pondělí 30. září 2013

Jak probíhalo ultrazvukové vyšetření prsu

Tentokrát si dáme trochu zdravotnické osvěty. Dnes jsem byla nezvykle uvědomělá a šla jsem na preventivní ultrazvuk prsu. Nebudu vás napínat, moje prsa se těší velmi dobrému zdraví.

O ultrazvuku jsem přemýšlela už asi rok a to z několika důvodů. Prvním z nich je rodinná anamnéza z babiččiny strany. Dalším je můj zvyšující se věk, i když je mi jen něco přes třicet. Taky statistiky mluví jasně - a to je už třetí důvod. Rakovina prsu je nejčastějším typem rakoviny u žen a v ČR ji onemocní každá osmá žena. Samozřejmě se to týká žen starších, než jsem já, ale ani mým ročníkům se nemoc nevyhýbá. Posledním důvodem byla zodpovědnost vůči mým dětem - pokud můžu udělat něco, abych si udržela zdraví, tak to udělám. A taky mě občas pobolívalo jedno prso a měla jsem z toho divný pocit (jak jsem zjistila, je to způsobeno jen změnami hormonů během cyklu).




Nejspíš asi znáte mamografické vyšetření prsu. To se provádí až v pozdějším věku - od 45 let a dvakrát ročně jej hradí pojišťovna. Pro mladší ženy je ultrazvuk. Viděla jsem někde obrázek, jak takový mamograf probíhá. To se položí prso na takový přístroj a zrengenuje se. Při mé dívčí velikosti tam nebudu mít jednou co položit. To by mě zajímalo, jak vyšetřují takové případy. No, ale zpět k tomu ultrazvuku. Na vyšetření jsem byla v centru G-medica v Brně. Termín vyšetření se určuje podle menstruačního cyklu, takže pokud se chcete objednat, musíte v tom mít přehled. Na svůj termín jsem nečekala dlouho, ale objednací doba může být i dva měsíce. Vyšetření proběhlo rychle a příjemně. Mladý fešný doktor mě vyzval, abych si odložila do půli těla a položila se na záda na lehátko s rukama za hlavou. Pak mi chvíli ultrazvukovou sondou (nebo jak se to jmenuje) lehce přejížděl přes prsa kousek po kousku a oba dva jsme sledovali monitor. Vybavila jsem si mé těhotenské ultrazvuky a doufala, že nenajdem nic, co by připomínalo malé embryo. A nebylo tam vůbec nic. Skvělá zpráva. Docela se mi ulevilo. Byla jsem poučena, že na preventivní vyšetření můžu chodit každý rok a doma provádět samovyštření - nejlépe v leže. Abych nezapoměla, ultrazvuk pojišťovna nehradí, platila jsem 400 Kč.

Pokud nevíte, jak samovyšetření prsu provádět, podívejte se na zahraniční spot, ve kterém samovyšetření předvádějí muži. Prý aby přiměli ženy na video se podívat.



A tady je česká kampaň, kde postup uvidíte přimo na ženských prsou.



Co vy a prevence? Chodíte na nějaké pravidelné prohlídky?


12 komentářů:

  1. To je super, že šíriš osvetu prostredníctvom blogu. Ženy by mali dbať na prevenciu a neodkladať ju zbytočne so slovami "mne sa to stať nemôže". Rakovinu ma v rodine snáď každý a môže sa to stať ktorejkoľvek z nás. Ja tiež chodím na ultrazvuk, hoci mám ešte štatisticky čas.

    Peacock & Pineapples

    OdpovědětVymazat
  2. Neznám další blogerku, která by psala o takových tématech. Jsi skvělá:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Docela mě překvapilo, že je to vyšetření tak levné, aspoň se nemá nikdo proč vymlouvat :)

    OdpovědětVymazat
  4. No tak to som rada, že u nás na SVK je toto vyšetrenie každé 2 roky hradené poisťovňou, stačí odporúčanie od gynekológa.
    Nikavero

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že takových co tam nebudou mít moc co položit nás bude víc:)

    OdpovědětVymazat
  6. Chodim pravidelne na gyndu (stery z cipku apod.). Nase generace to snad bere uz jako samozrejmost. Moje teta me ale kdysi sokovala.kdyz mi rekla.ze tam nebyla 15 let. Taky si stoupam do fronty tech.co netusi.co na mamografu budou jednou delat.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc Ti děkuji za tento článek, opravdu moc za něj děkuju. Nedávno bylo na ČT1 ve 168 hodinách reportáž o rakovině prsu a já se lekla. Můj gynekolog je blb (hledám nového) a prs mi nikdy nevyšetřil, takže se chci trošku ujistit o svém zdraví a chystám se na nějakou profiprohlídku. Myslela jsem si, že bych zašla na Žluťák na mamograf, ale asi jsem na to ještě mladá (je mi 25), tak jsem ráda za informaci o ultrazvuku a o tomto centru! Určitě si zjistím víc a zajdu si tam. Ještě jednou děkuju :* Klárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, jsem ráda, že ti článek poradil. Ať ti vyšetření dopadne dobře!

      Vymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...