pátek 19. července 2013

Můj první domácí chléb

Už jsem se do něj chtěla pustit dlouho. Pořád jsem se nemohla odhodlat. Žádný recept se mi nezdál být ten pravý. Až doteď. Seznamte se s mým prvním doma upečeným chlebem. 

Postupovala jsem podle receptu od Ceady, který je se sušeným droždím a najdete ho zde, na jejím veganském blogu. Postup jsem dodržela přesně, až na ty slunečnicové a lněné semínka. Těsto dobře vykynulo, podařilo se mi vypracovat pěkný kulatý bochník a pekla jsem celou hodinu. Chleb má světlejší kůrku, ale dobře vypečenou a křupavou. Myslela jsem, že na poprvné mi vznikne nějaká nepoživatelná placka, ale tenhle výsledek mě opravdu překvapil. Dala jsem ho ochutnat šesti lidem a měl úspěch. Takže recept můžu jen doporučit.
 
Vyzkoušela jsem si tedy pečení chleba i kynutí (moje první kynuté těsto v životě). Takže se chci pustit do testování dalších chlebových receptů - z kvasnic, z žitné mouky, z kvásku, celozrnný - receptů je dost, ale stojí to za to, najít ten nejlepší. Věděli jste, že chlebový kvásek se musí krmit? Zatím nevím, čím a jak, ale zjistím to. 

Moc mě zaujal tento placatý chléb s rajčaty, do kterého se přidává olivový olej. Je to italská klasika s názvem focaccia.


Máte zkušenosti s pečením domácího chleba v troubě? Pokud máte svůj osvědčený recept, budu ráda, když mi jej pošlete!


4 komentáře:

  1. Dobrý den Evi,

    chlebík vypadá úúúúúžasně......asi se inspiruji :o).....já se také již dlouho chystám na chléb. Mám doma pekárnu, ta mi alespoň těsto zadělá. Jinak já se moc s kynutým těstem nekamarádím :o))))

    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se taky kynutému těstu vyhýbala jak čert kříži, ale teď už vím, že zbytečně, dělá se skoro samo, i to zadělání s tímto receptem nic nebylo. Dnes jsem koupila žitnou mouku a chystám se na pšenično-žitný s normálním droždím.

      Vymazat
  2. To se mi moc zamlouvá. :) Recept je opravdu jednoduchý a ráda ho vyzkouším. :) Miraculous Style

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to úerfektně, mě se nikdy chleba v troubě nepodařilo upéct. Vždy byl zvenku hodně tvrdý a v prostřed skoro neupečený. Teď dělám chleby v domácí pekárně a není to ono, ale pořád lepší než z obchodu:)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...