pátek 17. února 2017

Kolik chyb najdete aneb malý gramatický testík

Musím vám přiblížit mou novou posedlost. Zbláznila jsem se do gramatiky, pravidel pravopisu a české mluvnice. Pojďte si zkusit otestovat, jak jste na tom s pravidly vy.



Ptáte se, co blbnu s gramatikou? Vždyť internet snese všechno. Ano, není to tak dávno, kdy jsem to brala stejně. Písmenko sem, písmenko tam, celý můj blog je prošpikován chybami, které už nemám šanci zpětně opravit.

Situace se však změnila. Od té doby, co mi za texty platí (ne zde na blogu, ale textuchtiví klienti), si dávám velký pozor, abych nešlápla vedle. Každý den se brodím poučkami, narážím na nová pravidla, učím se a objevuju. Zjišťuju, že to, o čem jsem byla skálopevně přesvědčená, neplatí.

Teď je čas na omluvu: Omlouvám se a mrzí mě, že jsem si články na mém blogu pořádně nekontrolovala a vypustila do světa internetu nejeden paskvil. Fňuk.

Chyby budu dělat stále, ale už teď vím, že jsem se v mnohém zlepšila, vím, kde mám slabá místa, co musím ještě nastudovat a co budu muset pořádně nadřít. Třeba čárky.

Mám pro vás malý testík. Schválně, kolik chyb v následujících větách najdete.


(1) Video má již 50 000 zhlédnutí.

(2) Peníze, nebo život!

(3) V kině jsem byla s oběma kamarádkami.

(4) Koláče upečené doma jsou o mnoho lepší než koláče koupené v obchodě.

(5) Dobrý den, Evo, jak se máte?

(6) Bylo to naše první pořádné terénní auto.

(7) Kdo s koho.

(8) Ráda bych věděla, zdali zítra přijdete.

(9) Klára je mladá 17letá slečna.

(10) Chci partnerku, a ne služku.

Tak co? Máte? Kolik chyb jste našli? Dvě nebo tři? To je celkem dobrý výsledek. Jednu? Skvělé! Ale vyhrává ten, kdo nenašel chybu žádnou. Všechny věty jsou správně. Neměla jsem v úmyslu vás napálit (No možná jen trošinku.). Hlavně jsem nechtěla psát něco, co bude obsahovat chyby. Už žádnou chybu navíc.

Pojďme se podívat blíže, proč jsou věty správně tak, jak jsou.

(1)  Pokud jste váhali nad začátkem slova "zhlédnutí", nejste sami. Film, video nebo divadelní představení můžete jedině zhlédnout. Ale z rozhledny nebo okna dolů zase jen shlédnout. Ve vaší oblíbené blogerce se můžete zhlédnout.

(2)  Nezdá se vám čárka? Zde je správně. Jde o vylučovací poměr a ten čárku přímo vyžaduje.

(3)  Více by se vám líbilo "oběmi kamarádkami" "nebo oběma kamarádkama"? Nee, správně je to přesně takto.

(4)  Máte chuť nacpat tam někde čárku? V tomto případě ne. Jde o přívlastek těsný. Čárkou oddělujeme přívlastek volný, který poznáme tak, že po vyjmutí z věty nedojde ke změně smyslu věty.

(5)  Eva bude oddělena čárkami, protože jde o oslovení.

(6)  Opět máte pocit, že tam někde chybí čárka? Máme tady přívlastek postupně rozvíjející a ten se s čárkami nesnese. Jak ho poznat? Zkuste si mezi slova vložit spojku a. Pokud věta dává smysl, i když zní podivně, jde o přívlastek nekolikanásobný a čárky mezi přídavná jména patří (Například: Je to nesmírně rychlý, vysoký a svalnatý sprinter.). Pokud smysl nedává, máte co do činění s přívlastkem postupně rozvíjejícím, a na čárky zapomeňte.

(7)  Mysleli jste, že správně by mělo být Kdo z koho? Zde se pojí předložka se 4. pádem - koho, co. Ve smyslu - kdo porazí koho.

(8)  Svádí vás psát slovo "zdali" se spojovníkem? Pozor! Spojovník můžeme použít jen u slov, která se dají ohýbat - např. bude-li, chcete-li. Zdali i neboli se píše bez "-".

