středa 17. září 2014

Ájurvédský práškový šampon Eliah Sahil


Dnes mám pro vás recenzi šampónu, který není jen tak obyčejný. Je vyroben z bylinek, neobsahuje ani kapku vody a působí tak, že byste ho neměli přehlédnout.

Značka Eliah Sahil je pro mě novinkou. V roce 2006 byla vytvořena rakouskou kosmetickou firmou Planet pure, která používá suroviny ekologického zemědělství, vyrábí v souladu s pravidly fair traidy a dbá na životní prostředí. Pod značkou Eliah Sahil najdete tělové oleje, jako je třeba bio mandlový olej se santalem a pak práškovou kosmetiku, a to nejen šampóny, ale třeba i tělový peeling.



Ájurvédský práškový šampon má na biooo.cz dobré hodnocení, byla jsem tedy zvědavá, jak si poradí s mými vlasy. Moje vlasy, ty si totiž žijí svým vlastním životem. Jsou až moc husté a silné. Umí se samy od sebe krásně zvlnit, ale když nemají náladu, tak vypadají jako zmoklá sláma. Moc se nemastí, jsou spíš sušší, hlavně v konečcích. A dlouhé jsou do půli zad. Takže když si to představíte, žádná lehká práce pro šampón. Musí je dobře promýt a hlavně mít v sobě to kouzlo, které z nich udělá ozdobu a né ostudu.
"Bez konzervantů, bez parfemace, bez alkoholu, bez vody, bez testování na zvířatech, bez chemikálií, bez tenzidů, 100% přírodní prášek, čisté bylinné extrakty, posiluje kořínky vlasů, vitalizuje pokožku hlavy, pro lesklé a hedvábné vlasy, pro zdravý životní styl, občerství vaše smysly." Popis zní dobře, pojďme se tedy podívat, jak mu to mytí šlo.

Doporučuje se v dlani smíchat jednu čajovou lžičku s vodou. Radila bych raději v nějaké misce. Nebo se dá šampón nasypat přímo na mokré vlasy, což dělám já. Jako bych cukrovala buchty. Poté se vlasy a celá hlava masíruje a opláchne vodou. Celý postup se ještě jednou opakuje, protože v prvním kole šampón myje a ve druhém už jen pěstí.

dojmy z šampónu shrnu v bodech:
  • Když mám vlasy mastnější a taky proto, že je mám dost dlouhé a husté, musím použít více prášku a mytí opakovat i čtyřikrát. Jednou se mi stalo, že jsem měla vlasy ve spod umyté špatně, pak už jsem si na to dávala pozor.
  • Vůně je silná, orientální a moc se mi líbí. Na vlasech zůstává jen lehký nádech.
  • Vím, že přírodní šampóny moc nepění, u tohoto jsem nečekala pěnu žádnou, ale k mému překvapení s dostatečným množstvím vody se dá vytvořit docela slušná pěna, která ale po chvíli zmizí.
  • Vlasy jsou při mytí hladké, o poznání hladší, než s běžným šampónem. 
  • Zkoušela jsem nepoužít kondicionér, ale vlasy byly takové rozcuchané. U rovných hladkých vlasů by to ale asi nebyl problém. Takže malé množství kondiše dávám.
  • Je jasně znát, že s tímto šampónem se mi vlasy mnohem lépe vlní, vypadají déle hezké a neplihnou, což jinak dělají velmi rády. Šampón je ničím nezatěžuje a nevysušuje.
  • I když se mi vlasy moc nemastí, s tímto šampónem se mastí ještě méně. Prostě pokožku nemá co vysušovat, takže nemá potřebu se sama rychle "domašťovat".
  • Pozor, ať si šampón nenaprášíte do pusy a do očí:-)

Závěr: Šampón můžu doporučit pro vlasy normální, vlnité, jemné i mastné vlasy, u kterých by mohl zpomalit koloběh rychlého maštění. Problém s pořádným umytím může být u hustých a dlouhých vlasů, ale vyřeší to další kolo mytí. Šampón podporuje přirozenost vlasů a nazatěžuje je.

