pondělí 7. října 2013

Čajová sezóna

Je pozdní odpoledne a jsem na cestě domů. Zima zalézá pod kabát, už je skoro tma a začíná pršet. Typický podzim. Jediné, co mi zvedá náladu, je to, že si už brzy zalezu pod deku s hrnkem horkého čaje. 

Máte to taky tak? Taky se po cestě z práce nebo ze školy těšíte, až se doma zahřejete? Já se na cestě ze školky a hřiště těším určitě:-) A první věc, kterou po návratu domů udělám, je, že si uvařím čaj. Čaj k mému podzimu neodmyslitelně patří. Mám ráda bylinkové čaje, mátu, heřmánek nebo černý bez, který jsem si v létě nasušila. Naopak v lásce nemám černý čaj, zelenému jsem taky moc nepřišla na chuť a sladké čaje, jako je například jahoda se smetanou od Pickwicku, taky nemusím. Svůj čaj si buď vůbec neochucuju nebo dávám med a citron.

Díky eshopu Biosféra.cz, který prodává zdravou výživu, biopotraviny a přírodní kosmetiku, jsem měla možnost ochutnat sedm různých bio čajů značky Sonnentor. Tuto značku čajů už znám delší dobu a vždy mi chutnaly. Na firmě Sonnentor se mi líbí, že zpracovává produkty ekologického zemědělství, spolupracuje s biofarmáři a v jejich sídle v jihomoravských Čejkovicích si můžete domluvit zážitkovou exkurzi a podívat se, jak se nejen čaje vyrábějí.

A teď už rovnou k samotným čajům. Většina je bylinkových a jeden (úplně vpravo) je směs bílého čaje a bylinek. 

Sáček první nahoře je z čaje Svobodná mysl nové kolekce sv. Hildegardy. Obsahuje verbenu, sléz, citronovou trávu, hrušky, kdoule, bazalku a květ růže. Chuť je jemná, citronová, osvěžující. 

Čaj v oranžovém kabátku má název Ovocná báseň. Jedná se o bylinný čaj s bio ovocem. Hlavní složky jsou jablka, máta kadeřavá, květ lípy a citronová tráva. Čaj je moc dobrý, opět spíše jemnější. 

Fialový sáček je z čaje Zázvor citron. Obsahuje zázvor, lékořici, citronovou trávu, citronovou kůru, pepř černý, mátu a ibišek. Tento čaj má díky zázvoru výraznější povzbuzující chuť. Dobře chutná i s medem. 

Šedý sáček měl bílý čaj Pai Mu Tan Ochrana a síla s květem černého bezu, verbenou a květem slunečnice. Obsahuje kofein. Tento čajík mě nijak nezaujal, chuť se mi zdála taková nijaká. Asi i proto, že bílé a zelené čaje nemám moc ráda.

Čaj vlevo dole Zase dobře je složen hlavně z kopřivy, květu černého bezu, citronové trávy, zeleného ovsa, maté s obsahem kofeinu a kontryhele. Má působit jako očistná kůra, díky které se budete cítit jako pírko. Jeho chuť na mě působila spíše jako nevýrazná, jemná a lehce citronová.

A dostávám se k čajům, které mi chutnaly nejvíc. Žlutý sáček je čaj Děkuji. Nezlobila bych se, kdyby mi někdo chtěl poděkovat a daroval mi krabičku tohoto dobrého čajíku. Musím přiznat, že při prvním ochutnání mě zarazila výraznější chuť šalvěje. Kdo znáte šalvěj, tak víte. Ale pak jsem čaji přišla na chuť. Obsahuje ještě meduňku, rozmarýn, yzop a levanduli. Výsledkem této kombinace je hodně výrazná chuť. Čaj je výborný i s medem.

A druhým mým favoritem je čaj v zeleném sáčku - Základy rovnováhy. Je v něm meduňka, sléz, ostružina, máta, lípa, černý bez a chrpa. Chuť čaje je mírně nasládlá, bylinková, mátová, jemná. Chutná skvěle sám o sobě. 

Musím říct, že tohle testování mě opravdu moc bavilo a užila jsem si ho. Dobrý čaj je jedna z věcí, která mě vždy potěší. 




