(9)  Možná se vám zdá zápis "17letá" divný, ale 17ti letá nebo 17 letá je ještě divnější a navíc chybný. Další vysvětlení najdete například zde

(10)  Pamatujete si ze školy, že čárka se před a nepíše? Nepíše se v případě poměru slučovacího nebo způsobového. Setkáme-li se s poměrem vylučovacím, jako v tomto případě, nebo poměrem důsledkovým, stupňovacím, odporovacím nebo vysvětlovacím, čárku píšeme.

Uff. Kdo dočetl až sem, smekám. Je to nuda, přiznávám, ale taky určitě nechcete roznášet chyby po celém internetu. A dnes přece píše každý. Články na svůj blog nebo jen posty na Facebooku.

Abyste si nemysleli, že jsem si vše vycucala z prstu, pročtěte si knížky, ze kterých jsem tyhle špeky čerpala.

  • Základní mluvnice českého jazyka
  • Pište správně česky

Často taky nahlížím do skvělé Internetové jazykové příručky, ve které je vše krásně vysvětleno nebo do jednodušších Pravidel.

Co vy a gramatika? Kolik jste v článku našli chyb? Pořád se učím, takže budu ráda za každé upozornění.


8 komentářů:

  1. Gramatiku upřímně tolik neřeším. Vím naprosto jasně, že v každém článku mám nasekáno chyb jak máku. Řeknu to takhle, pokud se nejedná o vyjmenovaná slova a slova do oka bijící, tak mě to nijak nevzrušuje a je mi to v podstatě jedno jak u mě na blogu, tak u jiných. V tomhle češtinu nemám ráda, přijde mi zbytečně komplikovaná. Já se psaním neživím a tak má pro mě větší váhu hlavně to, když dává věta smysl a ne to jestli mi někde ve větě chybí čárka. Tak to vnímám já :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, nemusíš chyby až tak řešit. Pořád ale myslím, že je dobré si na to dávat pozor, třeba i v pracovních mailech, protože je dost lidí, kteří na pravopisu bazírují, ani to nemusí říct nahlas, ale může ti to třeba zbytečně uškodit.

      Vymazat
  2. Tak ten test mě dostal :) už jsem si říkala, že je to se mnou vážně hodně špatný, když ani ty chyby nevidím :D já se články snažím psát hovorově, protože jinak na to na mě působí moc strojově. Každopádně se i tak samozřejmě snažím dodržovat pravidla českýho pravopisu. Třeba vyjmenovaná slova jsou a budou vždycky základ. Vím třeba, že hodně bojuju se s a z na začátku slova a hodně dělám překlepy. Buď písmenko chybí, nebo naopak přebývá ... na to už pomáhá jedině článek přečíst aspoň 10x.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi dobrá, plno lidí právě v těhle věcech chyby dělá. Já jsem si začala články nebo i důležité emaily projíždět přes Word, protože se mi stává, že i po několikátém pročtení chybu nevidím :-)

      Vymazat
    2. To dělá můj přítel, když píše nějaký důležitý e-mail třeba na vedení firmy :D Nejdřív to dá zkontrolovat mně a pak to ještě pro jistotu hodí do Wordu, jistota je jistota. Jinak já jsem dřív dělala asistentku, kde jsem často psala diktáty (e-maily nebo nějaké reporty, zprávy pro management), takže jsem si musela dávat sakra dobrý pozor, aby to bylo všechno správně :D

      Vymazat
  3. Nuda to vůbec není! Lingvistika obecně mě hodně baví :) Vystudovanou mám sice tu španělskou, ale ani česká mi není cizí. Přiznám se, že pravopisné chyby mě vždycky dost bijí do očí, ale snažím se na to už tolik nesoustředit a neřešit to :)

    Sladká soutěž o tělové suflé Soaphoria

    OdpovědětVymazat
  4. Tak toto sú úplne božské tituly. Verím, že po nich siahne aj mladšia generácia, ktorej český jazyk nie je ľahostajný

    OdpovědětVymazat
  5. Gramatika - aneb můj věčný boj již od ZŠ. Táta to do mne hustil hlava nehlava - prý jsem psala předpony a předložky se slovy dohromady, čárky ve větách jsem prakticky nepoužívala... dneska šílím, když někde na webu zahlédnu gramatickou chybu. :) Nedá mi to a pokud to jde, tak majiteli stránek nechávám vzkaz, aby si to opravil :)
    Děkuji za pěkný test. Více takových, aby si lidé uvědomili, jak je ten náš jazyk krásný a pestrý... a někdy také pěkně lstivý. :))

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...