středa 10. června 2015

Elenka na cestě k dospělosti - začíná sama jíst a pohybovat se

Už je to tady. Věděla jsem, že to příjde, ale že až tak rychle? Elenka se začala osamostatňovat. Už jen čekám, kdy si sbalí baťůžek a oznámí mi, že se stěhuje z domu.

Přitom ještě nedávno to bylo maličké ležící miminko. Teď tady máme těžkotonážního cvalíka, který, co do svých spárů uchvátí, to už nenavrátí, chce všechno sníst a všude vlézt. S tím pohybem je to zatím takové nenejisté. Tahat devět kilo není sranda, proto jsem asi zatím klasické lezení nezaznamenala. Ale i přes to se Elenka dokáže pohybovat po celém obýváku. Ale tajně, jako ninža. Otočím se a je o pár metrů jinde. Asi válí sudy nebo nevím, jak to dělá. Nebo že by se plazit uměla, ale dělá to jen za mými zády? Budu muset nainstalovat tajnou kameru.


Bio začátky

Významným milníkem na cestě k dospělosti je seznamování se s jídlem - tzv. příkrmy. Začátky byly pozvolné, ale po měsíci už jí jako mázák. Dnešní názor na příkrmy je trochu jiný, než byl před čtyřmi lety, proto jsem se musela seznámi s novými informacemi a něco si pročíst. První náhodné ochutnávky proběhly už v pátém měsíci. První pyré jsem se rozhodla připravovat sama z bio zeleniny, ale ne vždy jsem se setkala s úspěchem. Elenka nedokázala mé kulinářské umění dostatečně ocenit, proto často sahám i ke skleničkám. Snad nejhorší zážitek, a možná i celoživotní trauma, měla z bio cukety. Květáček za 110 Kč taky nesklidil velké ovace. Za to mrkev vyhrává na celé čáře. Skleničky mám doma do zásoby vždy. Je to jistota. Vybírám si vždy ty z bio zeleniny. Někdo možná namítne, že to s tím bio zbytečně přeháním, ale já myslím, že čím méně pesticidů, tím líp. Ona si jich jednou ještě dostatečně užije.



První příkrmovou výbavu jsem pořídila v eshopu Feedo.cz. Mají velký výběr ovocných, zeleninových i masových příkrmů. Líbí se mi filtrování produktů podle ukončeného měsíce dítěte a značky. V případě skleniček je tohle online objednávání obzvlášť výhodné, protože se s tím pak nemusíte tahat, ale dovezou vám to přímo domů. Nejvíce chutnala mrkev s brambůrky Hipp. Ale ani cuketa s bramborem nepřišla nazmar. I ovocné přesnídávky se staly brzy oblíbenými. K zahušťování ráda používám rýžovou krupičku Nestlé. Kaši Sinlac jsem zatím dala párkrát večer, v domnění, že se tak sníží počet nočního kojení. No nesnížil. Kaše je ale moc dobrá, Elence ji ujídám:) Největší úspěch však měly ovocné kapsičky Ella´s kitchen. Nejdříve jsem byla skeptická a čekala jsem, že bude obsah rozpatlaný všude, ale omyl. Elenka po chviličce přišla na princip a pyré měla během chvilky v sobě. Ona je ale ten typ, který by vysál všechno ze všeho. A tak se vyřešila moje starost, jak jednoduše a čistě krmit venku. Tohle je prostě geniální řešení.


Podle jakých pouček a principů jsem při zavádění příkrmů postupovala?

