úterý 28. ledna 2014

Jaký je můj Weekend od Burberry

Sobotní letní ráno zalité sluncem na pobřeží jižní Anglie - přesně takovou představu ve mě vyvolává vůně Weekend for women od Burberry. Její jméno k ní sedí víc, než se zdá.

Víkendy miluju už od předškolních let, asi jako každý, kdo chodí nebo chodil do školy a do práce. Hlavně na základce na mě v neděli večer padala deprese z blížícího se pondělí. O víkendech se otevírají nekonečné možnosti podniknout cokoli. Nebo se alespoň minimálně déle vyspat. Jediné negativum víkendů je jejich krátké trvání. A to samé můžu říct i  o této vůni. Ona totiž bohužel moc dlouho nevydrží. Vyprchá stejně rychle, jako uteče bezvadný víkend. Tuto nepěknou vlastnost ji ale docela ráda promíjím, a to hned z několika důvodů. Voní originálně i klasicky zároveň. Není ani moc svěží, ani dřevitá a není ani květinová. A už vůbec ne sladká. Jaká vlastně je? V hlavě má mandarinku, v srdci hyacint a jejím základem je cedr. Pár lidí už se mě zeptalo, čím že to voním. Je to vůně Anglie v letních měsících, výletů za město a vychutnávání si vzácného slunce. Na trhu je už od roku 1997, takže to není žádná novinka, ale už téměř klasika.



Já jsem vlastně v Anglii ani pořádně nebyla. Tedy byla, ale jen na skok. Jednou jsem pracovně jela do Cheltenhamu. Byla to krátká cesta, ale kousek z tradiční Anglie jsem poznat stihla. Z letiště mě vezl řidič v černém obleku v typickém anglickém autě značky Rolls Royce. Pánovi jsem rozuměla každé páté slovo, protože měl typický anglický přízvuk. Bydlela jsem ve starodávném hotelu v rustikálním stylu. Snídaně byly samozřejmě taky typicky anglické - vajíčka, slanina, párečky, fazole a tousty. Silný dojem na mě zanechaly vodovodní baterie - jedna pro studenou vodu a druhá pro vodu teplou. Ranní mlhy byly taky typicky anglické. Odpoledne se slunce objevilo a město se ukázalo v celé své kráse. Cheltenham je město historické, a které město v Anglii není, že. V některých ulicích jsem měla pocit, že se každou chvíli objeví Harry Potter.
Ale abych moc neodbočovala. Vůni Weekend jsem si vyhlédla na internetu, zaujala mě popisem a taky jednoduchým flakonkem. Byla jsem si ji ovonět  a moc se mi zalíbila. Nakonec mi ji přinesl Ježíšek. Vlastně jsem chtěla mít něco značky Burberry. Protože je typicky anglická a mě Anglie přitahuje, asi i proto, že ji málo znám, jak už jsem psala. Láká mě navštívit Londýn, jsem fanynkou  Jamese Bonda, líbí se mi Hugh Grant, mám ráda Agathu Christie, Deník Bridgite Johnsové i Mr. Beana. Prostě je mi sympatické všechno anglické. 



Sympatická je mi i módní značka Burberry, kterou založil v roce 1856 jedenadvaceti letý Thomas Burberry. Značka se proslavila hlavně koskovaným vzorem, opakujícím se na oblečení, módních doplňcích a dokonce i  flakonech parfémů.  


Pod značkou Burberry jsou na trhu i další vůně. Určitě musím někdy vyzkoušet London for women a Brit. I když se mi Weekend líbí, není to vůně, u které bych chtěla zkončit. Pořád jsem ještě nenašla svou ideální vůni. Tu pravou musím teprve najít.

Znáte nějakou z vůní Burberry? Líbí se vám kostkovaný vzor? A jaký máte vztah k Anglii?

7 komentářů:

  1. Evi; asi te moc neprekvapi, kdyz napisu, ze pripravuju clanek o parfemech a taky o Anglii :) To se teda zase povedlo.
    Dnes jsem prosla celou Oxfort Street a kousek zpet, pocasi je anglicke, kdyz je pekne nemam fotak, kdyz prsi, fotak a cas mam. Snad se zitra zadari a neco nafotim pro svuj clanek. Ja mam Anglii a specialne Londyn jako srdecni zalezitost. Burberry je klasika vsech klasik, jejich trenckot je ikona, treba ho jednou budu mit v satniku... Jejich parfemy ale nejsou muj cup of tea, mam jine favority.

    OdpovědětVymazat
  2. od burberry je moje srdcovka vůně Summer (2012, jestli je každý rok mění) ... jinak mám ne až tak tajnou, ale zatím docela nesplnitenou touhu od burberry něco vlastnit - něco pořádného, jako kabát - ale určitě ne béžový, nebo s tou jejich (pro mě) odpornou a zprofanovanou kostkou...

    ...pak mě zaujala i vůně beat (jestli s enepletu), ale jak jsi už zmínila u té tvojí - výdrž žádná :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůně očichám, díky za tipy! Já bych chtěla šátek nebo šálu.

      Vymazat
  3. Poznám iba Burberry Body a Summer, osobne sa mi viac páči Body, ale to by som nebola ja, aby som si nevyhľadala aj popis tejto:) Flakón sa mi veľmi páči a podľa popisu by mi na stopercent sedela. Chcem si teraz kúpiť minimáne dve vône, takže skvelý tip a pôjdem ju ovoňať doparfumérky.
    Ale prečo som si tvoj článok otvorila...na fb som si všimla, ked ti Spacesusi lajkla prispevok, že si spomenula Cheltenham, tak sa mi vynorili spomienky ešte z dávneho leta, kedy som v tom meste strávila asi 4 mesiace:)

    OdpovědětVymazat
  4. Toto je zatím má nejoblíbenější vůně a hledala jsem ji spoustu let...celou mou školní docházku ji nosila moje angličtinářka (jak jinak :-) ) a tak jsem si na ni zvykla, že jsem strávila spoustu času jejim usilovným hledáním. A před pár měsíci jsem ji ucítila na jedné známé, takže jsem se ji konečně zeptala, co je to zač a mé pátrání bylo u konce. A už ji konečně mám a můžu se cítit jako pravá anglická lady :-D Zajímavé je, že ta vůně má obrovsky moc "odstínů" a nejlíp voní, až se na člověku pořádně rozleží. Na rozdíl od Tebe na mě teda vydrží neskutečně dlouho, obvykle celý den.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja od Burberry milujem vôňu Body, zo všetkých parfumov čo som doposiaľ mala, je Body najkrajšia. A má úžasný flakón. Ale keď ju miniem, chcem vyskúšať aj iné Burberry vône, tak som zvedavá i na Weekend :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...