pátek 4. března 2016

Jak se nerozvést po pěti letech

Nedávno jsme s manželem měli výročí svatby. Po rychlém propočtu jsem zjistila, že už páté. Neuvěřitelné, jak ten čas letí. Mám pořád pocit, jako bychom byli teprve na začátku.

zdroj

Hledala jsem, jak se pětiletému výročí říká. Je to dřevěná svatba. Každé výročí má svůj název, podle toho, z jakého materiálu je dárek, který si manželé dávají. Takže bych po pěti letech měla dostat starou větev nebo polínko do kamen? Já jsem ráda, že jsem nedostala rozvod, protože, jak jsem zjistila, nejvíc manželství se rozpadá mezi třetím a pátým rokem. Čekali byste to? Já ne. Statistiky však mluví jasně. My jsme tedy tento milník manželství, jak už se u milníku předpokládá, minuli a teď můžu bouchat šampus, přijímat gratulace a rozdávat moudré rady.

A tady jsou! 

1. Komunikujte! Železné pravidlo, které považuju za zásadní. Bez domlouvání, vysvětlování a zdůvodňování to prostě nejde. Partneři si myšlenky číst neumí a pokud svoje přání, obavy, touhy nebo zklamání nevyslovíte a nedomluvíte se jako dospělí lidé, nevyřčené křivdy budou postupně prosakovat na povrch, jako přeplněný septik a plíživě zamoří váš doposud krásný vztah.

2. Nemluvte na hladového muže! Platnost tohoto pravěkého pravidla je prověřena generacemi. Nejlepší je hodit steak na chlapa ještě mezi dveřmi. Každá diskuse bude vypadat úplně jinak s mužem hladovým a s mužem najedeným. S hladovým většinou dopadá špatně. Já jsem asi taky trochu muž, protože když mám hlad, taky se mnou není kloudná řeč. Takže by se dalo říct, o vážných věcech jen s plným břichem!

3. Sex s manželem nebo manželkou není incest! Člověk by ani neřekl, kdyby to neslyšel na vlastní uši, jak je časté, že partneři, kteří jsou spolu už nějaký ten pátek, odsunou sex na vedlejší kolej. Lidi jsou si už trošku okoukaní, ani ty hormony, co tam byly na začátku, nefungují, a je přece tolik zajímavých věcí, které se dají po večerech dělat - internet, televize, práce. Na sex už moc času nezbývá. Se sexem se pak může vytrácet i intimita a taková ta společná energie, která je pro zdravý vztah potřebná, takže pozor na to.

4. Dávejte si ty nejdražší dárky na světě! Které to jsou? Čas, pozornost, naslouchání nebo třeba taky podpora je dobrá.

5. Nepouštějte nikoho do svého kruhu důvěry! Jasně že máte přátele, kamarády a známé, ale jen partneři by pro sebe měli být ti nejbližší. Svěřovat se s problémy a řešit spolu ty nejsoukromější záležitosti.

6. Nevěřte pohádkám a romantickým filmům! Byla svatba a žili spolu šťastně až do smrti.Tak to v normálním životě nechodí. Spokojené manželství se samo neudělá. Dá to dost práce s vytvářením toho pěkného a naopak s odstraňováním toho zlého. Nečekejte ani, že doma budete mít dokonalého romantického hrdinu. Dokonalého člověka umí milovat každý, ale milovat všechny nedostatky, to je teprve to pravé umění.

7. Stanovte si pravidla a dodržujte je! Domluvte se, kdo a jak se bude podílet na péči o domácnost a děti a to taky dodržujte. Dohadovat se pořád dokola o tom samém je fakt opruz.

8. Chválit, chválit, chválit! Říká moje mamka, ale sama to moc nedělá. Prý to funguje, tak můžete vyzkoušet. Každopádně trocha toho ocenění a uznání nikdy nezaškodí.


Určitě by se našlo ještě několik dalších rad a zásad, ale ty si nechám raději až na příště, abych to s tím poučováním moc nepřehnala. To, že tyhle rady znám, ještě neznamená, že je všechny sto procentně používám. Občas v něčem polevím, ale doženu to zase něčím jiným. Jen abych za pár let nepsala článek - jak se rozvést snadno a rychle, to bych ještě opravdu nechtěla :-)

Jaké jsou zásady pro šťastné manželství podle vás? V čem je podle vás největší kámen úrazu?


9 komentářů:

  1. Souhlasím se všemi body, letos máme taky páté výročí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak souhlasím se vším a zatím se nám snaží vše dodržovat. Nejsme tedy sezdaní ještě,ale jsme spolu už 12 let :) To uuž by taky mohlo nést nějaký název co ?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už je tedy pěkně dlouho, tak ať vám to vydrží ! :-)

      Vymazat
  3. Já bych jen (po devíti letech manželství) doplnila, že si člověk musí fakt hlídat, aby se komunikace nesmrskla jen na věci okolo provozu domácnosti, plánování, organizování, logistiky, co které dítko provedlo/neprovedlo atd.

    OdpovědětVymazat
  4. Aj keď nie som vydatá, myslím si, že je dôležitá najmä komunikácia a kompromisy :)

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s extra mega GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  5. největší kámen úrazu je vdát se z hlouposti za toho nepravého. Mluvím z vlastní zkušenosti. S tím pravým je třeba vztah opečovávat a udržovat a komunikace je to nejdůležitější.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásně napsáno, souhlasím se vším :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to koukám, že je nejvyšší čas, abychom s manželem náš vztah začali posilovat. Jsme spolu totiž dva roky :-D . Shodou náhod jsem si našla zajímavou audioknihu Sedm principů spokojeného manželství tak si ji o víkendu poslechnu a jsem zvědavá, jaké rady se v ní dozvím :-) .

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...