pátek 26. července 2013

Moje vlasy - jaké byly, jsou a budou + vlasová péče

Postavu jsem zdědila po tátovi, ale alespoň ve vlasech mě příroda trochu obdařila, myslím.  I když už mají své lepší časy za sebou, mám je ráda, když mě šimrají na zádech nebo když si je stočím pod hlavou místo polštáře.

Čím začít. Asi tím, čím vším si moje vlasy prošly a proč se k nim teď chovám už opravdu slušně. 














Moje vlasová historie

Takže tady je několik fotek, i k pobavení. Narodila jsem se jako kudrnatý černoušek, na základce se mi vlasy trochu srovnaly a kolem šestnáctin zase zvlnily. Na první fotce je mi osmnáct a vlnky jsem měla pořádné, oživené melírem. Pak jsem začala experimentovat s barvama. Červené vlasy jsem nosila nějak po dvacítce. Měla jsem je dlouhé a zářily na míle daleko. Pak jsem začala melírovat a zkončila jsem jako blondýna. To mi bylo asi tak pětadvacet. Pak jsem udělala rázný krok, vlasy ostříhala po ramena a nabarvila na tmavě hnědou. Toho jsem pak moc litovala. Takže jsem je nechala zase dorůst. A zase jsem začala s melírama.

Ale bohužel věkem se kvalita vlasů snižuje, už ten nápor zesvětlování nevydržely, do toho ještě hormonální změny po dvou porodech, takže výsledek byl žalostný. Rovné, chcíplé, suché, barevně neurčité. Říkala jsem si: "To už nikdy nebudu mít pěkné vlasy?!" Takže jsem radikálně zkončila s chemií, odbarvováním a svěřila se výhradně přírodním přípravkům a heně.


































A toto je současný stav

Už potřebuju zase nahenovat, ale aspoň vidíte ty poničené délky. Hena na ně chytá, ale časem se vymyje. Kůry a masky je drží při životě, takže se konečky netřepí, ale prostě jde poznat, čím si vlasy prošly. Nové vlasy mám už krásně lesklé. Mohla bych konce ustřihnout, ale chci mít vlasy dlouhé. Větší stříhání plánuju na zimu.

Vlasy se mi už nevlní tak, jako dříve. Je to prostě dáno věkem, s tím se dá jen smířit. Když se podíváte na mou fotku, kde mi bylo osmnáct a na mé současné fotky, tak jde vidět, že mi trochu splaskly i ty křeččí tváře. Ale za to jsem docela ráda.

Jak se o vlasy starám

Většinou používám přírodní šampóny bez obsahu sulfátů (sodium laureth sulfate) a bez silikonů. Sulfáty vlasy i pokožku vysušují a silikony zase zatěžují. Takže nic pro mě. Příklad takových šampónů jste mohli vidět v tomto článku (klik). Aby vlasy dostaly nějakou formu a nebyly moc rozčechrané, dávám na ně balzám/kondicionér a bezoplachový přípravek. O těch jsem psala tento článek (klik). 

Protože si pěstuju vlasy dlouhé, musím se o ně starat ještě víc, aby se konečky nelámaly. Takže vám představím můj arzenál všemožných pečujících přípravků.
  • K česání používám hřeben z palisandrového dřeva (plasťáky lámu) a kartáč z kančích štěnin - to jen tak pro úplnost.
  • První lahvička zleva je revitalizační kůra od Nobilis Tilia. Mícháním s vodou se připraví roztok, který se dvakrát týdně aplikuje na vlasy jako zábal před mytím. Vlasy mám pak leské a oživené. Navíc kůra krásně voní po bylinkách.
  • To největší na fotce je bio kokosový olej od Saloos. Je to první přírodní věc, kterou jsem si na vlasové zábaly koupila a zůstala jsem u něj doteď. Je to univerzální věc, vhodná k péči o celé tělo i obličej a dá se i jíst, když na to příjde. Občas si olej napatlám na vlasy, stočím je do drdůlku a nechám působit přes noc. Pak se musí smýt, pokud nechcete chodit s mastnými vlasy.
  • Malé kolečko je přípravek na konečky Shine so Bright od Lush. Je to skvělá věc, pokud máte taky hodně suché konce, tak doporučuju vyzkoušet. Používá se na suché vlasy. Je mírně stylingový. Jediné, co mi na něm trochu vadí, je silnější parfemace. Vůně mi připomíná předrevoluční pánskou kolínskou, ale dá se na ni zvyknout. A je toho tedy dost málo, takže si přípravek šetřím.
  • Biosil plus jsou tabletky, užívají se vnitřně. Mají posílit vlasy, kůži i nehty. Užívala jsem je, když jsem měla vlasy hodně špatné. Věřím, že účinky mají, ale potvrdit je nemůžu. K dostání v lékárně.
  • Biohar je vodička z lékárny, která má zamezit padání vlasů. Vlasy mi hodně padaly v období po porodu, což je úplně normální a po čase to přestane. Moje vlasy taky přestaly padat, ale nedokážu říct, jestli dřív díky Bioharu nebo prostě přirozeně, jak se srovnaly hormony.
  • Posledním přípravkem je jojobový olej od Saloos. Používám ho na zábaly a pak ho smyju nebo pár kapek rozetřu v dlaních a promnu suché vlasy, hlavně konečky, které se tak krásně oživí. Výsledek je vidět hned. Tetno olej můžu opravdu doporučit.

