čtvrtek 20. února 2014

Výhody a nevýhody podnikání na mateřské

Opět jsem tady s tématem z mého života. V poslední době je to vlastně téma číslo jedna. Nevím, jestli se najde někdo, koho to bude zajímat, ale já o tom prostě musím napsat.

Aby nedošlo k nějaké mylné představě, co myslím tím - podnikání na mateřské. Nejde o předání děcka babičce a dělání velkého businessu, ale o přivýdělek při všech činnostech, co jsou kolem dětí a domácnosti potřeba. Děti na prvním místě (většinou:-), podnikání na druhém. Mou kanceláří je kuchyně, skladem ložnice. Momentálně se nacházím v bodě zlomu a potřebuju si trochu zabilancovat.

Tohle je můj ideál, ke kterému se ne a ne přiblížit. zdroj: 18years2life.blogspot.com

Začnu stručně - plusy a mínusy, přínosy a ztrátami.

Výhody podníkání na mateřské:
  • Výděláte si peníze. Více asi nemusím rozepisovat.
  • Nemáte v hlavě jen mlíko a plíny, určitě se nebudete nudit.
  • Podnikání při pobírání rodičovského příspěvku (stejně, jako při zaměstnání) se bere jako vedlejší činnost, takže nemusíte platit sociální a zdravotní pojištění
  • Nejste pod tlakem - když to nevyjde, o nic nejde (taky pokud neinvestujete milión z rodinného rozpočtu), jste přece na mateřské.
  • Získáte nové zkušenosti, znalosti a dovednosti, které můžou být zajímavým bodem v životopise.
  • V ideálním případě vybudujete firmu, která vás budou po mateřské normálně živit.
  • Last but not least - seberealizace a dobrý pocit (když podnikání funguje).

Nevýhody:
  • Připravíte se o většinu volného času. Pořádná práce se dá udělat, jen když děti spí.
  • Starosti navíc. Každý den budete muset něco řešit a nebudou to vždy jen příjemné věci.
  • Málo času na práci kvůli dětem. Ale to není ani tak nevýhoda, jak spíš předpoklad podnikání na mateřské.

Jak vidíte, výhod je z mého pohledu určitě více.
Takto to u nás funguje možná tak tři minuty. zdroj: dubaiunveiled.com

V čem při dětech podnikat?

Myslím, že je dost možností, co se dá na mateřské doma při dětech dělat. Taky záleží na tom, co umíte a na co máte buňky. A hlavně vás to musí bavit, jen pro peníze se to fakt dělat nedá. Můžete třeba překládat, pokud znáte dobře jazyky, programovat weby, pokud se v tom vyznáte, vyrábět přírodní kosmetiku nebo šít plenky. Příkladů kolem nás je docela dost. Nejčastější podnikání maminek je asi provozování internetového obchodu, který mám i já. Není potřeba umět nic speciálního, jen si vybrat dobrý sortiment, mít zápal a ostatní se naučit.

Moje podnikatelské snažení DOKONALE vystihuje tento obrázek:-)) zdroj: www.pinterest.com

Moje začátky a co dál?

Já jsem začala v ideální době - s malým spícím miminkem, takže jsem měla plno času na nastevení eshopu, hledání dodavatelů a přidávání zboží. Čas letí a od spuštění už uběhly čtyři roky. Pokud bych se do toho měla pustit až teď, kdy děti jedou furt jako králík duracell a já jsem víc a víc jako vybitý mobil, nedala bych to. A pokud jo, tak hodně pomalu.

I když je to občas unavné, pravdou je, že mi moje práce dělá radost (převážně) a rozhodně nelituju, že jsem se do toho pustila. Jak se znám, prostě bych být jen doma s dětma nevydržela. Ale poslední dobou se moje nadšení nějak vytrácí. Přiznávám, že už mě to až tolik nebaví a ztratila jsem ten počáteční zápal. Po těch letech je to asi normální. Čas doma s dětma se mi krátí a přemýšlím, co dál. Podnikání jsem nerozběhla do té míry, že by mě mohlo živit stejně, jako běžné zaměstnání. Otázkou je, zda by víc času na práci přineslo vyšší zisk. Ale být OSVČ mě baví, vyhovuje mi udělat si všechno podle sebe, pracovat pro sebe a ne pro šéfa, takže bych se vracela do zaměstnaneckého poměru a vzdala se té svobody jen těžko. Ale na konečné rozhodnutí je ještě pořád čas.

