Znáte ten typ moučníků, u kterého jeden kousek nikdy nestačí a nakonec se přistihnete, jak si nabíráte vidličkou přímo z formy? Tak tento je jeden z nich.
Je to recept, který se dá různě obměňovat. Jde o kombinace pečeného piškotového korpusu a nepečeného krému s ovocem.
Použila jsem kulatou formu o průměru 26 cm, ale už mám koupenou menší 21 cm, takže příště bude dortík menší, ale vyšší.
Ingredience:
Korpus:
- 2 vejce
- 130 g polohrubé mouky
- 130 g cukru krupice
Krém:
- 1 vanička tvarohu
- 1/2 vaničky pomazánkového másla
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání
- moučkový cukr - podle chuti
Pomázánkové máslo jsem použila, protože je správně tuhé. Obsahuje hlavně zakysanou smetanu, takže můžete klidně použít jen ji a výsledek bude podobný. Pro odlehčenou verzi můžete dát místo smetany bílý jogurt, ale vyberte nějaký tužší, například Holandii. Můžete klidně použít celé pomazánkové máslo a celou smetanu. Pak se do dortíku vejde i více ovoce.
- 1 banán
- cca 300 g jahod
- kakao
Postup:
Začneme korpusem. Žloutky umícháme s cukrem do pěny. Vmícháme mouku a z bílků vyšlehaný sníh. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a dáme do vyhřáté trouby (170 °C). Korpus se nesmí péct na vysokou teplotu, aby se ve středu nevyboulil. Upečeno je, když do korpusu zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou. Korpus necháme vychladnout.
V čase pečení korpusu si připravíme krém a omyjeme a nakrájíme ovoce. Smetanu vyšleháme do tuha, přimícháme tvaroh a pomazánkové máslo a přisypáváme cukr, tak aby krém nebyl příliš sladký, protože korpus je sladký dost. Polovinu krému natřeme na korpus, poklademe ovocem, potřeme druhou polovinou krému a posypeme kakaem. Dáme vychladit.
Přiznávám, že jsem až na pár kousků celý dortík snědla sama. To prostě nešlo odolat. Mám seznam receptů, které chci v blízké době vyzkoušet, například teď příjde na řadu cheesecake brownies (ne každý zvlášť, dohromady!), takže se můžete těšit na další chutě nahánějící články.
Máte taky rádi podobné dortíky?
Doma vytváříme něco podobného a vždy se po tom ihned zapráší :D
OdpovědětVymazatMňam, takové dezerty jsou boží, taky občas něco podobného dělám-většinou v létě :) Tvůj vypadá nádherně ;)
OdpovědětVymazat