čtvrtek 19. prosince 2013

Vánoční ladění - moje oblíbené songy a filmy

Venku je tmavo a ponuro, jako ve švédském hororu, slunce jsem neviděla už přes týden, na jiskřivý sníh to zatím vůbec nevypadá, takže je potřeba se trochu vánočně vyladit.

Mimo zpívání klasických českých koled si pouštíme oblíbené vánoční hitovky, které zaručeně nezklamou. Jsem si jistá, že všechny taky znáte. Některé méně, některé více. Taky už jsem se dívala, co bude v TV, ať vím, na co se můžu těšit. Vánoční program je vůbec taková životní jistota, každý rok stejné pořady, a mě to tak nějak příjemně uklidňuje.

Koncert na brněnském Svoboďáku minulou neděli vykouzlil krásnou atmosféru.


Takže pojďme nejdřív na ty písničky!

Janek Ledecký - Sliby se maj plnit o Vánocích

Krásná romantická písnička mě brala v šestnácti a bere mě i teď. A hodně. Myslím, že každý si nese podobný příbeh v sobě a v písničce se najde.


Karel Gott - Bílé Vánoce

Božský Kája zde prostě nemůže chybět. Já také sním o Vánocích bílých.


Dean Martin - Let it snow

Miluju staré americké vánoční songy. Mají takovou sobě vlastní atmosféru. Na amerických komediích a filmech jsem vyrostla, tak možná i proto se mi tolik líbí.


Andy Williams - It´s the most wonderful time of the year

Minulý rok to byl u nás hit No. 1.


Bing Crosby - It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas

Další stará americká. Vznikla v padesátých letech a postupně ji nazpívalo více interpretů. Určitě jste ji zaslechli v některé z vánočních komedií.


Nat King Cole - The Christmas Song

Pomalá a tklivá píseň, která mě vždy rozněžní, vznikla už v roce 1944. Určitě ji taky znáte.


Wham! - Last Christmas
Jedna z těch "novějších", ohraná, ale mě se líbí.


Mariah Carey - All I want for Christmas is you

Tahle písnička je už tak profláklá, že u mě balancuje na hranici nelibosti. Ale musím uznat, že je prostě povedená a opravdu dobrá.


Slyšela jsem pár nových vánočních písniček, třeba od Leony Lewis, ale není to nějak ono. Udělat vánoční hit asi není lehké.

A teď k filmům a pohádkám!

Poslední roky nemám moc času a klidu na dívání se na televizi, bohužel. Ale mám několik favoritů, které si nenechám ujít. Tedy alespoň doufám.

Moje oblíbené pohádky: 

S čerty nejsou žerty (Nova 25. 12. 20:20)
Hrátky s čertem (Bararndov 26. 12. 9:15)
Princezna se zlatou hvězdou (ČT1 24. 12. 17:40)
Anděl páně (ČT1 23. 12. 20:00)
Tři oříšky pro Popelku (Nova 24. 12. 20:20)
Vánoční koleda - animovanou pohádku/film od režiséra Robert Zemeckis jsem viděla poprvé minulý rok a úplně mě uchvátila. Hlavní hrdinou je morous a skrblík Ebenezer Vydřigroš, který nemá rád nic a nikoho, ani Vánoce. Až duchové Vánoc ho přimějí změnit pohled na svět. Film chvílemi děsí, chvílemi dojímá i baví. (Prima 24. 12. 02:05 !?!)

Novým pohádkám nějak nemůžu přijít na chuť. Připadají mi zbytečné složité a překombinované. 

Oblíbené vánoční filmy:

Pelíšky (ČT1 24. 12. 20:30)
Vánoce pana Beana (Novacinema 24. 12. 15:20)
Vánoce naruby (Novacinema 25. 12. 15:45)
Láska nebeská (Prima 23. 12. 20:15)
Vánoční prázdniny - skvělá komedie, ale v programu jsem ji nenašla

Mám ráda i takové ty staré vyprávěcí pořady s Menšíkem a herci minulé éry. Pak staré české televizní filmy s vánoční tématikou. Bývají na jedničce nebo na dvojce. Pak je ale i hodně filmů a pohádek, které jsem viděla asi stokrát a už je nemůžu ani cítit. Patří k nim třeba Chobotničky z II. patra, A zase ta Lucie, Jak vytrhnout velrybě stoličku, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Nesmrtelná teta, Tři veteráni a pár dalších.

