sobota 31. ledna 2015

Jak si zorganizovat čas a vše stihnout

Je tolik možností, jak trávit čas, do toho práce, povinnosti. Ale den má pořád jen dvacet čtyři hodin. Logicky tak vše stihnout nejde. Jak to udělat, abychom zvládli co nejvíce?

Pokud jste na tom podobně jako já, chcete dělat tisíc milinón věcí a potřebovali byste, aby měl den padesát hodin, možnost je jediná - stanovit si priority, plánovat a psát seznamy úkolů.


1. Denní plány (určení priorit)

Na začátku každého dne si promyslím, co bych chtěla zvládnout. Určím si, co musím bezpodmínečně udělat a s tím začnu co nejdříve, abych to opravdu stihla. K tomu se snažím zakomponovat další činnosti, v pořadí podle důležitosti. Většinou zvládám urgentní věci, s tím problém nemívám, ale potíž je s úkoly, které nemají přesný termín a velkou prioritu, ale udělat by se měly. Tyto věci pořád odsouvám a kumulujou se mi. A tím přecházím k dalšímu bodu.


2. Seznamy úkolů

To, co nestíhám udělat hned, dávám na seznam úkolů. Někdy mi stačí jen mít takový seznam jen v hlavě, ale když mě úkoly začnou budit ze spánku, dám se do sepisování. Nedám vše do jednoho seznamu, ale seznamů mám víc, podle toho, k čemu a k jakému časovému úseku se úkoly vztahují. Prostě nenapíšu si do jednoho seznamu - koupit rohlíky, umýt okna a napsat knihu. Mám třeba seznam úkolů na týden, seznam nápadů na články pro blog nebo seznam věcí, které je potřeba koupit. Je pak moc příjemné si jednotlivé body odškrtávat jako splněné.
Na poznámky je ideální mít nějaký pěkný sešit. Tyhle jsem našla na Butlers.cz.




Nejraději píšu klasicky na papír, ale občas použiju i aplikaci v mém mobilu.


























3. Zápisky do kalendáře

Schůzky, návštěvy doktorů, kroužky, manželovy služebky, dovolené a další záležitosti píšu do velkého rodinného kalendáře, díky kterému mám přehled o celém měsíci.

4. Neztrácet čas

Asi to znáte taky. Jdete se mrknout na Facebook, jen na pět minut a jsou z toho dvě hodiny. Tomu se opravdu snažím vyhnout. Prostě raději podobné stránky vůbec nezapínám, když na mě tlačí čas. Nebo pravidelné sledování televize, videí na youtube a podobně. To jsou taky spolehliví zabijáci času.

5. Dokončené je lepší než dokonalé

Geniální zásada, která mi pomáhá třeba v rychlejším vyřizování emailů. Občas je snaha o dokonalost na místě, ale takových případů je málo.


Nejnepříjemnější úkol, který teď přede mnou stojí, je uzávěrka účetnictví a daně pro můj eshop. Tohle mě ukrutně nebaví a musím se vyloženě nutit, abych se do toho pustila. Ale jiná cesta není, než to mít do konce března hotové.

Taky někdy zápasíte s časem? Co vám pomáhá plnění úkolů lépe zorganizovat a na nic nezapomenout?


15 komentářů:

  1. Ja pisu klasicky na papir. Potom to u me vypada jakopo vybuchu. Ale aspon nic nezapomenu;)

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi dobre to poznám, väčšinou som to počas vysokej zvládala bez papiera, hlava si to ešte pamätala, ale popri práci sa mi stáva, že zabúdam na nejaké veci, takže momentálne využívam na pracovné veci zápisník, na blog používam zvyčajne notes v mobile, niektoré veci si značím do kalendára no a diár to je záruka všetkého, kedysi mi boli tieto veci nanič, ale dnes sa už bez toho nezaobídem. Alebo využívam program Notes, ktorý je súčasťou balíka Office, ten som si osvojila až v práci. Dokonca aj nákupný zoznam si píšem do mobilu, pretože ked vojdem do obchodu v momente zabudnem, čo som chcela. A ked už mám pocit, že mi praskne hava z toho množstva tak musím triediť v hlave.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš tedy podobně jako já. A s tím obchodem - přesně! Když vejdu dovnitř, najednou nevím vůbec nic!:-)

      Vymazat
  3. Teď si nově právě na každý týden napíšu pár úkolů, které chci splnit, i takové věci jako - zacvičit si Zumbu, cvičit na klavír a tak.. Myslím, že to hodně pomáhá, a pak nejsem až takový lenoch :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si plánuju třeba i mytí vlasů:-) Máš pravdu, pak to jde všechno líp. Mozek se nemusí zatěžovat pamatováním si a má víc energie na plnění úkolů.