  • Příkrmy jsou jen doplněk ke kojení. Nemají ho nahradit. V prvním roce je kojení stále nejdůležitější součástí stravy miminka.
  • S prvními ochutnávkami jsem začala kolem pátého měsíce (doporučuje se mezi 4 a šestým měsícem). Dítě je v této době plně kojeno a lépe se vyrovnává s potencionálními alergeny. Alergenům se nevyhýbáme.
  • První setkání s lepkem by mělo proběhnout do ukončeného 7. měsíce, což jsem dodržela. Malá sežmoulala několik kousků rohlíku.
  • První týdny jsem dávala jen zeleninu, aby si nezvykla na sladkou chuť ovoce. Začínala jsem s mrkví. První ovoce byl banán.
  • Nový druh zeleniny nebo ovoce dávám tři dny po sobě. Abych v případě reakce (např. osypání) věděla, z čeho to bylo.
  • Krmím pomalu po malých lžičkách. Pak není ani bryndáček potřeba.
  • Po jídle dokojím. Nápoje nedávám, aby se nesnižovala tvorba mlíka. Převařenou kojeneckou vodu beru sebou v netekoucím hrnečku, když jdeme ven a je vedro. Ale je to jen taková první pomoc.
  • Kravské mlíko a tvaroh se během prvního roku vůbec dávat nemá. Má hodně bílkovin, které zatěžují ledviny.
  • Příkrmy nesolím, nesladím. 
  • Vařím v kojenecké vodě.
  • Zeleniny si uvařím více, rozmixuju, zmrazím v tvořítku na led a kostičky přendám do sáčku. Pak můžu z mrazáku jednoduše vytáhnout množství podle potřeby.
  • Neohřívám v mikrovlnce, jen ve vodní lázni.
  • Občas si nechám poradit například tady nebo tady.
To je snad vše:)

Zkoušela jsme i metodu baby led weaning, ale tímto způsobem zatím zkončilo většinu jídla všude možně, jen ne v Elenčině bříšku. Vrátím se k ní, ale později.

Takovými obličeji končily první obědové pokusy:)

Co říká na příkrmy Elenka?

"Začátky byly vážně špatné. Už jsem si začínala myslet, že mě mamka nemá vůbec ráda. Teď už to je lepší, ale pořád nechápu, co na tom jídle dospělí mají. Proč nemůžu zůstat jen u kojení. Napořád. Je to jednoduché, najezená jsem během chvilky a prospívám skvěle. Vždyť v půl roce jsem měla stejnou váhu, jako měla starší ségra v roce a teď v sedmi měsících už nosím oblečení pro dvouleté děti. Ale je pravda, že mi to kojení trochu vadí v rozhledu. Už jsem velká a nechci při jídle vidět jen prso. To mě nebaví. Ale zkouším to řešit, prsa natahuju, tak aby byla co nejdelší a já se mohla při pití rozhlížet kolem. Mamce se to nelíbí. Pochopila jsem, že prsa vůbec dlouhé mít nechce. Nevím, co ji na tom vadí. Ale podívejte se na ni, je jasné, že nakonec vyhraju já:-)"

PS: Pokud začínáte s příkrmy, poraďte se svým doktorem a selským rozumem. Moje "rady" berte s rezervou:-)

Taky máte zkušenost se zaváděním příkrmů? Děláte něco stejně nebo úplně jinak?


7 komentářů:

  1. já teda zdaleka nekojím, ale pobavila jsem se :))

    OdpovědětVymazat
  2. Pěknej článek. Ty krmící sáčky musím zkusit, právě jsem si říkala to stejné co ty, že by to dopadlo kdoví jak... Ale půjdu do toho.
    :-) Elenčin názor na jídlo mě upřímně pobavil. Myslím, že se Stelinkou by si určitě v tomto směru káply do noty.
    A je hrozně zlatá, jak se tváří, hned bych ji opusinkovala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Jo určitě vyzkoušej, děti jsou šikovné, určitě taky hned příjde na to, co s tím:) Třeba moje první měla opačný názor a kojení ji moc nebralo, zajímavé, jaké velké rozdíly můžou být:)

      Vymazat
  3. :D Jak kdyby to naše Sandra psala...taky mi tahá bradavky přes půl pokoje a k tomu používá i zoubky...:-/
    jinak akorát jsem zveřejnila podobný post :) Jde vidět, že máme dětičky v podobném věku :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)) Elence včera vykoukly teprve první dva, tak se trochu děsím:-)

      Vymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...