úterý 17. března 2015

Ach ty děti!

V komentářích u poslední giveaway hodně z vás píše, že máte rádi články o dětech. Tak tady opět jeden je. Odkryje zase více z pravdy o životě s dětmi. S mnoha dětmi.

Často mě někdo polituje. Prý mi nezávidí nebo mě označí za obdivuhodnou. Nebo když jdu s kočárkem a z každé strany se drží jedno dítě a někdo nás předbíhá, otočí se a podívá se na mě. Asi chce vidět tvář toho blázna, který si pořídí tolik malých dětí. Nechápu, proč. Nebo mám růžové brýle a tu hrůzu nevidím?

Na litování jsem už ale docela zvyklá. Tehdy, když začalo být zjevné, že naše první sotva chodící dítě dostane v blízké době sourozence, mě sousedky, prodavačky v obchodě a další zkušené moudré ženy litovaly a vyprávěly své zkušenosti s brzy po sobě narozenými dětmi, jak se zhroutily a jak musela celá rodina pomáhat, jak se dalo. Nakonec mi bylo jako útěcha řečeno, že to bude dobrý, oni si alespoň pohrajou. Teď si s odstupem času nejsem jistá, jestli spíš neříkaly, že se pobijou a já budu mít klid. Protože poslední dobou to spíš vypadá na tu druhou možnost. Starší dcerka se po půl roce pasivního snášení provokací a pošťuchování od mladšího nezdárného bratra naštvala a několikrát ho pěkně zmydlila. Párkrát jsem je od sebe musela trhat jako dva vzteklé psy. A zdá se, že si svou pozici ubránila a šarvátek je o něco méně. Naštěstí si většinu času opravdu pěkně a společně hrají. K oblíbeným patří třeba hra na zabijačku, kdy je jeden z nich prase a druhý řezník. To si nanosí nástroje z kuchyně (nože raději schovávám) a jdou na to. Nebo skákání na posteli v ložnici, to je taky oblíbená hra. Novinkou je podlézání pod napínacím prostěradlem a hledání cesty ven. 


Co se týká hraček, tak z té tuny krámů, která našim bytem za jejich krátké životy prošla, je nejoblíbenější Duplo. Duplo není krám, Duplo mám ráda, tedy až na chvíle, kdy na něj v noci stoupnu. To pak úpím. Dupla máme doma asi sto kilo a pořád je to málo. Hrady by měly být vyšší, nejlépe až do stropu. Posledním novým přírustkem je sada Duplo Školní autobus z eshopu Feedo.cz. Hrát si s Duplem baví i mě, takže stavíme všichni.

Společných her se, zatím jako pozorovatel, účastní i naše nejmenší. Starší děti ji milují a zahrnují ji pozorností. Taky svým způsobem mají vliv na její vývoj a pokroky. Jako třeba minule. Maličká ležela na zemi na dece v obýváku a pozorovala dění. Synáček skákal na gauči. Důrazně jsem se mu snažila vysvětlit, že jestli okamžitě nepřestane, z gauče vyskáčou všechny péra a budeme sedět na zemi, což ho samozřejmě přimělo skákat ještě víc. A v tom se ozval hlasitý hurónkský smích. Až po chvilce mi došlo, že se to směje naše nejmenší. Její první hlasitý smích. První smích je životní milník, asi jako promoce nebo první svatba. Chtěla jsem si ho pořádně užít, takže šly moje výchovné snahy stranou a začala jsem malého raubíře podněcovat k dalšímu skákání. V tu chvíli přestal, protože to už není žádná zábavná rebelie, ale plnění maminčina přání a to on ze zásady nedělá.


Už začíná být hezky, takže se většina her přesune ven. Občas se stane, že se procházka až tak nevydaří, tedy z mého pohledu, a pak je zábava čištění dítěte od bahna.

