepivé a dost řídké (a to jsem postupovala podle návodu!). Nechám ho hnětat a uvidíme, co z toho vykouzlím. (:

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...