neděle 25. ledna 2015

Moje aktuální sbírka vůní - část 1.

Je to už přes rok, co jsem psala o své sbírce vůní (zde). Od té doby se toho dost změnilo. Něco ubylo, něco zůstalo a dost toho přibylo. Vůně mě prostě baví.


Své pravidlo - nehromadit kosmetiku - docela dobře dodržuju. Mám jeden šampón, jeden krém, jednu řasenku, ale u vůní dělám vyjímku. Ty hromadit chci, protože je miluju. Nejsou to jen vůně. Jsou to pocity, nálady i vzpomínky. Vůně má nejdelší paměťovou stopu. Pomocí vůně si můžeže vybavit emoce dávno zapomenuté. (Tip pro vás: na romantický víkend nebo dovolenou si vezměte novu vůni a kdykoli později, když ji použijete, se vám atmosféra prožitých dní lehce vybaví.) Já pořád hledám tu nejlepší vůni na světě, ale začínám si uvědomovat, že taková jedna pro mě asi nebude. Potřebuju jich mít více a střídat je podle momentální nálady nebo počasí. Chtěla bych ale svou sbírku doladit k dokonalosti. To znamená, že se její podoba bude ještě měnit. Protože jsem zjistila, že ne každá vůně se mi líbí, nemužu tedy dělat nákupy naslepo. Objednala jsem si proto vzorky vytipovaných vůní, abych je mohla pořádně očichat. Je mezi nimi i několik klasických, které patří obecně k nejznámějším a nejprodávanějším. Co bych to byla za milovnici vůní, kdybych nevěděla, jak voní Chanel 5 nebo Poison od Diora. Konečně jsem se dočetla také to, co vlastně znamená hlava, srdce a základ vůně. Ale o tom třeba až někdy příště.

Abych to na vás nevychrlila vše najednou, rozdělím svou sbírku na dvě části.

Chloe Chloe edp

Tuto vůni asi není třeba představovat. V mé sbírce je už dva roky a mohli jste ji vidět už v předešlém článku. Pořád mě neomrzela. Je to ten typ vůně, která se dá použít pro každou příležitost. Jednoduchá vůně čistoty. Patří k mým oblíbeným. Poprvé jsem ji vyzkoušela na letišti v Anglii, to ještě u nás ani k dostání nebyla. A od té doby se mi líbí. Jen už jsem si na ni zvykla a prvotní velké okouzlení mírně opadlo. Jen mě mrzí, že kovová část flakonku chytla jakousi patinu a vypadá jako nějaký fake. Stalo se to taky někomu z vás?

Lanvin Jeanne edp

Flakonek s růžovou vůní jsem dostala k posledním Vánocům. Několikrát jsem ji na sebe stříkla, ale byla pro mě nějaká neidentifikovatelná, skoro jsem ji necítila. Až teď po měsíci ji začínám přicházet na chuť. Je to velmi jemná, něžná, romantická, květinová a svěží vůně (citron, ostružiny, hruška, maliny pivoňka ...). Voní spíš slabě a výdrž není nic moc, ale je to pěkná vůně. Řekla bych, že je vhodnější spíš pro mladší ročníky. Používat ji budu hlavně v létě. Flakonek se k vůni hodí. Působí čistě a jednoduše. Název byl převázán lehkým růžovým tylem. Vůně byla uvedena na trh v roce 2008, ale pařížský módní dům Lanvin má tradici už od počátku 20. století. V logu je obrázak matky s dcerou, protože zakladatelka Jeanne Marie Lanvin začínala šitím oděvů pro svou dceru. To jen tak pro zajímavost.

Mont Blanc Femme Individuelle edt

Femme Individuelle jsem si před několika lety očichala v parfumerii a hned mě zaujala. Ale až nedávno jsem si ji pořídila. Pořád jsem to odkládala, měla jsem jiné vůně. Ale řekla jsem si NE! Na co budu čekat? A vůni mám doma. Je skvělá. Vzhledem k tomu, že je to toaletka, je velmi silná a má dobrou výdrž. Podle popisu je to vůně pro moderní sebevědomé ženy. Vyjadřuje ženskou individualitu, osobitost a styl. A já můžu souhlasit. Je moderní, vybočuje z řady, je snadno zapamatovatelná, neokoukaná. Pokud máte tu schopnost představit si vůni podle složení, je tam černý rybíz, růže, lotos, vanilka, pačuli a ambra. Spolu s elegantním flakonkem tvoří vůni, která patří k mým top.


Burberry Weekend for women edp 

O Burberry Weekend jsem už psala zde. Můj názor na ni je stále stejný. Líbí se mi, je taková letní, slunečná a optimistická. Ale tím, že je dost specifická, originální a prostě nevšední, už mě trochu omrzela. Ve flakonku zbývají poslední mililitry. Určitě ji dopotřebuju, ale k mým nejlepším momentálně nepatří. Tak jak jsem v článku psala, že chci vyzkoušet i další vůně Burberry, konkrétně London for Women (1995) a Brit, tak jsem i udělala. Brit je hřejivá pudrová vůně, vhodná spíš na zimu. V létě by se mohla zdát zbytečně těžká. Nezaujala mě. London je těžký i v zimě. Táhne se při zemi jako hustá anglická mlha. Vzala bych si ho, kdybych se chystala do londýnského zakouřeného pubu. Takže za mě ne, není to můj šálek čaje.

A to je zatím vše. V příštím článku vám ukážu, která vůně je teď mou favoritkou. Nejde o žádnou novinku, spadá do začátku let devadesátých. Ale vůbec se nedivím, že ve své době patřila k těm nejžádanějším. A ukážu vám i ostatní moje kousky. Někdo má svou jednu oblíbenou vůni, kterou si kupuje pořád dokola a lidi ho už podle ní z dálky poznávají. Mě se tohle asi nestane. Já jsem, co se táká vůní, spíš nevěrný typ. Nová vůně mě zaujme, po určitou dobu je mou nejlepší, ale časem mi zevšední a pátrám po jiné. Proto taky dávám přednost menším balením. Ale když se jedná o vůně, ještě to tak nevadí. Horší by bylo, kdybych tento systém provozovala s muži. Každý půl rok jiný chlap. Uff. To by bylo docela náročné. Ještě, že mi bohatě stačí jeden.

Máte taky některou z mé sbírky? Jaká vůně je vaše oblíbená? A jak jste na tom s věrností?:-)


4 komentáře:

  1. Chloe je úžasná :) Doma teď mám See by Chloe, ale tu používám hlavně na jaře/v létě :). ChickFlickCherryBlog

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná sbírka:) Jsem zvědavá na další část:)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné! Ani jednu z tvých voňavek nemám, ale vím, že taková Chloe mi opravdu voněla ;)

    Sororessa
    A.

    OdpovědětVymazat
  4. som maniak na parfemy,preto si ma clankom velmi potesila <3 nemam ani jednu z tych,co mas ty,ale uchylacka som na ne dost podobna :) momentalne mam trosku vacsiu zbierku a nesmierne sa z toho tesim :) na toto rocne obdobie je pre mna ako stvorena a som jej uz dlho verna (aj budem!) bvlgari jasmin noir <3 a potom mam zvlast letne,vecerne,denne..som asi chora :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...