Někde jsem četla pěknou větu, že mateřská láska je to, co se rozvine, když děti usnou. Můžu se pod to podepsat. I když má člověk občas chuť je přetrhnout, pořád je má rád a udělal by pro ně první poslední. Pěkně si to na nás ta příroda připravila.

Pokud máte děti, je to u vás podobné? Taky si hrajete s Duplem, výchova se vám moc nedaří, ale z nějakého iracionálního důvodu vás to celé těší?


13 komentářů:

  1. Ta hra na zabijačku mě fakt pobavila!!! Zatím čekám první, ale na tohle hraní si fakt těším:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to sranda je při hraní pozorovat, někdy nechápu, co jsou schopni vymyslet:-)

      Vymazat
  2. to jsou ale krásní čertíci :D takové jiskřičky v očích mají :D
    jinak tě zvu ještě na můj blog :) http://blogblondateholky.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. :D dobře jsem se pobavila - nejvíc na tom skákání, úplně si dovedu představit jak ho to přestalo bavit :D I naše malinká se nedávno začala smát nahlas...nejdřív jsem se lekla, že pláče a on to byl smích nad tím, jak si sundavám šálu :D Jinak jsou krásní! :))
    SpaceSusi´s blog

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné děti! Duplo máme taky oblíbené, je to vděčná hračka.

    OdpovědětVymazat
  5. nuz, velmi pekne napisane. Nechcem vyzniet ako fanatik, ale mam pocit, ze dnes su ludia tak zmagoreni z medii a z popularnej mienky ze viac ako dve deti je luxus a sialenstvo ze ked vidia niekoho s troma deckami tak ocakavaju ze to bude strhana zena/chlap na pokraji sialenstva. Mame to stastie, ze mame tiez tri krasne decka (8,4 a 2) a nedavno sme zistili ze pribudne este jedno. Zijem medzi ludmi, kde je takyto a vyssi pocet uplne normalny (ak by chcel niekto rypat, su to rodiny lekarov, ucitelov, inzinierov, uspesnych podnikatelov - ziadne soc. pripady :-) a aj ked mam velku podporu, obcas sa stretnem s niekym, kto ma sucitny pohlad a nechape ze my TOLKO deti chceme a sme s tym spokojni :-))).
    A k zvladaniu materstva - samozrejme, ze to nie vzdy zvladam, ale to je normalne, ma to tak kazda mama, ale aj napriek tomu som presvedcena o tom, ze nase deti su stastne, a my tiez (hlavne ked zaspia.....). Nie, vazne, sme stastni a verim, ze vy tiez, Tak prajem vela radosti a vychovnych uspechov :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pěkný komentář a blahopřeji k dalšímu očekávání:) Asi proto, že je naše nejmenší skutečný andílek, manžel se nechal několikrát slyšet, že by jsme měli jít ještě do čtvrtého, ale už se na to nějak necítím, i když miminka a děti celkově jsou úžasné, ale chtělo by to více babiček, aut a obytných metrů čtverečních:-)
      Ano, lidi si myslí, že více dětí je už velký problém uživit a celá rodina pak bude chudá a taky, že děti zaberou plno času a je s nimi plno starostí a proto se diví a litujou:-) Ale všechno se dá zvládnout. Na druhou stranu prý začíná být více dětí považováno za známku bohatství, což je pěkné:-) Jeden kamarád se nás zeptat, do které skupiny patříme, že máme tři děti - věřících, sociálně nepřízpůsobivých nebo bohatých, tak jsme si vybrali ty bohaté:-))
      Také přeju rodinnou pohodu a plno radostí:)

      Vymazat
    2. metre navyse by sa tiez zisli... a ak nezabudnem, tak potom este pripadne napisem ci sa to da zvladnut aj so styroma :-)

      Vymazat
  6. Hra na zabíjačku, tak to je novinka v oblasti her :-) to už si dnes děti nehrají na obchod, jako jsme to dělávali my?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mají originální hry, ale hra na obchod, doktorku, školu, maminku a tatínka a další typické hry u nás frčí taky:)

      Vymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...