Tady je jeden recept pro případy, kdy máte doma několik banánů, ke kterým se nikdo nezná, pomalu si hnědnou a už se vidí v koši. Ale nic není ztraceno, můžete jim vdechnout nový život.
V původním receptu na americký banánový chléb jsem obměnila klasický bílý cukr za černý třtinový cukr s melasou a vznikla tato pochoutka s příchutí lékořice. Banány tam jsou cítit taky a díky nim je chlebík správně vlhký. Pokud použijete bílý cukr, bude mít chlebíček čistě banánovou chuť.
V původním receptu na americký banánový chléb jsem obměnila klasický bílý cukr za černý třtinový cukr s melasou a vznikla tato pochoutka s příchutí lékořice. Banány tam jsou cítit taky a díky nim je chlebík správně vlhký. Pokud použijete bílý cukr, bude mít chlebíček čistě banánovou chuť.
- 4 zralé banány
- 1/3 hrnku změklého másla
- 3/4 hrnku tmavého třtinového cukru (v původní verzi je bílý cukr krystal)
- 1 vejce
- 1/2 kypřícího prášku
- 1,5 hrnku hladké mouky
- špetka soli
Postup:
Banány rozmačkáme vydličkou, přimícháme máslo, přidáme cukr, vajíčko a dobře promícháme. Nakonec příjde na řadu kypřící prášek s moukou a zase mícháme. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy. Já jsem použila královskou formu od Tupperware (objem 1,5 L, rozměry 29 x 11 x 8 cm). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi hodinu (kontrolujeme špejlí).
Chlebík na povrchu krásně popraskal. Byl tak dobrý, že nevydržel ani dvacet čtyři hodin. Chutnal dospělým i dětem, na snídani i k odpolední kávě. Díky melasovému cukru je trochu tužší než bílocukrová verze.
Pekla jsem večer, proto jsou fotky tak naoranžovělé. |
Přestně tento cukr mám. |
Pár cukrových faktů
Přírodní hnědý cukr se vyrábí z cukrové třtiny a čím je tmavší, tím víc obsahuje zbytkové melasy, ve které jsou minerály, enzymy a vitamíny. Ten můj skoro černý je tuhý a má výraznou lékořicovou chuť. Pokud znáte čistou melasu, která má konzistenci tekutého medu, chutná taky tak. Naopak náš známý bílý cukr je z cukrové řepy a prošel rafinací a chemickým bělením, což všechny prospěšné minerály a další látky ničí.
Jaký cukr používáte? Jak se vám líbí tento banánový chlebík?
tak k tym bananom čo už nikto nechce je to veelmi dobry napad recept mam už aj uloženy:)) mam síce trochu iny trstinovy cukor doma ale hadam to nevadi:)
OdpovědětVymazatJo, cukr může být jakýkoli:-)
Vymazatzrovna před pár dny nám takhle doma "umíralo" pár banánů..tak příště už budu vědět, co s nimi :D tenhle recept určitě musím vyzkoušet! děkuju :)
OdpovědětVymazatVypadá to krásně, určitě to zkusím :)
OdpovědětVymazatParáda, takové rychlé recepty mám nejradši, určitě vyzkouším! :)
OdpovědětVymazatJa väčšinou banány zrecyklujem podobne. ale do banánových mafinov s hnedým cukrom, takýto melasový som ešte neskúšala :)
OdpovědětVymazatvypadá moc dobře, hned bych si ho dala :)
OdpovědětVymazatKdy bude vyhlášení té GA? :)
Já vlastně vyhlášení nedělám, ale na facebooku jsem napsat mohla (napravím to), že balíčky už jsou na cestě k vítězkám:-) Aby ostatní neměli plané naděje.
VymazatDat banany do chleba by me tedy nenapadlo. Diky za tip. Vypada lakave.
OdpovědětVymazat