A pokud si chcete ke svému čaji ještě něco zakousnout, zkuste upéct kakaové máslové sušenky. Postup je opravdu snadný. Sušenky jsou ale dost tučné, tak pozor, pokud držíte štíhlou linii. Vlevo je recept ofocený z časopisu (po kliknutí na fotku by měl být lépe čitelný) a ty kolečka - to už je můj výtvor. Udělala jsem jednu obměnu (to bych nebyla já, abych dodržela přesně recept) a místo čoko čoček, které jsem doma samozřejmě neměla, jsem dala asi dvě lžíce ovesných vloček.
 
Taky máte rádi čaj? Jaký je váš oblíbený? Znáte čaje Sonnentor?


12 komentářů:

  1. Čaje miluju, piju hlavně bylinkové a mix, který si přes léto nasuším. A hodně můžu zelený čaj. Ovocný mě málokdy zaujme :) A když na mě něco leze, není nic lepšího než čaj z čerstvého zázvoru s citrónem a medem :)

    OdpovědětVymazat
  2. My měli ty čaje Sonnentor v práci, celou krabičku a vní snad kdyždý pytlík s jinou příchutí. Spousta z nich jich bylo výborných. Já jsem si jinak zvykla pít čaj zelený, i když mi ze začátku nechutnal a čaje bylinkové. Ale černý vůbec a ovocné jsem přestala pít kvůli překyselování žaludku :)

    OdpovědětVymazat
  3. čaje mám moc ráda, ale koukám, že bychom si vzájemně nelezly do zelí :-) protože takové ty "jahody se smetanou" ty mě chutnají moc. Sladím celkem dost, nějak jsem se pořád nenaučila pít neslazené čaje, málo si to užiju, když to není sladké :-).
    U nás se v plískanicích zahříváme nejradši horkou čokoládou, psala jsem o ni tady ... http://kdyzmamchut.blogspot.cz/2013/09/uvarim-poctivou-horkou-cokoladu.html

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, díky za tip na nové čaje. Taky jsem čajíčková a to celoročně, ale v zimě obzvlášť :) Na toto téma tu mám taky článek http://www.blogerky.cz/clanky/1211/me-oblibene-caje

    Short messages by Lucy...

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, já čaje skoro vůbec nekupuju, většinou jen zelený, který mám ráda vychlazený, neoslazený, jen s citronem nebo limetkou, ale vyvařuju si třeba zázvor a různé sušené bylinky, k tomu si dávám med a citron skoro úplně vždycky. Nejraději před spaním :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je celkom sranda, že píšeš článok o čajoch a vlastne reálne čaje z reálneho čajovníka (zelený, biely či čierny čaj) ani nemáš rada :) Ja to mám presne naopak, bylinkové čaje nemusím vôbec, zato tie ostatné by som pila na litre, najlepšie, keď sú ešte aj sypané :) Z ovocných "nečajov" mám rada asi len také tie jesenné kombinácie jablka a škorice a podobne :)
    Nikavero

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě ani nenapadlo, vidíš:-) Já jsem dříve pila zelené sypané hodně, ale časem jsem přešla jen na ty bylinkové "čaje".

      Vymazat
  7. Tyto čaje znám, ale když si chci koupit nějaký extra čas, tak jsem si zatím kupovala pyramidky od Lipton. Z tvého popisu mě zaujal bílý čaj Ochrana a síla. Bílé čaje jsem si většinou dávala jen v čajovně. Zkusila bych ho s mlékem.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Evi, já taky miluju bylinkové čaje a nepozřela bych ovocné (takové ty louhované kousky). Pěknou nabídku má i firma Gřešík a za vrchol svého fajnšmekrismu považuju skořicový od Harney and Sons. Chystám se na (pro mě) novinku - čaj ze stévie. Pá, Moni.

    OdpovědětVymazat
  9. Čaj je opravdu to nejlepší co si člověk může v takovém počasí dát. Já mám strašně ráda karamelvý čaj s mlékem...a to už kupu let:)

    OdpovědětVymazat
  10. Čaje naprosto miluju a brzy se taky chystám na nějaký ten čajový článek.. Alespoň k něčemu je to chladnější počasí dobré (přes léto mi čaje jen ležely na poličkách a zabíraly místo) :D

    OdpovědětVymazat
  11. Čajíky Sonnentor sú vynikajúce. Minulú zimu som pila ich pyramídové čaje, je to niečo úžasné. Ja osobne milujem hlavne ovocné čaje, ale tie prekombinované výmysly so smotanou a podobne tiež nejako extra nemusím :-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...