čtvrtek 19. září 2013

Tipy od začínající blogerky pro začínající blogerky

Jak ten čas letí! Už to bude brzy půl roku, co jsem začala psát tento blog. A baví mě to víc a víc. I když se cítím pořád jako začátečník, sepsala jsem několik mých postřehů kolem blogování - třeba se budou někomu hodit. 

Ještě než začnu sepisovat ty mé světoborné rady, mám jednu poznámku pro ty, kteří o založení blogu uvažují: "Založit blog je jednodušší než se zdá. Program www.blogger.com nabízí plno možností, jak si blog upravit sobě na míru. Takže pokud máte o čem psát, neváhejte a jděte do toho."


Takže jdeme na to:

  • Aktivní odkaz v komentářích
Jedna z možností, jak upozornit na svůj blog, je komentovat příspěvky na jiných blozích a pod komentář vložit odkaz na svůj blog. Lidé jsou většinou líní, takže jim ulehčete práci. Vložte do komentáře kód pro aktivní odkaz, přes který se jedním klikem dostanou na váš blog. Takto vypadá kód pro můj blog:

<a href="http://msbloggereva.blogspot.com/">Ms. Blogger Eva</a>

V komentáři to pak vypadá takto:  Ms. Blogger Eva. Stačí jen změnit adresu blogu a název a můžete vkládat.

Doporučuju psát jen smysluplné komentáře k tématu. Když vidím například "Super fotky - přijď se podívat na můj blog" tak to beru jen jako reklamu, která mě vůbec neoslovuje.

  • Program na úpravu fotek 
Fotky mají velkou sílu a vypovídací schopnost a je mi jasné, že někteří čtenáři koukají jen na ně a text ani nečtou. No jo, času je málo, blogů hodně, takže se není čemu divit. Já to dělám dost často taky. A proto by měly být fotky co možná nejlepší. Já mám docela obyčejný foťák, takže fotky vždy trochu poupravím. Používám online prográmek www.picmonkey.com, ve kterém se dají zajímavě upravovat jednotlivé obrázky nebo tvořit koláže.

  • Pravidla pravopisu
Když máte to štěstí a podaří se vám čtenáře zaujmout a ten se pustí do čtení textu, je určitě dobré si pohlídat pravopis a vyhnout se chybám. Já si vždy před uvěřejněním článek minimálně jednou pořádně přečtu, ale často se mi stává, že pár chyb přehlédnu. Naštěstí mám dobrou kamarádku a korektorku v jedné osobě, která má na chyby čich a upozorňuje mě. Pokud si nejsem jistá, jestli je správně například "s dlouhýma vlasama" nebo "s dlouhými vlasy", použiju stránky www.pravidla.cz, kde do políčka zadám slovo "vlasama" a hned se dozvím, že takové slovo podle pravidel neexistuje.

  • Tlačítko To se mi líbí
Dobrým prostředkem k šíření povědomí o vašem blogu je Facebook. Stačí pod každý článek umístit tlačítko To se mi líbí. Když na něj čtenář klikne, odkaz na článek se objeví na jeho timelinu, zdi nebo jak se to teď nazývá. Samozřejmě to funguje jen u lidí, kteří na Facebooku profil mají. Nastavení Bloggeru i Facebooku se pořád mění, takže starší návody na přidání tlačítka už teď nemusí fungovat. Mě se povedlo tlačítko přidat podle návodu od mé kámošky, který můžete najít na jejím blogu zde.

  • Mohlo by se vám taky líbit
Další skvělou vychytávkou, díky které vaše starší články neupadnou v zapomění, je funkce You might also like. Funguje tak, že pod každým článkem nabídne jiné, související články, na které může čtenář přejít. Jednoduchý návod (v angličtině) a celé nastavení najdete na stránce www.linkwithin.com.

  • Vyzdobení blogu
Pokud chcete svůj blog trochu vyšperkovat, můžete použít třeba některou z ozdůbek ze stránek www.thecutestblogontheblock.com. Najdete tam i návod, jak je na blog přidat.



i have kids button copy 


Dejte vědět, pokud vám mé tipy trochu pomohly nebo se chcete podělit o nějaké své know-how.


33 komentářů:

  1. perfektný článok ďakujem!!! :-)
    konečne som zistila ako sa dáva aktívny odkaz :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek, já tak nějak všechno dělám (články si pos osbě čtu i třikrát :D), ale ten odkaz a vyzdobení se mi moc líbí. Pomohlo mi to. Děkuju moc! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ježkovi voči, Evi, děkuju moc za tento článek. Konečně jsem díky Tobě prolomila tajemství aktivního odkazu. Děkuju i za ostatní tipy, super článek.

    Můžu aktivní odkaz u Tebe hned poprvé vyzkoušet? :-)
    zkraslovadla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem ti pomohla. Klidně zkoušej:-)

      Vymazat
  4. Super článek!
    Zkusila jsem svůj blog trochu vyparádit, ale vůbec mi pozadí nejde vložit. :(

    OdpovědětVymazat
  5. super, konečně vím jak na "You might also like" :-D článkem, si myslím, otevřela dvířka do stinných zákoutí blogování mnoha z nás :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Dakujem uzitocne rady:) Urcite vyuzijem fb tlacitko aj You might also like!

