úterý 16. července 2013

Kniha Padesát odstínů temnoty + ukázka

Tak jsem to konečně dorazila. Přes šest set stran. A to nepatřím k velkým čtenářům. Pokračování prvního dílu Padesát odstínů šedi. Světový bestseller. Už jste taky četly?

První informace, která se ke mě o Padesáti odstínech dostala, byla ta, že to čtou všichni a že je to o sexu. Když jsem se pak dozvěděla, že se jedná o sadomaso praktiky, trochu mě to odrazovalo. Vrchol SM v mém podání je použití pálivého peprmintového balzámu na rty (a tím myslím opravdu jen na rty). Ale nakonec jsem se do čtení pustila. A o čem to vlastně je? To vám, milé čtenářky, prozradit nemůžu, ale aspoň nastíním.


Protože Padesát odstínů temnoty je druhým dílem, který plynule navazuje na první, začnu tedy od začátku. Celý příběh začíná náhodným seznámením mladé a nezkušené studentky Anastasie Steelové s bohatým, charismatickým a neskutečně krásným podnikatelem Christianem Greyem. Děj popisuje sama Anastasia, nahlíží do svého podvědomí a v myšlenkách mluví se svou vnitřní bohyní. Christian Anastasii velmi přitahuje, ale zároveň z něj má obavy. Jejich vznikající vztah je plný vzrušení a ukazuje se, že je jiný, než jaký bychom čekali.

Setkala jsem se s názory, že první polovina knížky je nezajímavá a musí se jí prokousat do druhé lepší půlky. Mě se líbila právě ta první půlka, kde dochází k prním setkáním dvou hrdinů, kteří se vzájemně seznamují a je mezi nimi velmi silné erotické napětí. Postupně na řadu přicházejí detailně popsané erotické scény, ale nejedná se o žádné porno. Dvacátá takováto scéna mě už vzrušovala asi jako recept na bábovku. Spíš jsem si pokládala otázku "Proč je Christian takový? Bude jejich vztah pokračovat? Dokáží překonat rozdíly mezi nimi?" Závěr knížky už mě přestával bavit. Ale na konci došlo ke zvratu, který mě donutil vypůjčit si i druhý díl a číst dál.

Náhodná ukázka z Padesát odstínů temnoty
Kniha Padesát odstínů temnoty ukazuje, jak se vztah Any a Christiana prohlubuje, Christian se mění a postupně se odhalují důvody jeho chování. Aby celý děj nebyl jen o sexu a vztahu těch dvou, autorka přidala krimi zápletku, díky níž jsem se jeden večer sama doma opravdu bála. Erotické scény mě už skutečně moc nebraly. Spíš mě zajímalo, jestli vznikající idylka může přetrvat a kam to všechno povede. Na konci knihy jsem čekala opět nějaký zvrat v jejich vztahu, který by byl důvodem pro přečtení třetí části. Ale nic takového se nekonalo. Autorka sice nakousla, co se bude dít v dalším díle, ale mě to moc nazaujalo, takže nevím, jestli se do Padesáti odstínů svobody pustím. Asi spíš jen zkusím z někoho vymámit, o čem to bylo.

Obě knihy se čtou svižně, neobsahuje žádné nudné zdlouhavé scény, prostě to pěkně odsýpá. Na první pohled by se ani nezdálo, že se celý děj odehrává během pár měsíců. Některé skutečnosti v knize jsou dost přitažené za vlasy, třeba Anastasiina schopnost vyvrcholení v podstatě na povel nebo Christianovo podnikatelské impérium, které stihl vybudovat ve svých dvaceti sedmi letech. Kdybych to měla napsat tak nějak vzletně, tak Padesát odstínů je o snaze a odhodlání překonávat vzájemné odlišnosti, díky silné touze a pocitu, že k sobě dva patří.

Znáte tuto trilogii? Četly jste? Co na to říkáte?


11 komentářů:

  1. Nečetla jsem a ani nechci. Část světa to má za bestseller, část to nezajímá a část to považuje za slátaninu. Důvody jsou prostě slohové. A po přečtení pár úryvků, třeba i těchto, se přikláním právě k té negativní skupině. Nevím, jestli se mám dřív smát nebo brečet. Ale to je můj názor. Tvoje recenze je naštěstí super, i když jsi zřejmě na protipólu. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak bestseller to je, protože je to mezi nejprodávanějšíma knihama, o tom se nedá spekulovat. Ke slohové stránce jsem se vyjadřovat nechtěla, nejsem žádný odborník, ale prostě k pořádné literatuře se to přirovnat nedá. Třeba opakující se "ježkovy oči" v prvním díle mě doslova iritovaly. Právě proto jsem tady vložila i tu ukázku. Aby si každý mohl udělat představu o stylu psaní. Musím ale uznat, že autorka umí vtáhnout do děje, jinak by tolik ženských nečetlo knížky o šestseti stranách.

      Vymazat
  2. Taky čtu, ale zatím první díl, proto ani nezkoumám celý článek abych se o něco nepřipravila už teď:) skvělá kniha, chytla mě hned od začátku:)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den Evi,

    už jsem o této trilogii také přemýšlela, že si přečtu, ale odrazuje mě právě těch 600 stran. Nejsem zase takový čtenář, a tak se bojím, abych to nerozečetla a neměla to na 10 let :o)))))) ....... ale třeba za dlouhých zimních večerů :o) ........ no, uvidíme........každopádně jste mě nalákala.

    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Zatím jsem nečetla,,ale asi si ji vypujcim, uvidíme, jestli mne to chytne..

    OdpovědětVymazat
  5. Ja uz jsem cetla vsechny 3 dily a nejlepsi pro me byl druhy dil, protoze
    Christian si uvedomil,ze ji miluje, tak se opravdu snazi,aby ji neztratil.
    Pro me ty eroticke sceny uz ve druhemt dile lezly krkem,protoze
    se mi zdalo, ze je to vsechno stejne a to nemluvim o tretim dile
    tn uz jsem rovnou preskakovala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na erotické scény mám úplně stejný názor. Je jich tam až moc.

      Vymazat
  6. Čítala som obe :) Jednotka bola taká... no, nebola zlá, ale nebolo to ani to najlepšie, ale dvojka bola super :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem ještě nečetla, ale moc bych chtěla.

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem četla oba díly, a byly super :-) asi to není četba pro každého, člověk na to prostě musí mít náladu (a asi trošku i náturu) :-))) Upřímně mě taky trošku mrzí, že ten sloh není na vyšší úrovni... určitě by to bylo lepší...na druhou stranu já už mám třeba objednaný třetí díl - http://www.sevt.cz/produkt/fifty-shades-freed-padesat-odstinu-svobody-l1569805/ - a moc se na něj těším :-)))) kámoška, se kterou to čteme spolu, si to stáhla na ulozto.cz ale upřímně, já si radši počkám na vytištěnou knihu, ty hrubky mě moc nerajcují

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si dívala, že už se dá třetí díl předobjednat. Musím přiznat, že se mi po Aně a Christianovi trochu stýská, přece jen jsem si k nim po nějakých 1 300 stranách a mnoha večerech vztah vytvořila:-)

      Vymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...