úterý 17. května 2016

Jak si vydělat blogováním II.

Protože lidé často vyhledávají a čtou článek Jak si vydělat blogováním (to jsou ale hamižníci :-), a protože jsem na toto téma trochu změnila názor a získala nové zkušenosti, rozhodla jsem se napsat druhý díl.

zdroj: článek, ve kterém najdete další možnosti, jak pomocí blogu vydělat

Takže, jaká je odpověď na tu záludnou otázku - dá se blogem opravdu vydělat? Nedá. Pouze blogováním, bez youtube kanálu a tisíců odběratelů, se uživit nejde. Tedy mě se to zatím nepodařilo. Mít blog jako jediný zdroj příjmu je v našich končinách prý prakticky nemožné, jsem četla. Ale taky jsem četla, že je dost lidí, kteří si přijdou díky (více!) blogům na pěkné peníze. Takže obecně bych řekla, že se dá blogováním spíš přivydělat. Někomu se to daří více, někomu méně. Než se dostanu k jednotlivým zdrojům blogo-výdělků, musím zmínit jednu podstatnou věc, která je nezbytná. Váš blog musí mít dostatečný dosah. To znamená kvalitní obsah, zajímavá témata,  která zaujmou čtenáře i vyhledávače, vytvoří nejen návštěvnost, ale hlavně přimějí čtenáře komentovat, sdílet obsah, rozklikávat odkazy nebo rovnou nakoupit. Pokud chcete díky blogu vydělávat, toto je určitě základ. Čím víc čtenářů a návštěv, tím vyšší výdělky. A jaké jsou tedy způsoby blogovydělávání?

***
Právě dokončuji e-book Jak psát blog, který vydělává. Díky e-booku získáte návod na psaní blogu i praktické rady a tipy, jak pomocí blogu získat zajímavý příjem.
Pokud chcete, abych vám dala vědět, až bude e-book hotový, nechte mi na sebe e-mail.




-------------------------------------------------------------------------------------------
  • reklamní banner AdSence
Musím začít s tímto bodem, protože v prvním článku na toto téma jsem si bannery AdSence velmi chválila a byly pro mne nejvýznamnějším zdrojem příjmů z blogování. A to už teď neplatí. Banner funguje tak, že dostáváte peníze za každý klik na něj. Bohužel dnes už lidé trpí tzv. bannerovou slepotou, bannery jsou všude a už se na ně tolik nekliká. Na blogu s vysokou návštěvností bannery význam mají (mám jeden web, který asi 2 tis. za rok vydělá), ale na menším blogu, jako je třeba tento můj, se peníze "sypou" spíš po korunách. Musela bych mít asi umístěno bannerů více a větších, aby byl efekt lepší. Nedávno jsem slyšela, že jeden pán, který má hodně různých webů, vydělá za rok na AdSence 250 tisíc. Takže asi to jde. Každopádně je to taková pasivní forma výdělku, kdy jen čekáte, jestli někdo klikne nebo ne. Mám na blogu banner AdSense stále umístěný, ale to spíš z takových paranoidních důvodů, protože se bojím, aby mi Google blog nesmazal.

  • psaní článků na zakázku
Tato možnost výdělku je podle mě skvělá, jen kdyby těch nabídek bylo více a jen takových, které přesně zapadají do konceptu blogu. Už několikrát se mi podařilo dostat několik hodně set korun za článek, který bych stejně psala i zadarmo. Ale nabídek je málo, takže se o velkém výdělku vůbec mluvit nedá.