      Vymazat
  4. Ha, e-shop? Kde? Jak? S čím? :) Jinak článek přesně vystihuje problém dnešní doby, nestíhání a odkládání. Já osobně nejvíc bojuju právě se závislostí na počítači (sociální sítě, youtube, blogy, seriály), kvůli níž pak zanedbávám spoustu užitečnějších koníčků, jako hru na klavír nebo četbu. Předpokládám, že s dětma dostává nestíhání ještě další rozměr :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, dnešní doba nabízí tolik možností, ale času nepřibylo:-) Ano, s dětmi to dostalo takový rozměr, že jsem si fakt uvědomila, že televize a všechna tato pasivní zábava mi jen bere drahocený čas volna. Takže u těchto věcí trávím čas fakt jen minimálně a věnuju ho tomu, co mě skutečně baví, třeba jako je psaní blogu:-) No a ten eshop, už jsem ho tady asi párkrát zmiňovala, věci pro miminka www.proslunicka.cz.

      Vymazat
  5. Pěkný článek ;)

    Nejvíce mi pomáhá psát si seznamy, ze kterých odškrtávám.. jen tak vím, co mám ještě udělat a když to mám napsané, tak na to nemůžu zapomenout.. ;)

    Sororessa
    A.

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Evi,

    tohle jsem se naučila dělat a je to to jediné, co mi funguje. Jen teda musím zůstat pořád produktivní, nervují mě neodškrtané položky na seznamu :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Evi, tos mi kápla do noty, zrovna tady zírám na svůj dnešní seznam. Jsem totiž královnou seznamů :-) a píšu si každou pitominu, kterou ten den musím udělat - podle vzoru co je psáno, to je dáno. Aneb co si nenapíšu, to neudělám. Třeba na tom dnešním mám - umýt pozvracené vlasy, vyndat myčku, dosypat do ní sůl (ať to už na mě přestane blikat kruciš), vyluxovat schody, vypucovat umyvadla, zavolat na zubní, povléct kojící polštář (byl vypranej protože ho Stelinka prozvracela durch - stejně jako dnes ráno ty moje vlasy :-), dojít s tříděným, vyžehlit, napsat článek. Ufff. nějak jsem se asi na dnešek trošku přecenila, tyhle pondělní seznamy bývají po proflákaném víkendu obzvlášť výživné :-)

    Nákupní seznamy píšu taky, ale vždycky, vždycky je zapomenu doma, občas v taky v autě :-)

    Děti mě odnaučily flákání, takže málokdy jen tak posedávám. Když už koukám na seriály, což je moje vášeň a taky bohužel vzácnost v poslední době, tak u toho žehlím, háčkuju nebo odepisuju na maily. Jo a kojím, to nejvíc :-)

    kdyzmamchut

    OdpovědětVymazat
  8. Na mě fungují seznamy, hrozně mě baví si to pak odškrtávat :)) Nutné úkoly na každý den si zapisuji do diáře. Píšu si i nákupní seznamy (většinou jsem totiž dorazila domů s půlkou věcí), ale i takové ty běžné činnosti jako uklidit, vyprat, umýt si vlasy :D
    A vidím, že v tom sepisování nejsem sama, to mě těší :) Evi

    OdpovědětVymazat
  9. Kdysi dávno, když jsem občas nakupovala běžný nákup i s manželem, jsem si dala tu práci, že jsme napsala nakupovací seznamy dva, aby jsme se mohli po vstupu do obchoďáku rozdělit a každý nakoupil jinou část seznamu = úspora času. Dopadlo to tak, že jeho část zůstala zapomenutá doma a já ho psala zbytečně:))
    Jinak místo do diáře píšu úkoly i nákupní seznamy do mobilu a ten velký plánovací kalendář máme taky.

    OdpovědětVymazat
  10. at dělám, co dělám, tak vždy nestínám

    OdpovědětVymazat
  11. Ja jsem zavysla na kalendari od google.ktery mame s manzelem sdileny a oba vidime.co kdy si ten druhy naplanuje.takze napr. rovnou v ordinaci u doktorky vim.na kdy me nema objednavat.
    Jinak ruzne zapisnicky jsou ma velka laska uz od detstvi.a s detmi dobre planovani plati dvojnasob.

    OdpovědětVymazat
  12. Já si musím začít dělat alespoň ty denní plány, jelikož mi přijde, že svým časem dost mrhám a to právě na Facebooku a na Youtubu :-(

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...