Bodové hodnocení: 6/7

Cena je na biooo.cz 331 Kč (100 g).


























A proč je vlastně šampón ve formě prášku?

Na biooo.cz to vysvětlují nějak takto: "Tekuté šampony obsahují až 70% vody a v nich obsažené nepřírodní konzervanty je chrání před zkázou. Je známo, že nepřírodní konzervanty jsou škodlivé pro lidskou pokožku i vlasy. Tento přírodní šampon odstranil problém práškovou formou. Také může být skvělým řešením pro ty, co často cestují. Práškový šampon nezatíží zavazadlo, nezpůsobí při vytečení nepořádek a nehrozí problém při vstupních letištních kontrolách."


























Při luštění složení jsem narazila ne velkou mezeru, kterou se mi díky Googlu podařilo zaplnit. První složkou je Solum Fullonum - zelený jíl, což je jedna z nejstarších látek, kterou člověk v minulosti používal. Má velkou schopnost látkové výměny kationtů - dokáže absorbovat nahromaděné škodlivé látky, vylučovat je ven a přitom se v organismu nevstřebává. Je dolován z velkých hloubek, a proto je velice čistý - neobsahuje žádné zbytky pesticidů, herbicidů ani umělou radioaktivitu. Svým vzhledem a svojí molekulární strukturou se řadí mezi minerály. Průměrné složení zeleného jílu je: slída (49-58%), vápník (7-13%), hliník (1-5%), železo (2-5%), draslík (0,1-3%), sodík (0,06-1,5%), titan (0,02-0,7%), mangan (0,03-0,2%), hořčík (1-5%), olovo (méně než 0,01%), vlhkost (1-7%). Zevně se zelený jíl používá na obklady a pleťové masky při akné, k prohřátí při revmatizmu, do koupele a jako zábal na vlasy. (zdroj: www.drpopov.cz)

Na druhém místě složení šampónu je nějaká rostlina. Na třetím je mýdlový ořech, který má v sobě přírodní saponin, vytváří pěnu a používá se i na praní prádla. Další položky už jsou jen rostliny. Takže opravdu jen samá příroda.

Co říkáte na tento práškový šampón? Máte s ním nějaké zkušenosti? Znáte i jiné podobné šampóny?


8 komentářů:

  1. Aaaa! Must have! Fakt že jo, potřebuju podpořit vlnění svých vlasů, a na ajurvédský šampón se chystám dlouho! Díky za super recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky už jsem se na něj dívala, ale váhala jsem. Tak to si ho tedy už budu muset pořídit:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá dobře, hlavně to přírodní složení. Mám vlasy krátké, takže by mohl fungovat perfektně.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc dobra a zajimava recenze. Praskove sampony znam jen suche.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem měla od Eliah Sahil modrého kolegu (proti vypadává vlasů?) a ač se mi samotné použití líbí, účinky se mi vůbec neosvědčil. Nehorázně mě svědila vlasová pokožka.. jen nevím čím to, shikakai i amlu jsem už dřív zkusila a v pořádku, takže za to může asi jinačí složka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. možná je to to ginkgo... to prokrvuje pokožku a hodně citlivou to může asi i svědit... ale mně to nesvědí :)

      Vymazat
    2. To je dost možné. Jen mě to svědění velice překvapilo, protože se nemyslím, že bych byla nějak přehnaně citlivá a takovouhle reakci jsem na šampon snad v životě neměla. No jo, všechno je jednou poprvé :))

      Vymazat
  6. zkusila jsem všechny tři druhy, klasický, s ginkem a také s růží a musím říct, že na moje krátké vlasy jsou super všechny varianty, rozdíly jsou u nich minimální, růže pomáhá objemu a ginko prokrvení pokožky... zůstávám u klasiku, protože je levnější, navíc ta vůně..ahhh :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...