    Pekny den,
    Peacock & Pineapples

    OdpovědětVymazat
  7. Moc děkuju za tipy, už se těším až je vyzkouším :-) Jen s těma pravidlama pravopisu bych to zas nepřeháněla. Já mám zas pocit, že když člověk píše 100% spisovně a nepoužívá obecnou nebo hovorovou češtinu, tak to občas působí jak referát do školy :D Ale samozřejmě chyby jako hrubky jsou věc jiná :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Bezva rady! Mám už dlouho v hlavě podobný článek zase se svými "vychytávkami". Akorát né a né ho napsat :((( Tak aspoň že ten můj článek na "Tlačítko To se mi líbí" už pár lidem pomohl ;)

    P.S. Ještě pořád probíhá soutěž o náušnice z FIMA. Kreativně s Ladybird

    OdpovědětVymazat
  9. Super tipy, hlavně na ten aktivní odkaz v komentářích :) Pořád nacházím nové a nové vychytávky.

    Kraska.dne

    OdpovědětVymazat
  10. Já z tebe nebudu...teda v tom dobrém slova smyslu, ale schválně si přečti můj nejnovější článek na blogu, který je mimo jiné i o tobě ;-) (neboj :D)...když jsem před cca 14-ti dny objevila online nástroj pickmonkey, tak jsem jásala, jak si vyzdobím blog a pak se o tento program "podělím" i s radami na mém blogu...a zase si mě předběhla a napsala to o dost dříve...nechápu jak to děláš, ale mě fakt něco napadne a ty už to realizuješ :D
    ...a díky...vyzkoušíme ten přímý odkaz SpaceSusi´s blog ...:D

    OdpovědětVymazat
  11. Vynikajúce rady! Blogujem už síce dlho, ale stále sa mám čo učiť. Niektoré rady poznám a chvíľu som ich aj používala, ale ako mením a rekonštruujem blog, zabúdam na ne alebo ma len skrátka omrzia.. V každom prípade ma tento článok potešil a budem rada, ak ich bude aj v budúcnosti viac. Rada sa učím nové veci a rada si nechávam poradiť od druhých. Ja svoj blog vidím očami autorky, ale čítatelia ho vnímajú úplne inak a možno im tam nejaké veci chýbajú, alebo naopak niečo by kľudne vyhodili. Práve preto mám rada takéto diskusie o blogu, jeho dizajne a technických možnostiach.. :-)

    Prajem krásny deň, Zuzka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti článek líbi. Mám teď pocit, že bych spíš já potřebovala poradit. Změnila jsem trochu vzhled a pořád nejsem spokojená.

      Vymazat
  12. Jéje, super, dneska jsem tě objevila a hned tolik rad ... :-) Zvlášť pro někoho, kdo v tom pořád plave ... díky moc, hlavně za aktivní komentář, to je pro mě novinka .... ;-)
    VioletSwan

    OdpovědětVymazat
  13. Táto recenzia je skvelá, hneď som sa inšpirovala a zopár rád si vzala k srdcu. Akurát to tlačidlo You might also like - Mohlo by se vám taky líbit mi nejako nefunguje, modul sa mi podarilo pridať, ale príspevky mi nezobrazuje. Nevieš mi poradiť ako to napraviť?
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě trvalo myslím týden, možná i více, než to začalo fungovat, tak ještě počkej, ono to naskočí samo. Ale proč to hned nefunguje nevím.

      Vymazat
    2. Tak to som rada, že nie som jediná, ktorej to hneď nefunguje, počkám ešte ako píšeš a uvidíme. Hádam to naskočí. Ďakujem za radu.

      Vymazat
  14. Super, ďakujem krásne veľmi mi tento článok pomohol. Blog som si založila iba včera takže je pre mňa ťažké zháňať si nejakých fanúšikov...fakt ďakujem určite vyskúšam

    OdpovědětVymazat
  15. Začínám s blogem, takže se mi tyto tipy hodí :) Určitě ocením více takových článků! :)

    A taky si prostě musím vyzkoušet ten odkaz.. :D
    Můj blog :)

    OdpovědětVymazat
  16. Super typy, děkuju. Často jsou tyto typy do začátku jen tak trochu namyšlené kecíky, které nikam neposunou, ale tobě se to opravdu povedlo. Děkuju za ten odkaz, to vidím poprvý.
    Ellie

    OdpovědětVymazat
  17. Díky za článek, je to super a určitě jsem se zas dozvěděla něco nového :) Valerie

    OdpovědětVymazat
  18. po dlouhé době jsem našla článek, který mi opravdu pomohl. děkuju!:)
    Eva ♡ life

    OdpovědětVymazat
  19. Děkuji za skvělý článek, který mi moc pomohl :) S radostí hned vyzkouším odkaz :D
    ✿Just Another Normal Blog✿

    OdpovědětVymazat
  20. Nwbim porad jak udelat aktovni koment :(

    OdpovědětVymazat
  21. Moc pěkný článek a hodně mi pomohl!
    Byla bych moc ráda, pokud by jste se podívali na můj začínající blog a napsali na něj recenzi :) www.gabicatsneverland.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  22. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  23. Porad mi nefunguje ten odkaz. :(
    Nevim v cem je chyba...asi jsem to jen blbe pochopila.No kazdopadne krasny clanek! :)

    everythingononepaper.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj,
    moc hezký článek moc se mi líbil a snad i pomohl ..já jsem si založila blog teprve nedávno, tak jestli by se ti chtělo můžeš mi na něho napsat nebo napsat na můj g-mail co bych měla změnit apod :)
    http://zijusvujsvet.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...