A teď si trochu zanadávám

To, co mi v poslední době moje podnikání znechutilo, bylo setkaní s úředním šimlem, který mě párkrát kopl tak, že si říkám, jestli mi to za to stojí. Přesvědčila jsem se, že u nás se o podpoře podnikání ze strany státu opravdu mluvit nedá. Naopak spíš je systém tak složitý a změny tak časté, aby mohly úřady jen číhat, až člověk udělá špatný krůček a hned mu nasolit pokuty, penále a pořádné pokárání, bububu, "a buď rád, že jsme nebyli přísnější." Poslední měsíci jsem na tohle měla fakt smůlu, seběhlo se toho víc a jen jsem nadávala: "Do p...le, k..va, to se snad někdo pos..l v kině! To bych ráda viděla toho, kdo tohle vymyslel!" "I když jsem sebepoctivější, tak mám už paranoidní strach, že udělám nějakou chybu, někde mi bude chybět slovíčko nebo naopak přebývat a už po mě půjdou. Vůbec se nedivím, že jsou lidi, kteří své podnikání vzdají ještě dřív, než začnou. Já nečekám, že mi zavolají z nějakého úřadu a zeptají se: "Paní, nepotřebujete nějak poradit?" Ale vlastně proč ne? Tak by měla podpora podnikání vypadat. To by bylo správné využití daní. Podnikatel by měl dělat hlavně svou práci, vymýšlet nové strategie, jak se dostat před konkurenci, jak snižovat náklady a jak být lepší a lepší a ne studovat zákony, shánět informace po všech čertech a bát se úřadů. Tak. A už si tím nebudu více kazit náladu. Ale štve mě to celkově prostě.

Taky bych si potřebovala někde jen tak v klidu poležet :-) zdroj: www.glasbergen.com



Máte s podnikáním na mateřské nějaké zkušenosti? Znáte nějakou maminku, která při dětech podniká? Myslíte si, že je podnikání na mateřské fajn vytržení ze stereotypu nebo by měla být mateřská výhradně jen o dětech?


13 komentářů:

  1. už několikrát jsem četla, že máš eshop, ale nikde jsem neviděla link ? :)
    jinak co jsi psala o našem státu, zkušenost s tím nemám, ale jak je mi naše republika dobře známa, ani se nedivím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem na něj odkaz v nějakém článku dávala, ale nechci ho tady moc prezentovat a dělat si reklamu. Blog je zábava a nechci to s prací nějak moc spojovat. Pokud tě ale zajímá, tak když klikneš na pravé straně blogu na tu tašku s obrejlenou paní, tak se tam dostaneš:-)

      Vymazat
  2. Já osobně jsem na mateřské podnikání (coby vedlejší činnost) přerušila - nějak jsem to přestala stíhat. Každopádně potvrzuji špatnou zkušenost s úřady, drobná chyba v obchodních podmínkách mě stála pětimístnou částku na pokutě, bez varování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zírám - pětimístnou?? Tak to jsem dopadla ještě hodně dobře. Taky chyba v obchodních podmínkách. Hold malé rybky se chytají snadno a velké si vesele proplouvají:-(

      Vymazat
    2. Pětimístnou a nikoliv to nejmenší číslo, co si pod tím představíš... Být drobným podnikatelem vČR se skutečně vyplatí...

      Vymazat
  3. Je to super, ze podnikas na materskej..zacala si uz pred nou (aspon v myslienkach), alebo az po? Nepoznam nikoho, kto takto podnika..ale ja by som sa raz chcela skusit (samozrejme este netusim v akej oblasti) Plne suhlasim so vsetkymi vyhodami, ktore popisujes..najma by som sa citila velmi realizovane a emancipovane :)
    Peacock & Pineapples

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvažovala jsem o tom i před mateřskou, ale žádný konkrétní nápad jsem neměla a taky jsem byla zasekaná zaměstnáním, takže vůbec nebyl prostor na přemýšlení. Ale po třech měsících doma to šlo ráz na ráz:-)

      Vymazat
  4. Evi, fakt klobouk dolů, že jsi eshop při mateřské pěkně rozjela. To já jsem začala pro změnu studovat, porozením druhého dítěte v termínu závěrečných zkoušek jsem ovšem skončila:) Ten ideál, kdy miminko věčně spinká, já studuju se změnil v realitu miminko spinká, matka odsává mateřské mléko, protože umělé nedám ani náhodou a kojení se nedaří.
    Myslím, že ženy s dětma jsou handikepované obecně a ještě "podpora" státu tomu dává korunu.

    OdpovědětVymazat
  5. Také mě za rok čeká návrat po druhé mateřské do práce, v té stávající vím, že se mnou už zpět zřejmě nepočítají.......moc se netěším na to shánění nové práce :o( Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Velmi pěkný článek. Já jsem pro podnikání na mateřské, ale nesmí se to moc přehánět, ono přeci, pokud se to bude moc přehánět, tak se bude zanedbávat dítě a to je přece špatně. Já také podnikám a nejvíc se mi ulehčilo, když jsem své účetnictví předala externí firmě

    OdpovědětVymazat
  7. Jako byste mi psala z duše :D Já bych také tak ráda všechno zvládala, už to bude rok, co se mi narodil syn a já se od posledního měsíce těhotenství snažím o rozvoj svého podnikání a přijde mi, že až tak před 2ma měsícema se to teprve někam pohlo, do nějaké smysluplné úrovně :) Jinak doporučuju nebát se nechat si pomoct. Mě pomohlo obrátit se na tyhle.

    OdpovědětVymazat
  8. Já teda s podnikáním začala až po mateřské a myslím si, že jsem dobře udělala. Je pravda, že začátky byly docela složité, ale to tak je asi u každého. Manžel například podniká už skoro 10 let a říkal úplně to stejné. A teď má velice úspěšnou firmu. Je ale pravda, že teď v ní tráví asi víc času, než bych chtěla, protože firma prochází zásadní modernizací. Musí tedy na všechno dohlížet. Teď například do výroby instalovali nové šroubové kompresory za několik set tisíc korun, tak musel být u toho.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...