  • provizní systém, affiliate programy
V prvním článku jsem affiliate v podstatě odsoudila, ale to proto, že jsem o tom vlastně pořádně nic nevěděla. Člověk se pořád učí, tak snad mi odpustíte. Teď už mám názor opačný. Momentálně jsem zapojena do čtyř affiliate programů (byla jsem jimi oslovena, teď už jen čekám nabídku od svobodných zednářů :-) Pro ty, kteří neví, jak to funguje, krátce popíšu. Na svůj blog umístíte speciální odkaz nebo banner prouktu nebo webu, zapojeného do affiliate programu. Pokud čtenář na odkaz klikne a do několika dnů (např. 30 dnů) udělá objednávku, dostáváte provizi z nákupu. Provize bývá většinou 7 - 10 %, někdy i více. Nejefektivnější je umístit takový odkaz do recenze, ve které daný produkt doporučujete. Nebo fungují i články typu wishlist nebo nákupní tipy. Bannery moc úspěch nemají, však už víte proč, bannerová slepota. Pokud pravidelně sledujete můj blog, víte, že přidávám článků málo a často jsou to články ze života a takových článků, ve kterých by byly affiliate odkazy, je pomálu. (Prostě na vás nevydělávám no :-) Ale i z toho mála se mi podařilo získat docela pěkné provize v řádu několika tisíc. Takže předpokládám, že blogerky, které sypou jeden článek s odkazy za druhým, a jsou takové, si přijdou na docela pěkné peníze. A proč taky ne. Když už o výrobku píši, doporučí ho (doufám, že opravdu upřímně) a někdo si ho na základě jejich doporučení koupí, proč by z toho něco neměly. Líbí se mi, že je to aktivní způsob, jak si vydělat. Čím víc píšete a dokážete přimět ke koupi (peněženky pláčou :-), tím více si vyděláte. Jsou i jiné způsoby, jak díky affiliate vydělat, nemusíte mít blog. Pokud vás to zaujalo a chcete vědět více, napište do komentářů, třeba bych pak udělala samostatný článek. Jestli se chcete rovnou zapojit do nějakého programu, tak zkuste cj.com nebo ehub.cz.

  • produkty zdarma
Často diskutované téma produktů zdarma. Mají blogerky produkty brát nebo ne? Já s tím nemám problém u sebe ani u jiných. Recenze však musí být upřímná, to je nejdůležitější. Řekla bych, že přehnané vychvalování a neobjektivita v článku poznat jde a takovým pak nikdo nevěří. Já nedostávám žádné velké hromady výrobků, ale je jich tolik, že částečně pokryjí moji kosmetickou spotřebu. Můžu si většinou produkt vybrat a jde o přírodní kosmetiku, takže vždy všechno spotřebuju a nestává se mi, že by se mi v koupelně hromadily nedopotřebované lahvičky. Takže mi tyhle věci zdarma ušetřily už pěknou řádku peněz a nemůžu je opomenout.

  • podpora vlastního podnikání
Tuto možnost jsem zmiňovala i v prvním článku. Myslím, že blog je perfektní způsob, jak prezentovat své podnikatelské nebo jiné aktivity. Na blogu můžete informovat o svém eshopu, knize, překladatelských službách nebo výrobě mýdel. Třeba je mezi čtenáři někdo, kdo hledá právě to, co vy nabízíte.


A to je vše, co k tomuto tématu mám. Na další způsoby výdělku pomocí blogu jsem nepřišla a ani jsem po nich nepátrala. Blog je pro mě zábava, a že mi občas vydělá i peníze, je jen bonus na víc, ne prvotní cíl.

Tak co vy na to? Máte nějaké zkušenosti s tímto přivýdělkem?


12 komentářů:

  1. Ahoj, od té doby, co si psala poslední článek, na toto téma, jsem také změnila názor..blogem nejen že se vydělat nedá, ale ani by to člověk neměl chtít. v poslední době je reklam na blozích i youtubu tolik, že upřímnou recenzi aby člověk pohledal...

