pondělí 1. července 2013

Hořkosladké seznámení s Freemanem

Znáte to určitě taky. Na první pohled se vám něco líbí, ale po bližším seznámení nakonec nevíte, jestli je to dobrý nebo není.

Něco podobného teď mám s kosmetikou Freeman. Doposud jsem od této značky nic nevyzkoušela. Sice už jsem o ni slyšela, ale neměla jsem chuť a důvod si něco pořizovat. Možná na mě celkově působí trochu lacině, nevím. Ale teď mám doma rovnou tři kousky a hned vám povím, co si o nich myslím.


Ale ještě vám musím prozradit, jak jsem se k nim dostala. Tato sada byla dárkem k předplatnému časopisu Venkov & styl od Marianne. První číslo se mi zalíbilo a předplatné na rok je jen 316 Kč (6 čísel, je to dvouměsíčník). Balíček kosmetiky byl jen bonus navíc. Před pár dny dorazilo nové vydání a je parádní. Při čtení o bydlení na staré faře doslova jihnu. Jsem duší romantik a miluju venkovský rustikální styl bydlení, vaření a života. A tento časopis se nese právě v takovém duchu. Navíc jsou v něm opravdu krásné fotky a poutavé články. Tak konec rozplývání a zpět ke kosmetice.

Dostala jsem tedy sprchový gel s vůní mandarinky, stylingový sprej na vlasy a pleťový peeling. A právě nápis na peelingu "Organic fairtrade ingredients" mě vyprovokoval k bližšímu pohledu na složení všech tří přípravků. Čekala jsem tedy něco přírodního, alespoň u peelingu. A co jsem v seznamu ingrediencí vyčetla? To si povíme za chvíli. Ještě musím uvést, že položky ve složení jsou vždy řazeny podle kvantity, tedy čeho je v přípravku nejvíce, to je na prvním místě a čeho nejméně, to je na konci. První složka může tvořit až 50% přípravku a poslední asi tak 1 %.


Hydratační tělový šampón mandarinka

Tělový šampón nebo sprchový gel, nevidím v tom moc velký rozdíl. Tento voní opravdu pěkně, po mandarinkách. Nepění nijak zvlášť, ale myje normálně dobře. Hydrataci pokožky jsem nějak nepostřehla. Takže po pár vyzkoušeních se mi jevil jako docela fajn. Při pohledu na složení mě nepřekvapil sodium laureth sulfate, což je nejběžnější mycí složka v nepřírodních kosmetických přípravcích. Ale nevím, co si mám myslet o akrylátech na třetím místě. S tímto jsem se ve složení snad ještě nesetkala. Slyšela jsem o akrylátových vanách i akrylátových nehtech, ale ve sprchovém gelu bych něco takového nečekala.


Tužidlo pro vlnitý účes

Na tento přípravek jsem byla moc zvědavá, protože vlnité vlasy mám a ráda jejich vlnitost ještě podpořím. Sprej se může použít na suché i mokré vlasy. Poprvé jsem ho zkoušela na suché vlasy, ale efekt nebyl nijak výrazný. Pak jsem ho nastříkala na vlasy mokré o to už bylo mnohem lepší. Po uschnutí jsou vlasy mírně natužené a pěkně zvlněné. Připomíná mi to dovolenou u moře, když mi mořská voda uschne ve vlasech. Přípravek tedy hodnotím pozitivně, i když jsou ve složení silikony. Jen jedna věc mi vadí - při použití smrdí jako močůvka. Je to dost nepříjemné. Na vlasech ale pak už naštěstí není cítit nic.

Vyhlazující pleťový peeling

Peelingy používám ráda, protože mají na pleť opravdu dobrý vliv. Tento je jemný, pleť neškrábe a příjemně voní. Nemohla bych mu nic vytknout. Ale proč, když má na obalu napsáno "organic", má ve složení na druhém místě polyethylen? Jedná se o plast, ze kterého se vyrábějí třeba tenké sáčky. Takový sáček se v přírodě rozkládá prý stovky let. Proč něco takového musí být v pleťovém peelingu?

Takže už určitě chápete, proč mám z kosmetiky Freeman rozporuplné pocity. Obecně si nedělám iluze o složení kosmetických přípravků, které nejsou přímo přírodní, ale tady mě některé položky opravdu zarazily. A to jsem se dívala jen na začátek seznamu, nestudovala jsem složení celé, možná jsem mohla být překvapená ještě víc.

Máte zkušenosti s kosmetikou Freeman? Zajímáte se o složení výrobků?


5 komentářů:

  1. Polyethylen budou na 99% kuličky v peelingu, pokud jsou to kuličky oblé jsou umělé, dost často se to dělá, u přírodní kosmetiky to taky moc nechápu :/

    OdpovědětVymazat
  2. Bože bože... To složení je fakt neskutečné.

    OdpovědětVymazat
  3. Ten časopis vypadá strašně lákavě... :) A abych pravdu řekla, od té doby, co čtu složení, jsem si spoustu věcí prostě nekoupila právě kvůli němu. :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo časopis je skvělý. Máš pravdu, po pohledu na složení fakt někdy člověka přejde chuť si věc koupit, i když třeba obal hlásá jen to nej.

      Vymazat
  4. Ten plaast v peelngu taky moc nechápu. Já zkušenosti s touto kosmetikou nemám, ale chtěla bych zkusti masku, včera zrovna měli v Tetě v akci nějakou meruňkovou s něčím...bohužel teď mám masek doma až nad hlavu, tak musím napřed něco spotřebovat:-) Ale z těch věcí co si o nich psala, mě neláká tedy ani jedna...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...