Jak už jsem psala, vlasy si barvím jen henou. Používám henu Caca brun od Lush, protože ta jediná mi chytla na zesvětlené délky. Článek o této heně jsem už taky psala (klik).

Vlasy si pravidelně nefénuju ani nežehlím, to bych jim kopala hrob. Žehličku mám, tak jednou za půl roku se do žehlení pustím, ale je to taková časově náročná šichta, ruce mě bolí jako kdybych zvedala činky, takže bych to ani často dělat nemohla.

A co dál?
Vlasy bych chtěla nechat růst, dokud budou vypadat pěkně a lidé si mě nebudou plést s rusalkou. Určitě zůstanu u přírodní vlasové kosmetiky a heny. Občas už najdu bílý vlásek, který vytrhnu. Až jednou začnu více šedivět, což dříve nebo později nastane, tak asi přejdu na trvalé chemické barvy. Ale to zatím řešit nemusím.

Ještě bych mohla pokračovat o vhodných i nevhodných střizích, které jsem vyzkoušela nebo o mých oblíbených účesech (rozpuštěné vlasy nosím málo), ale to až někdy příště.

Jak se mají vaše vlasy? Máte je rády nebo s nimi spíš bojujete? Znáte některý z mých vlasových přípravků?


8 komentářů:

  1. Mně se moc moc líbíš "za mlada" :-) Teď by to asi chtělo trochu upravit :-)

    VELKÁ giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)) Jo po třicítce už potřebuje upravit každý, zub času je neúprosný:-) Ale pobavila si mě:-)

      Vymazat
  2. Taky mám kudrlinky, ale trošku jiné - spíš takové lokýnky :)
    tinyinworld.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Náhodou ti to teď moc sluší! Takové vlasy bych brala, já mám moc řídké:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné vlasy! :) Rovněž jsem prošla podobnými a vlastně ještě horšími vlasovými kreacemi :D A na vlasech to je docela znát, i když zatím mohu být ráda za relativně mladý věk, takže se s leččím ještě vyrovnaly a vyrovnají. Ačkoli poslední dobou padajíá snad více než kdy předtím, i když mi vždy padaly dost hojně. Mám jich dost, když je zapletu na noc, mám přibližně podobný objem jako ty nebo o chlup větší :D ale jinak jsou rovné a podivně se kroutí všemi směrya, pokud nejsou dostatečně dlouhé, aby je délka natáhla. A Biosil beru rovněž :)

    OdpovědětVymazat
  5. Más moc hezké vlasy. Taky jsem se narodila jako úplný "černoušek" tedy co se týče vlasů. Měla jsem opravdu afrovlny:-)) děsně jsem to nenáviděla. Byly tvrdé a suché jako žíně a měla jsem jich taky hodně. Jojo čas plynul a já postupně prošla třemi porody. Po tom třetím dítku se mi vlasy skoro narovnaly a mám jich snad třetinu co jsem měla. Ó co já bych dala za svoje původní vlasy. Nějak jsem se pořád nenaučila s těmi jen vlnitými pracovat a nevím jaký zvolit vhodný střih...no a ještě když je jich tak málo.... Už pět let se o svoje vlasy starám s pomocí přírodní kosmetiky. Myju je lávovou zemí, nebo ayurvedským šamponem. Na posílení používám Amlu..je fakt super. Barvení úspěšně zvládám s Hennou od Hennecoloru. Ze všech Henn mi vyhovuje nejvíc a nejdéle na vlasech vydrží. Doufám, že časem se moje péče znásobí a vše kvalita vlasů bude o trošku lepší:-))

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherné vlasy, kudrnaté jsem vždy chtěla :) Osobně jsem s vlasy dlouho bojovala a nedokázala najít svůj styl, naštěstí mi kamarádka doporučila kadeřnictví v Praze, kde mi trochu otevřeli oči, jak se o vlasy lépe starat, takže mě to více chytlo a teď nedám na své vlasy dopustit.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...