Která je vaše oblíbená vánoční písnička? Těšíte se na nějaké pohádky nebo filmy?


15 komentářů:

  1. Já se tak těším na všechny pohádky budu ležet u televize a sledovat :D

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Je tezky me behem Vanoc dostat od televize. Miluju vanocni filmy a stare ceske pohadky. A ze by nedavali Vanocni prazdiny, to snad ne.

    OdpovědětVymazat
  3. Starý americký koledy taky můžu...třeba Bing Crosby, Nat King Cole, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Otis Redding. Jinak ujíždím hlavně na reggae koledách. V televizi se těším na Anděla páně, protože Trojan je prostě matla. :) Lásku nebeskou jsme si dali s mužem už 1. adventní neděli. Vždycky si jí pouštíme v originále, protože podle mě jí dabing ubral většinu toho kouzla.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ja som asi uplne mimo, lebo tradicne vianocne filmy a pesnicky fakt ale fakt nemusim :/ Ja viem, je to hrozne a ludia su z toho patricne pohorseni..ale holt tak to je. Uplne najviac nemam rada Popelku, S tebou mne bavi svet, Jak vytrhnut velerybe stolicku..a tradicne vianocne songy ako Wham a Mariah Carrey mi kazdorocne lezu na nervy. Takze tak no :P

    Peacock & Pineapples
    Vianočná Rozdávačka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to je každého věc a nikdo by se pohoršovat neměl:) Je to hodně indivindi záležitost.

      Vymazat
    2. To, co jsi vyjmenovala, mi leze na nervy taky. Z Wham dostávám kopřivku a místo Popelky odcházíme každoročně radši na punč do města. Holt nezapínám rádio, i když zrovna internetové reggae rádio odstartovalo mou lásku k reggae koledám, na které se každý rok těším, a místo televize si taky kolikrát radši pustím nějaký film podle sebe.

      Vymazat
  5. Tak tyhle songy jsou skvělé, mám je všechny na našem vánočním CD :)

    OdpovědětVymazat
  6. Roky mám moc ráda Little Drummer Boy a letos The Pogues & Kirsty MacColl - Fairytale Of New York. No a Láska nebeská prostě musí být. Zbytek se uvidí. :-) Petra

    OdpovědětVymazat
  7. Já se už taky moc těším na všechny pohádky, nejraději mám určitě Tři oříšky pro Popelku, jen škoda, že ji vždy dávají 24. večer :/ :))

    http://evelinkablog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Tyhle staré americké písničky jsou super :-) loni jsem viděla vánoční romantický film s Kate Winslet Prázdniny - vzpomínala jsem na něj celý rok, znovu jsem si ho stáhla - super.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné. Z uvedených nejvíc miluju Let it snow, to se úplně rozněžňuju :-)
    Vánoční filmy stejně jako ty nestíhám ani náhodou, takovou tu štědrovečerní pohádku jsem neviděla asi deset let. Ale rozhodně si nenechám ujít Lásku nebeskou. Mám to prostě už rezervované, 23. večer budu sedět u televize a nic mě od toho neodradí :-). Ten film prostě miluju a jedna postava je tam lepší než druhá a spousta spousta krásných momentů. Snad každej tam najde tu svou postavu, se kterou se ztotožní.

    kdyzmamchut

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Lásce nebeské jsem byla kdysi v kině, pak jsem si ji pustila asi stokrát, mnohokrát u toho brečela:) Nejvíce mě dojímala scéna, kdy paní zjistí, že nedostala náhrdelník, ale CD. Film už jsem delší dobu neviděla, tak jsem zvědavá, co mě rozbrečí teď:)

      Vymazat
  10. Ve většině se shodneme. Chobotničky z II. patra mám také na černé listině.

    Pro mě jsou nové pohádky taky většinou zklamání. Naštěstí se najdou i výjimky, jako je Anděl Páně a pak uplnou bombou je Tajemství staré bambitky (pátek 27. 12. – 20:00), ta na naši republiku sedne jak "prdel na hrnec" :))) Z českých klasik se ráda o svátcích podívám ještě na Anděla na horách.

    Ze zahraničních miluju Lásku nebeskou a stejně jako Katka The Holiday.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...