středa 4. února 2015

Péče o zuby, ruce a vlasy s přírodní kosmetikou Urtekram

Když jsem se před třemi lety začala zajímat o přírodní kosmetiku, značka Urtekram byla jedna z prvních, které se u mě doma objevily. A po delší době se k ní opět vracím.


























Dánská firma Urtekram vyrábí certifikovanou přírodní kosmetiku už od roku 1972. V sortimentu najdete výrobky na tělo i obličej a také kosmetiku pro děti. Pojďme se rovnou podívat, co jsem teď vyzkoušela já.





Dětská zubní pasta

Zajímali jste se někdy o složení vaší zubní pasty? A hlavně v případě dětí, které pastu přímo pojídají? Já zatím ne a mrzí mě to. Trošku jsem se informovala a narazila jsem na diskusi ohledně fluoru. V knize Jak přežít dobu jedovou (kterou právě pomalu pročítám) je fluoru věnována celá jedna kapitola. Ve skratce se tam píše, že fluor odvápňuje kosti a u dětí i dospělých zhoršuje funkce mozku, schopnost učení, koncentraci, snižuje IQ ... Brrr. Podívala jsem se, co se píše na normální drogérkové dětské pastě s fluorem a je tam to to - Upozornění: Naneste množství o velikosti hrachu. Pokud je fluór přijámán z jiných zdrojů, konzultujte používání se zubařem nebo praktickým lékařem. Podle knihy je celé životní prostředí prosáklé sloučeninami fluoru, voda, půda, rostliny i živočichové. Takže myslím, že dodávat ho do těla ještě zubní pastou není potřaba. Pozor také na časté pití minerálek s obsahem fluoru větším než 1 mg/l. A ještě jedna zajímavost. Hodně fluoru obsahuje černý čaj, protože čajovník umí natáhnout fluor z půdy. 

Obyčejné pasty taky obsahují sodium laureth sulfate, který je i v nepřírodních šampónech a sprcháčích a vytváří tolik oblíbenou pěnu. Pak taky barviva, konzervanty a další chuťovky. Když pomyslím, kolik už toho moje děti při čištění zůbů třikrát denně zblajzly.

Takže tato pasta je jiná. Nezanechává tak ukrutně svěží pocit v ústech a nepění jak divá, ale zuby vyčistí dobře, jsou hladké a leské. Chutná příjemně, spíš jemně. Už ji máme skoro vypotřebovanou a chystám se objednat další, ale tentokrát vyzkouším příchuť Tuttifrutti, aby dětem více chutnala. A objednám pasty i pro nás dospělé. Snížení svého IQ fakt riskovat nebudu:-)
 
Složení: křída, voda, rostlinný glycerín*, rostlinné polysacharidy*, myrha, éterické oleje z fenyklu*. *= produkt ekologického zemědělství

75 ml stojí 99 Kč.

Bodové hodnocení: 7/7



Kopřivový šampón

Vyzkoušela jsem už několik šampónů Urtekram a i tento mi vyhovuje bez výhrad. Kopřivový šampón je v první řadě určen pro boj s lupy, ale já jsem si ho vybrala, protože extrakt z kopřiv prospívá celkově vlasům i pokožce hlavy. Ve složení je taky aloe vera, která vlasy hydratuje a oleje je zase zvláčňují. Tento šampón bych určitě doporučila všem, kteří s přírodními šampóny začínají, protože pění stejně dobře, jako klasický drogérkový šampón. Vlasy jsou po něm moc dobře umyté a po uschnutí jsou vyživené a lehké. Moje vlnité vlasy nejsou nijak zatížené a šampón jim prostě sedí. I můj manžel šampón používá a pomohl mu zbavit se lupů, které ho trochu trápily.

Složení: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Extract1), Sodium Coco Sulfate, Glycerin2), Coco Glucoside, Lauryl Glucoside, Glyceryl Oleate, Sodium Chloride, Urtica Dioica Extract1), Arctium Lappa Extract1), Pelargonium Graveolens Oil1), Cupressus Sempervirens Oil1), Citrus Aurantium Bergamia Oil1), Cymbopogon Nardus Oil1), Sodium Lauroyl Lactylate, Parfum, Polyglyceryl-4 -Caprate, Xanthan Gum, Lysolecithin, Citric Acid, Coco Caprylate, Tocopherol, Beta-sitosterol, Squalane, Magnolia Officinalis Bark Extract1)
1) Organic agriculture, 2) Made using organic ingredients

Cena za 500 ml je 289 Kč. Na přírodní šampón je to velmi dobrá cena.

