Po dlouhé době je tady opět recept. Sice teď pořád peču něco sladkého, ale není to tak dokonalé, abych s tím šla na blog. Tohle jídlo také není žádným vrcholem kulinářského umění, patří ale k našim oblíbeným letním receptům, takže si zaslouží zveřejnit.
Ingredience (pro dvě osoby):
- 1 středně velký lilek
- 1 středně velká cibule
- 250 g mletého vepřového masa
- tvrdý sýr (ementál, gouda nebo eidam)
- koření: sůl, tymián, rozmarýn
- olivový olej
V pánvi můžete vidět i kousky anglické slaniny. Tu obyčejně nepřidávám, ale potřebovala jsem ji zpracovat. Takže si jí nevšímejte:-) |
Postup:
Zapneme troubu na 180 C. Lilek omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme a
trochu posolíme. Asi polovinu vydlabané dužiny nakrájíme na kostičky.
Cibuli nakrájíme na drobno. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje.
Přidáme cibulku a necháme zesklovatět. Dáme mleté maso, nakrájenou
dužinu z lilku a koření. Občas promícháme, dokud není maso hotové.
Vydlabané lilky naplníme směsí a v pekáčku s troškou vody šoupneme do trouby
asi na 15 minut. Pak posypeme nastrouhaným sýrem a dáme ještě na 5 minut dopéct. Čas pečení je orientační, řiďte se vzhledem lilku. Upečený lilek je změklý a vypadá povadle.
Místo lilku můžete použít i větší cuketu. Postup je stejný. Jednou jsem použila lilky i cukety najednou a nemohli jsme se schodnout, co chutná líp.
Jako příloha se nejlíp hodí brambory.
Zkouším olivový olej ve spreji Carbonell, který byl v jarním DM boxu a musím říct, že se mi líbí. Jednoduše a rychle pokryje celou pánev. Zkoušela jsem s ním vystříkat i formu na bábovku, kterou jsem pak vysypala moukou a taky dobrý:-) Jen mi trochu vadí ten hliníkový odpad, co po něm zůstane.
Děláte doma taky zapečené lilky nebo cukety? Chutnají vám?
To musím vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatjinak chci tebe a tvé čtenářky pozvat na můj blog :)) http://blogblondateholky.blogspot.cz/
Také jsem dělala, akorát s cuketou. Moc dobré :)
OdpovědětVymazat