pátek 2. října 2015

Nejedu, neběžím, koloběžím! Na kolobce Kostka

U nás v Rožnově pod Radhoštěm jezdí na koloběžce každý druhý. Dlouho jsem koloběžkáře obdivovala a slíbila si, že si kolobku jednou taky pořídím. A už je to tady, i já mám tu svou. 

Na radu kamarádky jsem vsadila na českou značku Kostka. Vvybrala jsem model HIL FUN, který na to mé popojíždění bohatě stačí. Na první jízdu jsem se moc těšila, avšak než jsem poprvé vyjela, musela jsem pár dní počkat. Koloběžku jsem si totiž objednala přes internet a dorazila v rozloženém stavu. Návod byl krátký a postup vypadal jednoduše. Nejdříve jsem hýřila seběvědomím a pustila se do sestavování sama, ale pojmy jako vidlice nebo brzdová čelist, byly na mě přespíliš, povolala jsem tedy na pomoc manžela. Manžel má samozřejmě stále plno práce a do montáže mé koloběžky se nehrnul. Nakonec se, po pár dnech přemlouvání a uplácení (jídlem i sexem), koloběžka ukázala v celé své kráse a já mohla vyjet. Zde bych chtěla podotknout, že pokud nemáte poblíž manžela, přítele, souseda, bráchu, kamaráda nebo někoho jiného technicky zdatného, raději si kupte koloběžku už sestrojenou. Třeba tady v Rožnově prodejna, kde Kostky prodávají, je.


První jízda byla parádní. Cítila jsem volnost a vítr ve vlasech. Jako bych se vrátila do dětských let a měla možnost vynahradit si to, že jsem jako malá koloběžku neměla. I když jsem na koleběžce nikdy dříve nejezdila, hned jsem se naučila ovládání a jízdu celkově. Původně jsem měla obavy, jestli se v zatáčce nepřeklopím na pravou stranu (stojím na kolobce pravou nohou), nic takového se nestalo a i když jsem se zkoušela různě naklánět, nespadla jsem.

V porovnání s kolem koloběžka jede pomaleji, protože má menší kola. Taky tady není možnost sedět a odpočinout si během jízdy. Záběr na nohy je tedy mnohem větší, ale při pohledu do zrcadla to nakonec oceníte :-)  

Koloběžka váží 8,8 kg, což je ideální na to, abyste ještě zvládli nést roční dítě na jedné ruce a v druhé ruce vytahovat koloběžku po schodech ze sklepa. Nosnost rámu je 100 kg, což se hodí, když chcete svést dalšího pasažéra v podobě dítěte. Dalším důležitým parametrem je vzhled. No není tahle černá prostě krásná? Ty protiskluzové cvočky na stoupací části rámu povyšují koloběžku na velmi stylovou záležitost. Co se týká příslušenství, tak mám jen stojan. Ten je velmi užitečný. Koloběžka nejlépe jede po rovném asfaltu. Na hrbolatějším povrchu už to trochu kodrcá, ale na to, že tento typ není určen do terénu, to pořád ještě jde.

Po pár jízdách jsem byla už koloběžkářský mazák a bylo na čase namontovat dětskou sedačku pro mou nejmenší holčičku. Pořidili jsme přední sedačku Polisport. Už v prodejně, kde jsme sedačku kopovali, nás upozornili, že pro upevnění na Kostku bude potřeba odpilovat kousek části na rámu. Na fotce níže je detail přichycení, kde můžete vidět, že tam chybí to, co je na oficiálních fotkách koloběžky. Asi tušíte, že bylo opět potřeba povolat manžela a opět po krátké fázi přemlouvání a uplácení (jídlem a sexem) se sedačka dostala na své místo a druhý den jsem mohla s malou vyrazit. Tady je podnět k výrobci, protože to pilování bylo samo o sobě zajímavým záčitkem - koloběžka v kuchyni, já ji držela, manžel pilovat a kolem se motaly tři děti. Krásný rodinný večer to byl :-)




Přes drobné útrapy vše dobře dopadlo, koleběžka jede výborně, sedačka drží pevně, dítě v sedačce bezpečně sedí a při jízdě nezavází. A co je nejdůležitější, líbí se nám to oběma moc. Před první jízdou jsem měla trochu obavy, jak koloběžku dostanu ze sklepa a malou na rukách a jestli se mi ji podaří zapnout do sedačky, aniž by mi spadla na zem i s kolobkou, ale žádný z mých katastrofických scénářů se nekonal. Vše šlo docela hladce. Zatím nepodnikáme dlouhé výjezdy, protože je malá přece jen ještě hodně malá, ale na jaře už budeme výletovat více. Už teď se těším!



Koloběžka je skvělá věc. Pokud nebydlíte někde v kopcích, tak o pořízení vážně uvažujte. U nás v Rožnově jezdí na koloběžkách celé rodiny.


Co na mojí koloběžku říkáte? Máte taky nějakou? Nebo uvažujete o pořízení?


10 komentářů:

  1. Tak já mám Mibo koloběžku už čtvrtým rokem a jsem nadmíru spokojená. Pro mě o moc lepší než kolo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mibo znám taky, vídávám je taky jezdit, prý vyjdou o něco dráž než Kostky.

      Vymazat
  2. Jééé, no kolobrnda se mi děsně líbí. A baví mě, že jsi taková cool matka :-). Elinka krásná sedí v té sedačce jako královna na trůnu :-). Nejvíc mě zaujalo to podplácení manžela sexem :-) Kde na to bereš kapacity? :-) Já se zmůžu jen na občasné podplácení lichotkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když už nic jiného nezabralo, tak muselo dojít i na tyto metody, ale jinak večer běžně usínám hned po dosednutí na gauč nebo rovnou omdlévám do postele :-)))

      Vymazat
  3. Kamarádka má taky Kostku, nevím, jaký typ, moc si ji chválí taky.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá super. Jen já bych tu na malém městě vypadala ještě víc nápadně než je třeba :)))

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá super. Jen já bych tu na malém městě vypadala ještě víc nápadně než je třeba :)))

    OdpovědětVymazat
  6. Na váš blog jsem narazila náhodou teď přes Urtekram a článek už je starší, ale nedá mi to ;). Zarazilo mě, že na stupátku stojíte pravou. Už jste určitě přišla na to, že nohy se střídají, že jo? 😉
    Také jezdím se sedačkou a malou musím na konci dost přemlouvat, aby slezla dolů :).
    Mám Mibo a tam se naštěstí nic pilovat nemusí.
    Jo a díky za tip na žehličku na vlasy :).
    Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno je to tak, už jsem se naučila jezdit oběma, chvíli to trvalo, ale teď už úplně bez problému nohy střídám. Koloběžka je moje láska a Elenka už nechce kočárek ani vidět a chce jezdit jen na kolobrndě :-)

      Vymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...