Bodové hodnocení: 7/7


Krém na ruce severská bříza

Tento krém jsem si oblíbila, protože není mastný, dobře se roztírá, vstřebává a ruce opravdu zjemní. V zimě mívám ruce v dost zuboženém stavu, protože venku často nenosím rukavice a ta zima jim dává zabrat. Mytí nádobí klasicky bez myčky jim už vůbec nepřidá. Na krém často zapomínám a ruce si natřu až večer, ale i to stačí, aby na tom byly hned líp a byly jemné. Do rána se zatáhnou i drobné prasklinky a suchá místa zmizí. Krém jemnoučce voní.

Složení: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Extract1), Prunus Amygdalus Dulcis Oil1), Butyrospermum Parkii Butter1), Polyglyceryl-3 Dicitrate/Stearate, Glycerin2), Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Zea Mays Starch1), Lysolecithin, Glyceryl Caprylate, Betula Alba Leaf Extract1), Zinc Ricinoleate, Simmondsia Chinensis Seed Oil1), Oenothera Biennis Oil1), Xanthan Gum, Parfum, Limonene, Citral, Citronellol, Linalool, Geraniol, Magnolia Officinalis Bark Extract, Citric Acid, Tocopherol, Beta-sitosterol, Squalane
1) Organic agriculture, 2) Made using organic ingredients

Bodové hodnocení: 7/7


Krém na ruce bez parfemace

Tohle je krém pro ty nejcitlivější ruce. Funguje stejně jako krém severská bříza. Rozdíl vidím jen ve vůni. Tento je neparfémovaný.

Složení: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Extract1), Prunus Amygdalus Dulcis Oil1), Butyrospermum Parkii Butter1), Polyglyceryl-3 Dicitrate/Stearate, Glycerin2), Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Zea Mays Starch1), Glyceryl Caprylate, Lysolecithin, Simmondsia Chinensis Seed Oil1), Oenothera Biennis Oil1), Xantan Gum, Tocopherol, Citric Acid, Beta-sitosterol, Squalane
1) Organic agriculture, 2) Made using organic ingredients

Oba krémy jsou za 159 Kč.

Bodové hodnocení: 7/7

Výrobky u mě prošly trochu nudně s plným počtem bodů. Ale jsou prostě dobré, no. Koupíte je přímo na stránkách www.urtekram.cz nebo třeba na www.biooo.cz.

Znáte kosmetiku Urtekram? Co na ni říkáte? Zajímáte se o složení zubních past?


12 komentářů:

  1. ta dětská zubní pasta je dobrá i pro dospělé, teď ji zrovna používám :). I jejich Aloe Vera verze je moc fajn. Šampony už mi vyhovovaly míň, ale ten krém na ruce bych ráda zkusila.

    OdpovědětVymazat
  2. Nalákala jsi mě na zubní pastu. :) Akorát by mě zajímalo, jestli se dělá i nějaká přírodní ústní voda, když tahle pasta neosvěží dech. Nemáš nějaký tip?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bohužel netuším, ústní vody nepoužívám. Vždy se mi zdálo, že efekt je jen chvilkový.

      Vymazat
    2. Weleda ma nejaku ustnu vodu, ktora sa nariedi s vodou (par kvapiek), ale skusenost nemam.

      Vymazat
  3. Este som neskusala, ale prednedavnom som vyhrala v jednej sutazi telove mlieko. Som zvedava ci ho posta doruci :-)
    KAVIAREŇ U MAČKY

    OdpovědětVymazat
  4. Od Urtekramu mám zubní pastu z křídy a Aloe vera, zprvu to byl šok, ale zvykla jsem si :) Určitě od nich chci vyzkoušet víc a ty jsi mě ještě více navnadila.

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Šampón máme rovnaký, tiež používame spoločne s mužom a spokojnosť :) na tú pastu tiež mrknem, dík za tip.

    OdpovědětVymazat
  6. Evi, až budeš objednávat tu pastu, dej mi vědět, přidala bych se k objednávce:)

    OdpovědětVymazat
  7. Na zubní pastu se chystám a co nejdříve chci ozkoušet i jejich jiné produkty, hlavně proto, že netestují na zvířatech. Ta značka je mi moc sympatická:)
    Simushka in Wonderland

    OdpovědětVymazat
  8. A já blbka kupuju sůl s fluoridem a myslim si, jak je to super :-( Sampón mam ze souteze s trtinovym cukrem a levanduli. Moc se na něj těším.

    OdpovědětVymazat
  9. Jako malá jsem měla se zuby velké problémy. Bylo to zapříčiněno nepravidelnou údržbou mých krásných žlutých zoubků. V dospělosti jsem se však poučila a začala dokonce i více tíhnout ke přírodě. Snažím se jít směrem “zero waste” a třeba e-shop greenmat.cz u nás vyšlapuje skvělou cestu

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...