Jednou z věcí, které mám na podzimu ráda, je dýně hokaido a polévka z ní. Příprava snad nemůže být jednodušší, jen to krájení dá trochu zabrat.
Při nákupu dýně si pokud možno vyberte kousek bez povrchových vad, protože slupka se neloupe. Chuť polévky se nejvíc blíží asi k polévce hrachové. Je hustá, krémová, takže si ji můžete dát i k večeři.
Ingredience:
1 ks dýně hokaido
1 ks menší cibule
1 lžíce čerstvé/mražené petrželové nati
sůl
Postup:
Dýni důkladně omyjeme, rozkrojíme na polovinu, vydlabeme zrníčka a pokrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na drobno. V hrnci na oleji krátce osmahneme cibuli společně s dýni, zalejeme vodou a vaříme, dokud dýně nezměkne. Ponorným mixérem rozmixujeme do hladka, osolíme a přidáme petržel.
Receptů na polévků z dýně existuje plno. Úplně základní recept je rozmixovaná uvařená osolená dýně. Můžete pak přidávat i bujón, dýňový olej, smetanu nebo kari. Fantazii se meze nekladou.
Znáte tuto polévku? Jak vám chutná?
Já díni nemusím tak by mi to asi nechutnalo ale vypadá to hezky)
OdpovědětVymazatznám, ale ještě jsem ji neměla:)
OdpovědětVymazatale určitě brzy vyzkouším:)
Mám moc ráda. Moje mamka ji nikdy nevařila, ale tchýně ráda dělá nové a zdravé věci, takže u ní jsem ochutnala. Každý si pak ještě do talíře mohl nasypat nějaký semínka a bylo to s tím výborný, teď už si dýňovou bez semínek nedokážu představit =)
OdpovědětVymazattuto polevku delame moc radi. nekdy pridavame zel. bujon a pak na taliri si kazdy dle chuti prida kari a zakysanou smetanu.mnamka :-) kupujeme i maslovou dyni.ta je takova bezova.
OdpovědětVymazatTaké zbožňujeme dýňovou polévku, zjemňujeme si ji smetanou ....... mňááááám :o)
OdpovědětVymazatEvi, díky za inspiraci, dnes jsem si ji udělala taky. Toto jídlo je z té kategorie - ááá podzim je tu! Pá.
OdpovědětVymazatMonika Rožnov
Mám moc ráda tento typ polévek, hned se podívám jestli někde nemají dýni za rozumnou cenu :)
OdpovědětVymazatV Albertu ji mají asi za 29 Kč a v Penny teď prý za 21 Kč.
Vymazat