neděle 12. dubna 2015

Knížky k pobavení

Poslední dobou čtení moc nedávám, bohužel. Ale občas se ke mě nějaká ta knížka dostane a to pak využívám každou možnou chvilku, abych přelouskala alespoň pár stránek.

Dnes vám představím tři knížky, které spadají to skupiny lehké četby k obveselení. U jedné se nejen obveseluju, ale přímo vybuchuju smíchy.  A tím se dostávám k prvnímu titulu - Deníček moderního fotra.




Moderní přístupy k výchově hlásají, že dítě je partnerem, se kterým se dá vést rovnocený dialog, na všem se domluvit už od narození a rodičovství by tak mělo být procházkou růžovým sadem. To je  pěkné. Ale pak máte doma kousek, který vám na vaše partnerství kašle. Jediné co chce, je od pěti hodin ráno dělat z bytu kůlničku na dříví a venku se vrhnout pod první auto. Rodič takového dítěte potřebuje jediné - knížku Deníček moderního fotra, která je plná nevyspání, řevu a takové té pravé rodičovské reality. Tato kniha vám dá pocit, že může být i hůř. Že vy jste na tom vlastně docela dobře.

Autorem knihy je Dominik Landsman, otec, který poznal, co obnáší mateřská dovolená. V knize popisuje všední i nevšední zážitky se svým divokým synem Čeňkem a zaměstnanou ženou Natašou. Kniha je vyústěním velmi úspěšného autorova blogu. Blog mám přečtený. Čekala jsem, že v knížce najdu další, pro mě nové příhody zoufalého otce. Ale není tomu tak. Kniha je shrnutím prvního Čeňkova roku a texty se, až na drobné detaily, s blogem shodují. Takže je tady otázka - proč si kupovat knížku, když si vše můžete přečíst zdarma na blogu? Pro mě je to malé zklamání. Ale na tom, že se u knížky výborně bavím a druhou takovou, u které se zasměju, ať už začnu číst jakoukoli náhodnou kapitolu, neznám. Koupě knihy ale nelituju, protože jsem ráda, že jsem takto mohla podpořit autora, jehož styl psaní prostě miluju. Jde vidět, že se rádi zasmějí i ostatní, protože knížka získala titul Kniha roku 2014. A já myslím, že oprávněně. Co je lepšího, než se pořádně zasmát, zlepšit si den, prodloužit si život, vidět ty své rodičovské problémky v lepším světle? A to je to, oč tu běží.

Rok vydání: 2014
 
Náhodná ukázka z knihy Deníček moderního fotra.
Nevím, jestli Deníček moderního fotra stejně poboví i bezdětné. Ale troufám si říct, že ano. Jeden můj bezdětný kamarád, který knihu i blog zná, mi doporučil další knížku na podobné téma, a tím se dostávám k dalšímu titulu - Prevítem snadno a rychle.

Ukázka z knihy Prevítem snadno a rychle
Miminka nejsou vůbec roztomilá, nevinná a bezbranná stvoření. Britský autor Simon Brett, otec tří dětí, to musí vědět. Odhaluje myšlenkové pochody malého záškodníka od jeho prvního dne na tomto světě. Teoreticky dává dětěm návod (ještě, že neumějí číst), jak řvát co nejsilněji, jak se dostat z ohrádky, jak zneškodnit kočku nebo v rodiči vzbudit pocit viny. Kniha se stala bestsellerem v mnoha zemích a celou sérii doplňují tituly Prevítovy první krůčky nebo Další prevít? Jen to ne!

Můj názor? Téma knihy je určitě originální, ale z pohledu zábavnosti se krčí ve stínu Deníčku moderního fotra. Prostě mě nedokáže rozesmát. Mírně pobavit ano, ale neovladatelný hlasitý smích ze mě nedostane. U zahraničních knížek záleži na překladu a tento mi prostě tak úplně nesedí.

Rok vydání: 2006

Ukázka z knihy Ukradli mi kabelku



A abych dokázala, že znám i jiné knížky, než o dětech nebo pro děti, je tady sbírka fejetonů Ukradli mi kabelku. Autorku Denisu Proškovou můžete znát z časopisu OnaDnes nebo Žena a život, pro které píše. V předchozích letech vydala také tři knihy. Kniha Ukradli mi kabelku vám dokáže, že nejste sami, kterým se stávají nepříjemnosti, ztrácejí věci nebo se vždy povede vybrat tu nejdelší frontu u pokladny. Denisa popisuje zážitky běžného dne s lehkostí sobě vlastní. Častokrát vás donutí přikývnout a pomyslet si: "No jo, to znám."

Kniha se mi docela líbila. Autorka používá místní názvy a jména, což mám ráda. Rozesmála mě tato kniha? Ne. Je mírně pobavila. Někdy jsem měla pocit, že se mě rozesmát snaží ze všech sil, ale nepovedlo se.

Rok vydání: 2014

Znáte některou z těchto knížek? Jak se vám líbí? Co zábavného čtete vy?

3 komentáře:

  1. Obcas ctu prispevky Moderniho fotra na fb.Nekdy me napadne.ze uz to snad nechava delat to dite schvalne.aby mel co vyfotit a o cem psat. Ja ma ted oblibenou Ivanku Devatou a Halinu Pavlovskou a jejich kratke pribehy ze zivota. Asi neco jako je ta tva posledni knizka.
    Previtem snadno a rychle jsem myslela. ze je knizka pro deti :-D ale asi si to pletu s Denikem maleho poseroutky.
    Preji hodne casu na cteni ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No určitě to má přikrášlené a zveličené, to je jasné:-)) Ale je to sranda, nasměju se a to je hlavní!

      Vymazat
  2. Deníček moderního fotra mám taky a vůbec mi nevadí, že je stejný jako internetový blog. Když čtu ráda blog, líbí se mi, tak myslím, že dát těch 200 korun za knihu, abych autora podpořila je maličkost. Navíc knihu si můžu dát do knihovny :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...