čtvrtek 10. října 2013

Podzimní splín - jak ho přežít a užít

Určitě to znáte taky. Ty podzimní dny, kdy se světlo krátí, listí padá, najednou vás rozbrečí i reklama na prací prášek a všechno je nějak smutnější. Přivítejte podzimní splín a užijte si ho.

Není se čeho obávat, vlastně je to úplně přirozené. Na podzim a v zimě je méně slunečního světla, díky kterému se nám v mozku tvoří serotonin, zodpovědný za naši normální dobrou náladu. Venku je chladněji, šero, jsme více zalezlí doma, máme méně pohybu a více času na přemýšlení. Ideální podmínky pro vznik melancholické nálady. 

Já mám tohle období ale vlastně ráda, je to takový čas na hraně, ve kterém je potřeba použít všechny zbraně k zachování mé obvyklé pozitivní nálady. Ale ono je to občas fajn, si takový smutný den užít, prostě ho nechat proběhnout. Nahlédnout do temné stránky své duše může být vlastně inspirativní. Bez smutku bychom si neužili radost, bez neštěstí by štěstí ztratilo smysl. Nechat vypustit nahromaděné emoce. A aby to stálo fakt za to, ještě tu mizerii pořádně podpořit. Třeba smutnou písničkou nebo filmem bez happyendu. Jako příklad je krásná píseň Je suis malade v podání Lary Fabian.


A když jste si bídné pocity užili, trochu vás přestávají bavit a taky už nemáte čas na bulení u filmů, mám pro vás pár tipů jak bojovat proti podzimnímu smutnění.

1. Dostatek světla

Jak už jsem psala na začátku, málo světla způsobuje horší náladu. Světlo se běžně používá při léčbě deprese, takže nehleďte na účty za elektřinu a pořádně si na ten splín posviťte!



2.  Pořádný spánek

Nevyspaný člověk je na nic. Tělo i mozek je oslabený a se vším se vyrovnává hůř. Vidím to často na sobě. Takže jediná možnost - spát alespoň sedm hodin denně. Kdo tvrdí, že mu stačí spát pět a méně hodin, je podle mě z jiné planety.

3. Dobře se najíst

Neradím vám, aby jste smutnou náladu zaháněli jídlem. Už se mi ale mnohokrát stalo, že mi dobrý řízek úplně změnil pohled na věc. Když je člověk nenajezený, tak ani nemá energii. Nejvíc energie zpotřebovává mozek. Když mu energii nedodáme, nemůže normálně fungovat. Existují potraviny, které mají přímo zlepšovat náladu. Patří k nim třeba čokoláda (s tím souhlasím), mandle, brokolice, banány, ovesné vločky nebo med.

4. Zahřejte se

Pocit chladu nám taky na dobré pohodě nepřidává. Už jen představa hřejivé deky, horkého čaje nebo vany plné teplé vody ve mně vyvolává dobrý pocit. Takže zahřívejte!

5. Zpívejte, tančete

Teď už nemám na mysli písničky na podporu pláče, ale takové, které vás rozveselí. Každý má určitě ty své jisté. U mě je to určitě Lady Karneval od Karla Gotta.



6. Jděte ven

Mezi čtyřmi stěnami se občas zdá všechno horší než ve skutečnosti je. Proto vyražte ven, do ulic, na dlouhou procházku, nadýchat se vzduchu a přijít na jiné myšlenky. Můžete i běžet, to vás nakopne zaručeně.

7. Mluvte s lidmi

Probrat svoje pocity s přáteli nebo si jen tak pokecat je úplně nejlepší.

Když to nepomáhá?

Pokud jste vyzkoušeli všechno a vaše nálada už není jen zajímavě melancholická a delší dobu se cítíte spíš jako ten padlý list, tlející na vlhké zemi, uvažujte nad návštěvou lékaře. Deprese je nemoc jako každá jiná, zlomenou nohu si taky nebudete léčit sami, že.  

Podzim a já

Pro mě je celkově podzim takovým zajímavým obdobím. Čas změn, konců a nových začátků. Na podzim vždy začínala škola, vznikaly nové lásky, na podzim jsem se odstěhovala od rodičů do prvního bytu, na podzim jsem nastoupila do první práce, na podzim jsem se stěhovala do dalšího bytu, na podzim se mi narodilo první dítě. Podzim pro mě má velké kouzlo. Čas pro zklidnění po létě, zastavení se. Na podzim na mě vždy příjde takový zajímavý pocit, který se těžko popisuje. To asi to padající listí ve mně vyvolává dojem, že i to smutné je vlastně dobré. Je to koloběh. Život.

Jak jste na tom na podzim vy? Máte taky někdy smutné dny nebo na vás to šero a opadané listí nepůsobí? Jaké jsou vaše tipy na zlepšení nálady? Moc se těším na vaše komentáře!


14 komentářů:

  1. Krásný článek. Pro mě je letošní podzim jiný, protože jsem konečně šťastná a po létě, kdy jsem se stále za něčím hnala nastává takový klid... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě nejvíce pomáhá mluvit s kamarádkama, teplá káva nebo čaj a zákusek :) A když mám čas, tak i horká vana.

    OdpovědětVymazat
  3. zárukou proti podzimním depresím se mi jeví jako nejlepší kontakt s lidma, které mám ráda, hudba, tanec a spousta maličkostí, které mi dělají dny lepší.

    OdpovědětVymazat
  4. podzim je konečně alespoň trochu přijatelný počasí po hnusným vedru :D btw. v těch doporučeních na zlepšení nálady jsi v bodě č. 4 zapomněla na jednu velmi účinnou věc - alkohol .D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj burčáku jsem za tento podzim vypila už celkem dost :)

      Vymazat
  5. Vždycky jsem podzim milovala. Jsem podzimní dítě, a miluju listí, kterým se můžu brodit. Ovšem tento podzim je jiný, ale vůbec né dobrý. Nezbývá jen čekat na lepší zítřky.

    OdpovědětVymazat
  6. Mám právě ráda to sychravé, zamračené, pršící podzimní počasí :o)......zapálím si svíčku, udělám kafíčko, k tomu něco dobrého, vezmu si časopis nebo knížku a zalezu pod deku.......nooo, teda když mi to děti dovolí :o)))))))......jo, a každý den si pečeme v pícce jablíčko......to je vůůůůůně !!! H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je docela přesné :) A pečená jablíčka jsem měla nedávno u manželovy babičky, byla výborná.

      Vymazat
  7. Super článek, mně osobně podzim vůbec nevadí :)

    http://evelinkablog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...