pátek 6. června 2014

Polopečený jahodovo banánový dortík

Znáte ten typ moučníků, u kterého jeden kousek nikdy nestačí a nakonec se přistihnete, jak si nabíráte vidličkou přímo z formy? Tak tento je jeden z nich.

Je to recept, který se dá různě obměňovat. Jde o kombinace pečeného piškotového korpusu a nepečeného krému s ovocem.




Použila jsem kulatou formu o průměru 26 cm, ale už mám koupenou menší 21 cm, takže příště bude dortík menší, ale vyšší.

Ingredience:
Korpus:

  • 2 vejce
  • 130 g polohrubé mouky
  • 130 g cukru krupice

Krém:
  • 1 vanička tvarohu
  • 1/2 vaničky pomazánkového másla
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • moučkový cukr - podle chuti
Pomázánkové máslo jsem použila, protože je správně tuhé. Obsahuje hlavně zakysanou smetanu, takže můžete klidně použít jen ji a výsledek bude podobný. Pro odlehčenou verzi můžete dát místo smetany bílý jogurt, ale vyberte nějaký tužší, například Holandii. Můžete klidně použít celé pomazánkové máslo a celou smetanu. Pak se do dortíku vejde i více ovoce.

  • 1 banán
  • cca 300 g jahod
  • kakao

Postup:

Začneme korpusem. Žloutky umícháme s cukrem do pěny. Vmícháme mouku a z bílků vyšlehaný sníh. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a dáme do vyhřáté trouby (170 °C). Korpus se nesmí péct na vysokou teplotu, aby se ve středu nevyboulil. Upečeno je, když do korpusu zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou. Korpus necháme vychladnout. 

V čase pečení korpusu si připravíme krém a omyjeme a nakrájíme ovoce. Smetanu vyšleháme do tuha, přimícháme tvaroh a pomazánkové máslo a přisypáváme cukr, tak aby krém nebyl příliš sladký, protože korpus je sladký dost. Polovinu krému natřeme na korpus, poklademe ovocem, potřeme druhou polovinou krému a posypeme kakaem. Dáme vychladit.


Přiznávám, že jsem až na pár kousků celý dortík snědla sama. To prostě nešlo odolat. Mám seznam receptů, které chci v blízké době vyzkoušet, například teď příjde na řadu cheesecake brownies (ne každý zvlášť, dohromady!), takže se můžete těšit na další chutě nahánějící články.

Máte taky rádi podobné dortíky?


2 komentáře:

  1. Doma vytváříme něco podobného a vždy se po tom ihned zapráší :D

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, takové dezerty jsou boží, taky občas něco podobného dělám-většinou v létě :) Tvůj vypadá nádherně ;)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...