pátek 19. září 2014

Recenze kávy od kávového guru

Dnes mám pro vás guest post. Dostala jsem totiž nabídku na ochutnávku třech druhů kávy, ale sama jsem si na testování netroufala. Na druhou stranu mi bylo líto odmítnout a proto jsem se rozhodla povolat opravdového znalce.

Nabídka přišla z webu Kafe.guru. Stránky se mi moc líbíly, ale po pročtení a zamyšlení se jsem došla k závěru, že já určitě žádný kávový guru nejsem a asi ani v dohledné době nebudu. Na dobrou kávičku ráda chodím do kaváren, ale objednávám spíš cappuccina a latte macchiato, všechno silnější a bez mléka mi jen zvýší tlak. Doma kávovar nemáme a poslední dobou si vařím spíš caro nebo kakao (no jo, termín porodu se blíží, tak už mám takové dětské chutě).

Přesto jsem měla pocit, že by se mnohým z vás recenze na kávu mohla hodit. Není na tom přece každý tak, jako já, plno lidí doma kávovar má a nespokojí se s obyčejnou Jihlavankou. Nebo třeba ve firmách asistentky oddělení nebo skupinky kolegů objednávají kvalitní kávu, protože dobrou kávu prostě nic nenahradí.

Takže za mě testování převzal odborník na kávu Roman, což byla trefa do černého, protože recenze je perfektně zpracovaná a já jsem ji na blog mohla jen nakopírovat. Tak už se pojďme podívat, co o jednotlivých kávičkách napsal:

"Dnes jsem obdržel balíček, na který jsem netrpělivě čekal již pár dní. Po otevření jsem vyndal tři pečlivě zabalené vzorky kávy. Každý měl popisek o jakou kávu se jedná (země, odrůda, stupeň a datum pražení). Stupeň pražení všech vzorků byl 2. což se jeví jako optimální volba. Pražené zrnka mají krásnou čokoládovou barvu bez jakýchkoli defektů a odchylek. Toto všechno jde vidět ještě před samotným rozbalením kávy, což je umožněno průhledným zadním dílem obalu, který je samozřejmě vybaven i plastovým zipem na opětovné uzavření.

Teď již k samotné kávě. Jako způsob přípravy kávy jsem zvolil pákový stroj na espresso značky Catler ES812, který je vybaven vlastním mlýnkem a pákou s jednoduchým sítkem. U všech káv jsem zvolil stejnou gramáž kávy na jeden šálek (10 g) a stejnou hrubost mletí (na Catleru 15-nejjemnejší).


Etiopie - odrůda Heirloom

Po namletí do páky bylo vidět, že je kávy nejméně ze všech tří vzorku při zachování stejné gramáže. Je to dáno vyšší váhou samotného zrna. Káva tekla do šálku stejnoměrně, ale crema nebyla příliš výrazná, což je vidět i na přiloženém obrázku. Chuť je velice čistá, bez jakýchkoliv trpkých tónů, výraznější acidita, ovocná a svěží chuť. Výborné espresso pro teplé letní dny, kdy tato káva krásně osvěží a povzbudí.


Brazílie - odrůda Bourbon

Po namletí do páky bylo množství uprostřed ze všech tří vzorků a káva měla nejtmavší odstín. Již od začátku extrakce byla patrná velmi výrazná créma, krásné barvy lískového oříšku. Po ochutnání si všimnete velmi malé až nulové acidity (opak Etiopie). Chuť je velmi hutná s tóny tmavé čokolády. Tuto kávu bych si nejraději připravil v chladném nedělním odpoledni, kdy by mně zahřála a ukojila moje chutě na horkou čokoládu. 

Guatemala - odrůda El Pulcal

V páce bylo po namletí největší množství že všech tří vzorků. Při plynulé extrakci bylo vidět bohatou crému krásné barvy lískového oříšku. V chuti je tato káva velmi vyvážená, řekl bych pro mně až dokonalá. Acidita velmi příjemná, čistá chuť bez rušivých elementů. Tuto kávu bych si dal třikrát denně za jakéhokoli počasí.

Malé shrnutí. Všechny tři vzorky jsou výborné kvality zpracování i pražení. Každá je něčím výjimečná a určitě stojí za vyzkoušení. S žádnou z nich člověk neudělá chybu. Pro mně, jak je již z popisu výše jasné, vyhrává Guatemala, kterou jsem si zamiloval a těším se na další šálek lahodného espressa.

Děkuji za zaslání vzorků firmě Kafe.guru a budu se těšit na další kávu z této pražírny.

Přeju hezký den s dobrým kafe ;-)

Kujawa Roman"

Já jen dodám, že všechny tři druhy kávy jsou k dostání na stránkách kafe.guru a dokonce si můžete objednat i kávové předplatné, což znamená, že každý desátý den obdržíte dávku čerstvé kávy.

Jak se vám recenze od Romana líbí? Potrpíte si na kvalitní čerstvou kávu? Co říkáte na tuhle od Kafe.guru?


6 komentářů:

  1. Opravdu dobře napsané. Hned jsem dostala chuť na tu třetí kávu:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Uaaaaa....slintám. Taky by podle popisu vyhrála Guatemala....ta dýmová chuť. Momentálně mám doma kubánskou, která nádherně voní a chutná po doutnících.

    OdpovědětVymazat
  3. Budu muset doporučit naší asistentce:-))

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem absolutní nekafař, takže neozkouším vůbec nic :D Já si dám kafe, budu se u toho kroutit, šklebit a frfňat, že mi to nechutná, že nechápu, jak to někdo může pít, když to má tak odpornou chuť a když to do sebe nasoukám, budu půl dne umírat na bolesti žaludku. Takže pro mě je to velké ne :D Já nejím ani kávové sušenky nebo tiramisu, to je prostě ble fuj chuť :D Ale možná bych mohla některou z nich pořídit doů pro návštěvy a všechny ostatní z rodiny, kteří kávu pijí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že hodně lidí nikdy nezkusila správně upraženou a připravenou vhodným způsobem kávu. V šálku by měly být cítit sladké, ovocné tóny, lehkou aciditu a ne jen hořkost. Káva je vlastně ovoce a pěstuje se v podobě kávových třešní. Takže správným sběrem, selekcí, zpracováním, pražením a v neposlední řadě mletím a přípravou, přechází z kávových třešní do šálku jen to dobré. Pokud jste pila pouze kávu, která leží rok dva někde v regálu hypermarketu a je připravena jako klasický český turek, tak se nedivím, že je to fuj, protože je to opravdu k nepití.

      Vymazat
  5. Ja jsem na tom s kafem podobne jako ty. V tehotenstvi a behem kojeni jsem uplne odvykla a nemam potrebu se ke klasicke kave vracet. Spatne po ni spim. Pochutnam si i na melte s mlekem. Kazdopadne recenze je ale suprova. Uplne to voni az sem.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...