pondělí 20. ledna 2014

Budu bohatá! Teoreticky už vím, jak na to

Knížku Nejbohatší muž v Babylóně od George S. Clasona jsem si koupila tak nějak mimichodem. Vlastně ze zvědavosti. I já bych chtěla být - Nejbohatší žena v Brně.

Se čtením jsem byla hotova velmi rychle. Knížka je malá jako má ruka a má jen 135 stran. Myslíte, že jsem se dozvěděla nějaké zázračné rady, jak zbohatnout? Nic takového. Jen několik zásad, které se zdají být jasné a jednoduché, pro každého známé. Ale nedržím se jich přesně ani já a když čtu, že každá pátá domácnost je zadlužená až po uši, tak ostatní se jich drží ještě méně.

Líbí se mi, že se nejedná o nějakou strohou teorii, ale téměř pohádkové příběhy z dob starého Babylónu. Za takové povídání by se nemusela stydět ani Šeherazáda. Poutavým způsobem se dozvíte, jak postupně zbohatnout a majetek si udržet i jak se vymotat z dluhů.

Ukázka z knížky Nejbohatší muž v Babylóně

A jaké jsou tedy ty zásady, které vás dovedou k bohatství? Ve zkratce vám je prozradím.

  • Odkládat a spořit nejméně desetinu vydělaných peněz.
  • Úspory investovat a rozmnožovat, aby samy vydělávaly, a to pod odborným dohledem.
  • Mít výdaje pod kontrolou, neutrácet za zbytečnosti.
  • Zvyšovat příjem.
  • Mít pojištěný majetek.
  • Investovat do vlastního bydlení.
  • Spořit na stáří.

Jednoduché, že? Řídíte se tím? Co se týká třeba toho investování a rozmnožování úspor v současných podmínkách, to je oříšek. Pro běžné lidi, kteří požadují nízké riziko a jistotu návratnosti investice, připadají v úvahu spořící účty, stavebko nebo třeba termínované vklady. Ale úročení je tak nízké, že peníze pomalu, ale jistě požírá inflace. Třeba by ale zkušený finanční poradce opravdu dobře poradil. S tou kontrolou výdajů souhlasím určitě. Poslední dobou se snažím šetřit. Neříkám, že si občas nekoupím něco zbytečného, to jo, ale krotím se. Další bod - zvyšování příjmu - se dvěmi mrňaty na krku jde blbě, ale jednou snad. Nějaké pojištění máme a dokonce si platím i pár stovek do penzijka. Takže celkem dobrá bilance. Vypadá to, že bych mohla být na dobré cestě k tomu velkému bohatství. Pokud bych jednou měla hodně peněz, líbilo by se mi investovat a obchodovat s uměním, to musí být i krásná záliba. A pak bych nakoupila byty, žila z nájmů a měla hromadu času na psaní blogu:-)

Co dodat. Tento druh literatury nevyhledávám a knížka mě nijak výrazně nenadchla, ale na druhou stranu, když slyším, že si lidi berou půjčky na dovolené a vánoční dárky, by snad měla být i povinnou četbou ve školách. Vůbec by neškodilo, kdyby se takové základy o hospodaření s penězi zařadily do školních osnov.

Ale celkově to s těmi penězi nepřehánějte. Nezapomeňte, že ty nejlepší věci jsou zadarmo!


Je tady někdo, kdo taky četl tuto malou chytrou knížku? A jak se díváte na peníze vy? Máte nějaké své finanční zásady?


12 komentářů:

  1. ...překvapím tě - ano, i já jí četla a máme tuto (a jiné) doma :D Kniha má určitě něco do sebe, ale víc se mi líbí styl Kiyosaki - např. Bohatá žena :) Myslím, že přečíst si podobnou knihu není na škodu, někdo to opravdu přehání s výdaji/dluhy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepřekvapila jsi mě:-)) Chystám se na Chudý táta, bohatý táta - na tu jsem hodně zvědavá.

      Vymazat
  2. Ahoj Evi, knížku jsem četla dvakrát, ale popravdě řečeno, na mojí peněžence to vidět není. Asi někde dělám nějakou chybu ;-). Skvělá motivačně finanční knížka je taky "Bohatý táta, chudý táta" od Roberta Kiyosakiho. Tak ať jsme už konečně bohatý! ;-)
    Pa, Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta na mě taky čeká, až ji přečtu:-) Možná si moc užíváš ty věci, kterou jsou zadarmo a nemáš čas na zvyšování příjmu, tak jako já:-))

      Vymazat
  3. Pro me jsou penize strasak uz od malicka.po rozvodu rodicu mamka delala porad nejake vedlejsaky a porad jsme na neco nemeli. Nastesti jsem vzdycky nasla nejakou brigadu a vydelala si na lyzak apod. abych nebyla mimo kolektiv uplne.
    Takze setrit jsem zvykla snad odnepameti.
    Bohuzel jsou situace.kdy se to moc nehodi a napr. u nakupu darku se sebou svadim vnitrni boj nebo kdyz si dopreju navstevu kadernice apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky dobré do života - poradit si vždycky nějak sama.

      Vymazat
  4. Knizku som necitala ale mam niejake svoje zasady ohladne penazi. Mam 24 rokov a na svoj vek viem (podla mojich rodicov) velmi dobre hospodarit. Mojou filozofiou uz od 18tich je vyuzit kazdu pracovnu prilezitost kt. mi niekto ponuka. Kupujem len veci kt. potrebujem, samozrejme si obcas doprajem nieco pekne a nepotrebne :D. Tretinu vyplaty davam na sporiaci ucet a ked mam dve prace tak z jednej vyplaty zijem a platim ucty druhu celu odkladam. Doma mam pokladnicku kde si davam vsetky drobne co mam v penazenke a na konci roka peniaze pouzijem na niejaku drahsiu vec ako napr. kabelku alebo laptop atd. Na kazdy tyzden si robim rozpis jedla kt. budem varit a kupujem len tie suroviny kt. mam na zozname. To ma odradza kupovat veci kt, sa mi aj tak v chladnicke pokazia. Ked uz mam nasporenu niejaku vacsiu cast penazi tak sa radim v banke ci je vyhodne ich investovat a do coho. V kozmetike nenakupujem nic do zasoby a vseobecne nove veci kupujem len vtedy ked je stara vec uz v koncoch. To su moje zakladne pravidla v setreni mozno niekoho inspiruju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je úžasné! Tak mladá a takové zásady, se stydím úplně. Je to hodně o té výchově v rodině. Nedávno jsem čtyřleté dceři vysvětlovala, kde se berou peníze, že taťka chodí do práce... Druhý den se mě zeptata, kde je beru já, když jsem doma (mateřská), tak bylo vidět, že o tom přemýšlela. Jen pořád čekám, kdy za mnou příjde a zeptá se, jestli pro ni nemám nějakou práci:-)

      Vymazat
  5. podle popisu mě dost zaujala, nejspíš se po ní taky podívám :)

    http://evelinkablog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím, taky mi finanční gramotnost v Čechách připadá tristní! Tuhle knížku neznám, ale kouknu po ní. Jen to asi budou úplný základy, jak na peníze, chápu to správně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, jsou to spíš základy, bohužel i ty se nedodržují:-) A díky za sledování:-)

      Vymazat
  7. Teorie je jedna věc, ale realita je kolikrát něco jiného. Já mám taky několik typů na šetření peněz , ale stejně mi to moc nejde a z každé výplaty mi nezbývá tolik, kolik bych si přála, takže se mi finanční rezerva moc nezvyšuje, ale tak hlavní je, že do další výplaty s penězi vyjdu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...