pátek 28. listopadu 2014

Tvrdý střet s mateřskou realitou

Před porodem jsem přemýšlela a trochu se obávala, jak budu zvládat tři děti. Mohla jsem si to vyzkoušet velmi brzy, třetí týden šestinedělí. A skočila jsem do toho rovnou po hlavě.

Jak už jsem psala v předešlém článku, první týden šestinedělí nebyl moc příjemný. Pak se ale vše srovnalo a druhý týden byl fajn. To byl ještě manžel doma, obě starší děti u babiček, takže jsem užívala pohodu, jako s prvním miminkem. Měla jsem pocit, že je vše v naprostém pořádku. Ale to jsem ještě netušila, co se brzy začne dít.


Začalo to tím, že manžel odjel na týdenní služební cestu. Děti už byly zpět doma. Trochu jsem se děsila, jak je ráno dostanu do školky, s malou v kočárku, ale šlo to docela dobře. První rozčarování nastalo u děcké doktorky, která zjistila, že malá nepřibrala na hmotnosti. Dostala jsem za úkol kojit skoro pořád, odsávat mlíko odsávačkou a vážit malou před a po kojení. A to jsem měla do té doby pocit, že jde kojení dobře. Další komplikace nastala v podobě zvyšující se teploty starších dětí, kašlaní a smrkání. Odpadlo tak doprovázení do školky, ale přibyla péče o dva marody, kteří se střídavě zmítali v horečkách, dusili se kašlem, pak zase ožívali, hráli si se vším. co jim přišlo do cesty - tzn. demolovali domácnost nebo se chtěli, za hlasitého jekotu, navzájem zabít. Nastaly občas chvíle, kdy jsem se musela držet, abych nezabila já je. Poslední kapkou bylo přenesení bacilů na malou, která taky začala kýchat a kašlat. Musela nás přijet zachránit babička. Vypravili jsme se všichni k doktorce, vyfasovali léky a pokyny, jak se vyzdravit. Moje kojící snažení přineslo výsledky a malá přibrala. Stačí, aby zaplakala a už se mi spouští mlíko:-) Samozřejmě, aby to bylo kompletní, viry skočily i na mě. Naštěstí už se manžel vrátil a dvě starší děti si odvezla babička na víkend. Ještě několik dní doma v izolaci a už bych začala blbnout. Fakt.



Těsně před porodem jsem dostala možnost vyzkoušet internetový obchod s kojeneckým zbožím Feedo.cz. Do výbavičky mi chybělo několik věcí, takže nabídka přišla vhod. Ale až teď přesně chápu, co je myšleno podtitulem obchodu - Lehčí život maminkám. Do podobné situace, jako byla ta moje, se může dostat každá matka. Zůstane uvězněna doma s nemocnými dětmi nebo onemocní sama. V lepším případě se jí jen nechce chodit po obchodech. Možnost objednat si v pohodlí domova vše potřebné, od plenek až po dudlík, je pak k nezaplacení. Mě třeba dříve vůbec nenapadlo kupovat jednorázovky přes internet. Mé oblíbené Bella Baby Happy jsem teď sháněla v drogerii Teta, tam je neměli, koupila jsem je až v Albertu, balík jsem vláčela domů jak soumar a pak jsem zjistila, že je mají na Feedo.cz o 80 Kč levnější. Teď už jsem začala s používáním látkových plínek a ty jsou v tomto obchodě k dostání taky. Z balíčku věcí mě nejvíc baví teploměr do vody rybička, ten je suprový. A pak všem, nejen dětem, doporučuju krém proti zimě a větru Hipp bez obsahu vody, který nejen že ochrání, ale i krásně voní, tak jako všechna kosmetika od Hippu. S měsíčkovým olejem Weleda jsem taky moc spokojená. Takže od teď žádné zbytečné shánění po obchodech, ale už jen nakupování online! A to platí i pro maminky ze Slovenska - na feedo.sk.



Přiznávám, že se třemi dětmi to není žádné leháro. Musela jsem plno věcí optimalizovat, aby oběd nebyl až k večeři. Při kojení zvládnout pověsit prádlo nebo nakreslit autíčko. Slevit z péče o svůj vzhled i o domácnost. Naučit se dělit pozornost mezi všechny tři děti tak, aby nemusely žárlit. Vlastně bych tady mohla pořádat kurzy na téma time management, logistika, jak zvládat stres nebo řešení konfliktů. Ale když se to všechno dobře zorganizuje, tak i na to leháro občas dojde a to si pak o to více užiju. Občas mi někdo řekne - no to je tak, když si někdo pořídí tři děti, máš co si chtěla. Ano, mám co jsem chtěla a jsem za to šťastná. Přesně tolik dětí jsem si přála, ani míň, ani víc. A trochu starostí a práce navíc? To se zase nějak zvládne:-)

Jak to máte s dětmi vy? Chcete? Máte? Jaký je podle vás ideální počet? Máte tipy, jak si život s nimi co nejvíce ulehčit?


11 komentářů:

  1. Máš můj obdiv, zvládat tři děti je náročný:) Zatím nemám, chci a snad se podaří... maximálně dvě tedy.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám 3 dospělé...byl to šrumec:-) no a jak dospívali pořídili jsme si ještě jedno neplánovaně a aby mu nebylo smutno,jedno plánované:-) věra:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mam, tri, zvladam nezvladam zvladam nezvladam nezvladam nezvladam zvladam.....:-). A ano, aj my sme chceli to co mame a mozno to nie je konecny pocet, uz som dosta stara na to aby som vedela ze velmi planovat netreba,. aj tak to nakoniec bude uplne inak :-). Drzim prsty a prajem pevne nervy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky jeden den pocit, že jde vše hladce a druhý den je šílený, jako na houpačce:-) A díky!

      Vymazat
  4. Děti mám dvě a stačí :) Tři bych asi nezvládla, máš můj obdiv! Ale jsou kouzelní a určitě budou správní parťáci.

    OdpovědětVymazat
  5. Trochu zavidim - v dobrom. Vzdy som chcela mat 3. Nakoniec po velkych problemoch s otehotnenim som stastna, ze mam aspon jedno. Takze tolko k planovaniu. o) Drzim palce a nech sa Tebe aj celej rodinke.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V oblasti dětí nám to plánování vychází docela přesně, ale v jiných oblastech to zase pokulhává, takže raději nic neplánovat, nanejvýš na týden dopředu:-)

      Vymazat
  6. Krásné děti, ty starosti stojí za to. Feedo znám, párkrát jsem tam nakoupila. Zuzka

    OdpovědětVymazat
  7. Všechny tři děti jsou moc krásné.

    OdpovědětVymazat
  8. Máte moc krásné děti. Zatím děti nemám, ale jednou bych chtěla mít. Maximálně dvě, trochu se bojím toho chaosu a řevu, který vždy nastane, když se objeví synovci a neteře :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...