    Jak si přišla na to, že pokud nebudeš mít google reklamu tak ti smažou blog? Si mě docela vystrašila, takže jsem se šla podívat a u té reklamy nic o smazání blogu není :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím smazáním blogu se to má tak, že mé kámošce google smazal blog (blogger je pod googlem) bez předchozího upozornění. Takže mám pořád trochu strach, že se to může stát i mě. A říkala jsem si, že když budu mít na blogu jejich reklamu, ze které mají příjem, tak mi blog nesmáznou, ale to je jen moje dedukce :-))

      Vymazat
  2. Já blog nemám, takže zkušenosti jsou nulové, ale díky za vysvětlení affiliate programů a také tvoji upřímnost :-) přála bych si více článků týkající se přírodní dekorativky (hlavně řasenky) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tě bohužem budu muset odkázat na jiné blogy, protože já z dekorativky teď používám jen linku na oči (Essence) a řasenku (Max Factor) :-) A vystačím si s tím bohatě :-)

      Vymazat
  3. Mně tohleto tak nějak není sympatický. Hlavně teda psát články nebo točit videa za peníze. Spolupráce ve formě, že firma pošle produkt na testování a blogerka napíše upřímnou recenzi, beru, sama takové spolupráce mám a u ostatních mi nevadí. Ale jak jsou v tom prachy, tak už mám k tomu o dost rezervovanější postoj. Jinak ohledně upřímnosti těch recenzí si myslím, že záleží na tom, jak si blogerka spolupráci s danou firmou nastaví. Mně se třeba párkrát stalo, že mě oslovila firma s nabídkou, víceméně všechno jsme si už domluvili, a oni mi nakonec ještě napsali, že v recenzi nesmím uvést, že jsem produkt dostala. Tak to jsem nevzala. Na upřímnosti si zakládám a myslím si, že by to takhle měla dělat každá blogerka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V podstatě i v případě těch produktů zdarma jde o peníze, může jít o produkty i za tisíc korun a to není málo. Článek placený může být stejně upřímný/neupřímný jako recenze takových výrobků, jen obsahuje odkaz, o který firmě šlo.

      Vymazat
  4. Ráda bych si vydělala blogováním, ale zatím jen u výrobků zdarma k recenzi. I tak je to hodně příjemná věc, zvlášť, pokud si člověk může vybrat. U knih je úspora opravdu velká, protože jsem schopná číst 1-2 knihy týdně :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja mám skúsenosti jedine s produktmi zdarma ala spolupráce, s tými sa to u mňa na blogu pomaly nejako rozbieha, dostala som pomerne dosť ponúk, no takých skutočne zaujímavých len zopár, častokrát ma oslovujú firmy, ktorých podmienky sú dosť pritiahnuté za vlasy. Napriek tomu presne ako píšeš na produktoch zdarma nevidím nič zlé, pokiaľ sa napíše pravdivá a objektívna recenzia, to sa dá zistiť z obsahu článku veľmi jednoducho. Iné formy privyrábania si na blogu som neskúšala, no bolo by to super, predsa len do blogu investujeme svoj drahocenný čas, áno je to naše hobby a ak to robí niekto z iných dôvodov, tak to nie je ono, ale napr. platenie za články mi pripadá rozumné riešenie, doposiaľ som sa s tým však nestretla.

    OdpovědětVymazat
  6. Veľmi pekné typy. Škoda, že už všetko viem :( Na druhej strane to začínajúcim blogerkám určite môže pomocť. Veľmi sa mi páči, ako si každú časť detailne popísala

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  7. Vždy jsem to chtěla zkusit, ale chybí mi ta píle... ta výdrž a odhodlání a asi kus talentu :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj.. měla bych otázečku.. poslední dobou přemýšlím, že bych svůj blog přemístila.. mám ho totiž na blog.cz, kde je poslední dobou hromada reklam atd.. a už mě to zkrátka přestalo bavit a chtěla bych se posunout dál.. přemýšlela jsem, že bych se posunula přímo na nejvyšší level (jestli se to tak dá říci).. a to udělat si úplně vlastní blog.. myslím tím na vlastní doméně a webhostingu.. což stojí ročně necelé tři stovky.. otázka zní.. jak moc je těžké si ty tři stovky aspoň blogováním vydělat? Děkuji za odpověď.. budu ráda za co nejpodrobnější info, proto budu ráda, když se mi ozveš na mail jolana.sadkova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...